Zarándok érkezett a Mária úton Kőszegre

„Tedd biztossá utunkat”

László Dániel május 3-án indult Budapestről Máriacell felé a Mária úton. Ez a zarándokútja része az idei Mindszenty Emlékzarándoklatnak. Május 17-én érkezett meg Csepregre, elérve a „mi” Mária út-szakaszunkat (M1/7 Kőszeg-Csepreg; további információk www.mariaut.hu).

„Tedd biztossá utunkat”

Zarándok érkezett a Mária úton Kőszegre

László Dániel május 3-án indult Budapestről Máriacell felé a Mária úton. Ez a zarándokútja része az idei Mindszenty Emlékzarándoklatnak. Május 17-én érkezett meg Csepregre, elérve a „mi” Mária út-szakaszunkat (M1/7 Kőszeg-Csepreg; további információk www.mariaut.hu). Csepregen fogadta őt Finta József plébános atya, aki a falu határából, a Boldogasszony kápolnától bevitte a csomagját a kántorlakásba, ahol Dániel szállása volt. Az esti szentmise keretében köszöntötték őt. Másnap, május 18-án reggel a csepregi búcsúzás közben csatlakozott Dánielhez dr. Ferentzi Mónika, hogy a Kőszegig tartó útszakaszon elkísérje. A Mária út ezen szakasza még nincs festéssel jelölve és még nem végleges, melyik útvonal lenne optimális. Az út spirituális célja akkor érvényesül a zarándok számára, ha ’felfűzi’ a helyi templomokat, kápolnákat, kegyhelyeket, útszéli vallásos emlékhelyeket és itt csendesen elmélkedhetünk, imádkozhatunk. Ez az utat ’kanyargóssá’ teszi. Missziós célját viszont úgy éri el, ha az emberek látják az úton járó zarándokokat, találkoznak velük, segítik őket, beszélgetnek velük, a zarándokoknak pedig alkalmuk van megosztani élményeiket. Ezért az útnak településeken is át kell haladnia, ez néha betont jelent, zajt és port, ami viszont a csend és a túraélmény rovására megy, de előny, hogy van kút és bolt. Az útnak biztonságosan járhatónak kell lennie és kényelmesnek olyanok számára, akik esetleg több száz km-t gyalogolnak végig, tehát ’öncélú’ emelkedők-ereszkedők, kitérők és túl kalandos helyek (sziklafal rossz létrával) nem kellenek a Mária útra.
A Csepreg-Kőszeg közötti 21 km-es szakasz kényelmesen járható, bár a most bejárt útvonal nem érinti Horvátzsidányt és Olmódon sem voltunk, mert a Belovich-kápolna után az országúttal párhuzamosan haladó földutat választottuk. Az első pihenő a Peruska Máriánál volt, a második pedig a Marton-szálláson, ahol Ágostonnal találkoztunk, beszélgettünk. Beérve a városba a vasútállomással szemben a Patróna Hungariae szobornál kezdte Dániel a várossal való ismerkedését. Végiggyalogolva a Rákóczi úton és megérkezve a Fő térre úgy érezte, ez egy kellemes érkezési irány és jó útvonal a várossal való találkozáshoz.
A Strucc szálló teraszán egy púpozott tányér tarhonyás pörkölt elfogyasztása után még jobb véleménye lett Kőszegről, köszönet érte a fogadósnak. További rövid séta a Missziós Házhoz, ahol Éliás atya vette gondjaiba a fáradt zarándokot. Este a Brenner Házban tartott Dániel rövid élménybeszámolót és értékes beszélgetés alakult ki a jelenlévőkkel. Azt tanácsolta, járjuk minél többen és minél többször ezt a zarándokutat. Még egy rövid városnézés zárta kőszegi látogatását, a Mária emlékek és a templomok bemutatásával. Csütörtökön kora reggel indult tovább, immár Ausztria területén Máriacell felé, hogy még négy nap gyaloglás után, hétfőn délután 14 órakor szentmisével fejeződjön be a zarándoklata.
Dánielnek a városból kifelé vezető útja a Meskó utcában álló Szeplőtelen Szűz szobor előtt vitt el, amelynek feliratai:
„Álljatok meg itt utasok és a legtisztább Szűz tiszteletére mondjatok el egy Üdvözlégyet! – Istenszülő Szűz, kegyes Anya, légy segítségére azoknak, akik ájtatosan folyamodnak Hozzád. – Az eredendő bűn nélkül fogantatott Szűz tiszteletétől és dicsőítésétől átlelkesült hívők így fohászkodnak: Tedd biztossá utunkat – 1740”.

dr. Ferentzi Mónika

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.