Világ Igazai

A holokauszt idején a humanizmus jegyében véghez vitt bátor cselekedetéért az izraeli Jad Vasem Intézet - posztumusz - elismerő oklevéllel tünteti ki néhai Őri-Wachter Istvánt, aki Kőszegen a római katolikus egyház szolgálatában állt szerzetesként.

Az oklevelet szerdán Kőszegen veszi át Németh László, az Isteni Ige Társasága missziósházának tartományfőnöke, a Világ Igaza kitüntetést pedig Szombathelyen adják át a 94 éves Prugberger Józsefnének. Az elismerések alkalmából Szombathelyen a püspöki palotában megbeszélést folytat David Amon, Izrael Állam rendkívüli és meghatalmazott budapesti nagykövete, Tordai Péter, a Mazsihisz alelnöke, Deutsch Róbert főrabbi, a Rabbitanács elnöke, valamint a vasi megyeszékhely zsidó hitközségének elnöke, Jelinek Endre György és Konkoly István megyés püspök.

Prugberger József és Őri-Wachter István 1944 tavaszán Kőszegen életük kockáztatásával mentette meg a gettóba hurcolástól az akkor tizenegy éves Görög Sándort. Kiss Károly, a Vas Megyei Szív Alapítvány kuratóriumának elnöke - egyébként ő a szerdai rendezvények szervezője - a történteket felelevenítve elmondta: Prugberger József jó barátságban volt az ugyancsak Szombathelyen orvosként dolgozó Görög Dénessel, aki a Sztójay-kormány idején megkérte Prugberger doktort, hogy helyezze biztonságba két gyermekét, Klárát és Sándort.

Így került a kislány a szombathelyi Annunciáta nővérek zárdájába, Sándor pedig Kőszegre, Őri-Wachter István oltalma alá. Klára a zárdában tüdőgyulladást kapott, kórházba kellett vinni, ahol egy nyilas dolgozó feljelentette, majd a kislányt gettóba hurcolták. Innen a családdal együtt később Auschwitzba deportálták. Csak a Kőszegen maradt Sándor élte túl a holokausztot: ma 72 éves, Széchenyi-díjas, akadémikus. Ígérete szerint ő is ott lesz a szerdai ünnepségeken.

Jelinek Endre György, a vasi hitközség elnöke munkatársunk kérdésére elmondta: a megyés püspöknél sorra kerülő megbeszélés azt a célt szolgálja, hogy a szólamokon túlmutató együttműködés alakuljon ki a történelmi egyházak között. Konkoly István tudósítónknak idézte a II. Vatikáni Zsinat álláspontját, amely szerint isten előtt mindenkinek azonos a méltósága, függetlenül attól, hogy mely néphez, kultúrához vagy valláshoz tartozik.

- Ezért konfrontáció helyett törekedjünk a bizalomteljes dialógusra, egymás jobb megismerésére - mondta a megyés püspök.

A tervek szerint Kőszegen emléktáblát avatnak majd Őri-Wachter István tiszteletére a Szent Imre missziós házban, Szombathelyen, a Markusovszky kórház udvarán pedig átadják Prugberger József és Görög Dénes mellszobrát.

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.