A Magyar Kultúra Lovagjává avatták a kőszegi Tóthárpád Ferencet

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány Tanácsadó Testületének javaslata alapján a Magyar Kultúra Lovagjává avatták Tóthárpád Ferencet. A megtisztelő címet 2024. január 20-án a Stefánia Palotában, a 28. Magyar kultúra napja gálán vette át a kőszegi irodalmár, helytörténész.

Tóthárpád Ferencnél a cím odaítélésének indoklásában a többi mellett ez szerepel: Helytörténeti kutatásaiért és gyermekversek Kárpát-medencei terjesztéséért adományozták számára az elismerést.

Méltatásában olvasható még: „Könyveiben, kultúraelméleti írásaiban a múltat felidézve a jelen megoldásait keresi. Irodalmi tevékenységében nagy hangsúlyt kap az a törekvése, hogy a határon túl élő gyermekekhez is eljussanak írásai. Verseit ismerik Coloradótól Kárpátalján át Erdélyig. Több helyi kiadvány, könyv és újság szerzője. 2008-tól a Kőszeg és Vidéke havilap főszerkesztője volt. Nevéhez fűződik a Történelmi és Művészeti Antológia négy kötetének megjelenése és a Vas megyei irodalmi antológiák szerkesztése. Az anyaságról, az élet tiszteletéről szóló drámáját a Soproni Petőfi Színház és a Kőszegi Várszínház is bemutatta. Írásba foglalta a helyi tűzoltó egyesület, a művelődési intézmények, a Kőszegi Várszínház és a Kőszegi Polgári Kaszinó történetét. Verseit gyakran színesíti zenével. Szerzeményeit énekli magyar nóta énekes, kórus és számos verséneklő zenekar. Mottója: „Az élet értelme a másik ember!" Nem sorolja magát az újságírók közé, csak egy ember, aki újságot is ír", de 2003-tól a Kőszeg és Vidéke munkatársa, majd főmunkatársa 2006 szeptemberétől egy éven át. Ezt követően 2007 októberétől a Kőszegi Hírmondó alapító főszerkesztője a lap megszűnéséig. Alkalmi újságok létrehozója, szerkesztője. Versei, prózái olvashatók magazinokban is.”

A Vas Népe kérdésére, hogy mit jelent számára az elismerés, Tóthárpád Ferenc így felelt:

– A címmel az "én városom", Kőszeg is felkerült arra a világtérképre, ahol a napjainkban különösen aktuális jelmondatunk, miszerint "A kultúra a béke követe!" élő gondolat.

A lovaggá ütés az Örökség serleggel kitüntetett Magyar Koronaőr Egyesület szolgálatában megjelenő Szent Korona másolata előtt történt. (Állandó jelképei a virrasztás, a kard, a pajzs és a címer.) Az elismeréshez érem és nyaklánc jár oklevéllel. Az elismertek nevét bejegyzik a Kultúra Lovagjai Aranykönyvébe. A gála nemzetközi közönsége előtt évente egy kiemelkedő közművelődési teljesítményt nyújtó hazai, vagy határon túli település, nemzetiség, illetve régió díszvendégként mutathatja be kultúráját.

forrás: vaol.hu