Hírek a Concordiáról

Kőszegen sokaknak ismerősen cseng a Concordia kórus neve. Azé a kórusé, melynek alapítása 1859-re nyúlik vissza. Lehet ez azért is, mert szinte nincs olyan régi iparos család a városban, kinek felmenői között ne találnánk legalább egy lelkes dalostársat. E személyeknek nevét, a róluk szóló történeteket őrzik a kórus tulajdonában lévő relikviák, tablók, írásos krónikák.

Hírek a Concordiáról
Kőszegen sokaknak ismerősen cseng a Concordia kórus neve. Azé a kórusé, melynek alapítása 1859-re nyúlik vissza. Lehet ez azért is, mert szinte nincs olyan régi iparos család a városban, kinek felmenői között ne találnánk legalább egy lelkes dalostársat. E személyeknek nevét, a róluk szóló történeteket őrzik a kórus tulajdonában lévő relikviák, tablók, írásos krónikák.
Ezekből tudható, hogy a történelem viharaiban – ha néha el is hallgatott az énekszó - valahogy mindig fontos volt az itt élő embereknek, hogy újra és újra dalra fakadjanak, éltessék a kórus hagyományait, hogy a zene ereje összetartó közösséggé kovácsolhassa őket.
Egy napló szerint 1955-ben például, jó pár év kényszerszünet miatt komoly hullámvölgyet élt meg a kórus. Néhány lelkes zeneszerető már akkor is úgy gondolta, hogy nem lehet egy ilyen nagy múltú kórust veszendőben hagyni. Az akkor karnagyi feladatokat magára vállaló Budacker Gusztáv a városi újság hasábjain és szórólapokon keresztül szólította meg a polgárokat. Kérte, hogy „hagyjanak fel a közönyösséggel”, s buzdította őket a csatlakozásra. Az eredmény fergeteges volt. 40 férfi vállalta a tagságot, a rendszeres próbára járást, a szerepléseket. Sikerült újra életre kelteni a kórust.
Az embert különös érzés járja át, amikor ezeket a kézzel írt beszámolókat olvashatja. Az jut az eszébe, hogy dolga van. 2022-ben a kórus jelenlegi 30 tagjának van dolga hírt adni arról, hogy kevesen vannak és „túl sok az emlékük”.
Napjainkban a kórus egyik legnagyobb feladata ismét a toborzás, a fiatalabb generációk megszólítása. Az elmúlt években olyannyira lecsökkent a tagság létszáma, hogy 4 szólamú vegyeskarból 3 szólamúvá alakult. A régi tagok számára ez egy nagy kihívás, hisz újra kell formálni a repertoárt. Az esetlegesen újonnan csatlakozóknak pedig egy nagy lehetőség a bekapcsolódásra.
A 163 év alatt formálódott hagyományok köteleznek, aminek a Concordia-Barátság Énekegyesület ma is töretlen lendülettel és új tervekkel igyekszik megfelelni.
A nyár folyamán nem tartott szünetet a kórus. Józef Swider 2003-ban komponált „Missa brevis 2+1” miséjét tanulta meg, melyet először a kőszegi Jézus szíve plébánián szeptember 18-án a fél tízkor kezdődő szentmisén mutatnak be orgonakísérettel. Még aznap este hat órakor a szombathelyi székesegyházban is felcsendül a mű. A további templomi „szereplések” szervezése folyamatban van, Sárváron és Sopronban is tervezik a mű bemutatását.
Hamarosan megkezdik a felkészülést a több évtizedes múltra visszatekintő adventi koncertre, mely minden évben hozzájárul a város lakóinak karácsonyi készülődéséhez.
Az évente megrendezésre kerülő Concordia Kórusfesztiválra egyre több kórus jelentkezik és folyamatosan nő a látogatók száma is. Akár több napos rendezvénnyé is lehetne bővíteni ezt az eseményt.
Újabb lehetőségeket keresve, Kőszegen kívül is megmutatja a kóruséneklés szépségét és örömét a Concordia. A zsirai Alpokalja Szociális Központ Őszi Napok rendezvény sorozatának nyitó napján lép fel a kórus, ahol a magyar nyelvű művek mellett latin és spanyol, klasszikus és modern darabokat is visznek a lakók örömére. A közös éneklés alapját a sokak által jól ismert könnyűzenei számok biztosítják. Az átdolgozásokat Szilágyi Miklós karnagy-zeneszerző folyamatosan írja a kórusnak, mint pl. Máté Péter-S. Nagy István: Azért vannak a jó barátok, Sztevanovity Dusán-Sztevanovity Zorán: Mi is kéne még?, Illés együttes: Kéglidal.
A Concordia-Barátság Énekegyesület egy olyan baráti közösség, ahol csütörtök esténként az állandó jókedv és sok tréfa mellett külső és belső értéket teremtenek a tagok. Az éneklés oldja a feszültségeket, erősíti az immunrendszert és számos egyéb pozitív élettani hatása is bizonyított, emiatt mindenkinek ajánlott.
Örömmel várják az énekelni szerető érdeklődőket, akik néhány próba meghallgatása után dönthetnek, hogy bekapcsolódnak-e a dalos lelkű, vidám csapat életébe.

„Mindenik embernek a lelkében dal van,
és a saját lelkét hallja minden dalban.
És akinek szép a lelkében az ének,
Az hallja a mások énekét is szépnek”
(Babits Mihály)

Grozdits Virág