A testvérvárosban, Szencen most minden a borról szól

Idén immár harmadik alkalommal rendezte meg a szlovákiai Szenc városa a Szenci Borfesztivált. A július 28-ai megnyitón részt vettek a magyar testvérváros Kőszeg képviselői, élükön Huber László polgármesterrel és Tóth Noémi borkirálynővel.

A testvérvárosban, Szencen most minden a borról szól
Idén immár harmadik alkalommal rendezi meg a szlovákiai Szenc városa a Szenci Borfesztivált. A július 28-ai megnyitón részt vettek a magyar testvérváros Kőszeg képviselői, élükön Huber László polgármesterrel és Tóth Noémi borkirálynővel.

Kőszeg és a szlovákiai Szenc 2010-ben kötöttek testvérvárosi szerződést, azóta is nagyon szoros kapcsolatot ápolnak. Huber László polgármester elmondta, érdekes, hogy a barátság nem ott, hanem a horvátországi testvérvárosban, Szenjben kezdődött. Ott ismerkedett meg egymással a két város küldöttsége. Ezt követően baráti szálak szövődtek a tűzoltók és a borászok között, majd a kultúra területen. Az évek során szoros barátság alakult ki a két város vezetői és képviselői között. Mi sem jelzi ezt jobban, hogy egymás rendezvényein újra és újra találkoznak.
Így volt ez az idei szenci bornapokon is, melyre Tóth Noémi borkirálynő is meghívást kapott. Elmondta, nagyon büszke, hogy képviselheti Kőszeg városát és nagyon örült a meghívásnak. A szenciek nagyon kedvesek és nagyon jó házigazdák. Kiemelte, jó érzés, hogy most éppen a bor hozza közelebb a két várost. Mert mint a mondás is tartja: „Az új barátság olyan, mint az új bor. (...) Minél tovább érleli az idő, annál több örömünk telik benne.”
A nyitórendezvényen Pavol Frešo megyeelnök köszöntötte először a megjelenteket, majd Németh Gabriella alelnök beszélt a rendezvényről, külön köszöntve a kőszegi küldöttséget. A rendezvényt megnyitotta Karol Kvál polgármester és Dušan Badinský alpolgármester. Kőszegi borokat is lehetett kóstolni a rendezvényen. A szervezők által kiválasztott borok az Alasz, a Láng és a Stefanich Pincészetekből kerültek ki.
A szenci tó mellett most augusztus 5-ig minden a borról szól, érdemes ellátogatni a Pozsonytól mindössze 20 kilométerre fekvő városba.
Legközelebb az ostromnapokon találkoznak a barátok, majd a szüretre nagyobb delegáció érkezik, ezt követően pedig az Orsolya-napi Vásáron főznek majd a szenciek a kőszegiek nagy örömére.