Harangszótól harangszóig

Az Ostromnapok előhírnökeként a fenti címmel rendhagyó író-olvasó találkozót tartottak Kőszeg regényének szerzőjével, Kapa Mátyással augusztus 1-jén, 17 órakor a Chernel Kálmán Városi Könyvtárban.

Harangszótól harangszóig
Az Ostromnapok előhírnökeként Harangszótól Harangszóig címmel rendhagyó író-olvasó találkozót tartottak Kőszeg regényének szerzőjével, Kapa Mátyással augusztus 1-jén, 17 órakor a Chernel Kálmán Városi Könyvtárban. Az író különféle érdekességeket mesélt az 1532-es ostromról és annak előzményeiről, a készülő regényéről és még sok érdekességről a szép számban összegyűlt közönségnek.

A megjelenteket a város nevében Csiki István, az önkormányzat munkatársa, történész köszöntötte, s mutatta be az írót, aki egyébként ügyvéd és egyetemi oktató is. A történelem szerelmese – így jellemezte magát Kapa Mátyás, aki elárulta, hogy kiskora óta szereti a történelmet, gyerekként régésznek készült. Aztán a sors és a jó tanárok a jogi egyetem felé terelték. Az első regényét 2013-ban írta, azóta rendszeresen foglalkozik az írással, mely számára kikapcsolódást jelent. Elmondta, hogy nemrég a 19. századi Ceglédről írt könyvet, akkor merült fel, hogy Kőszegről is születhetne egy regény, mely a legjelentősebb eseményt dolgozza fel.
- A ceglédi könyvem írásakor is közhírré tettem, hogy min dolgozom – folytatta Kapa Mátyás. – Arra kértem a polgárokat, hogy ötleteljenek, én pedig megpróbálom belefűzni a szálat a regénybe. Így is történt. Ugyanezt kértem/kérem a kőszegiektől is, bár itt korban sokkal messzebb járunk. De azért biztos, hogy vannak legendák, melyeket a helyiek jól ismernek, s kötődik az 1529 és 1532 közötti időszakhoz. Ezzel Kőszegnek állítunk emléket. Láttatni szeretném azt, amit a kőszegiek láttak.
Az író, az ötlete születésekor megkereste az önkormányzatot, hogy támogatnák-e a kezdeményezését. Huber László polgármester azonnal az ügy mögé állt. A készülő regényhez a szerző sok forrást elolvasott, kiemelte Bariska István írásait, de kutatott levéltárban is, hogy be tudja mutatni az ostromot, az embereket, az előzményeket. Természetesen, mivel regény, lesznek benne kitalált személyek, helyszínek, de javarészt megtörtént eseményeket dolgoz fel. A Harangszótól Harangszóig október végén már a könyvesboltokba kerülhet.