Kodály Ünnep Kőszegen

sajtótájékoztató

Kőszeg városa a Kodály Emlékéve keretében 2017. május 26-28. dátummal kórusfesztivált rendez annak emlékére, hogy 1937. május 30-án Kodály Zoltán Kőszeg díszvendégeként a kőszegi vár udvarában vezényelte a Berzsenyi Dániel versére komponált „A magyarokhoz” című kánont az Éneklő Ifjúság záró rendezvényén.

Részletes program megtekintése
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ

2017. május 15. Kőszeg, Jurisics-vár belső udvara.

A sajtótájékoztató résztvevői:
Gráf Zsuzsanna karnagy, Sebestyén Ernő hegedűművész, Básthy Béla alpolgármester

Kőszeg városa a Kodály Emlékéve keretében 2017. május 26-28. dátummal kórusfesztivált rendez annak emlékére, hogy 1937. május 30-án Kodály Zoltán Kőszeg díszvendégeként a kőszegi vár udvarában vezényelte a Berzsenyi Dániel versére komponált „A magyarokhoz” című kánont az Éneklő Ifjúság záró rendezvényén.
A fesztivál díszelnöke Kodály Zoltánné Péczely Sarolta
A fesztivál fővédnöke Dr. Hoppál Péter kulturális államtitkár.
A fesztivál védnökei: Ágh Péter országgyűlési képviselő, Huber László Kőszeg Város polgármestere, Dr. Ittzés Mihály a Magyar Kodály Társaság elnöke

A fesztivál alapítója és művészeti vezetője Gráf Zsuzsanna Liszt-díjas karnagy

Kőszeg zenei életének kiemelkedő eseménye volt az 1937. május 29-én megvalósult „Kodály-ünnep”, mikor is Kodály Zoltán személyesen vett részt a Kőszegi Éneklő Ifjúság Hangversenyen, és a Jurisics-vár udvarán maga vezényelte a Magyarokhoz című összkart. A kor meghatározó lapja, a Pesti Napló Tóth Aladár tollából az ország legjelesebb zenei eseményeként említi ezt a hangversenyt, mint a kőszegi zenebarátok és Kőszeg vezetősége (képviselő, polgármester, alpolgármester stb.) összefogásának eredményét.
A jeles zenetörténeti esemény emlékére Gráf Zsuzsanna kőszegi származású Liszt-, Barótk-Pásztory, Magyar Örökség és Apáczai Csere János díjas karnagy javaslatára és szakmai kapcsolatrendszerére építve Kőszeg Város Önkormányzata „Kodály-ünnepet” szervez. A fesztivál fővédnökségét Dr. Hoppál Péter kulturális államtitkár, karnagy vállalta, a rendezvényt a Kodály Emlékév keretében támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az előkészítésben nagy lelkesedéssel és segítőkészséggel részt vett Dr. Ittzés Mihály, a Magyar Kodály Társaság elnöke. A Kórusfesztivál díszvendége Kodály Zoltánné Péczeli Sarolta. A Kodály Ünnep fellépői egytől egyig a magyar zenei élet kiválóságai, közülük többen erős szálakkal kötődnek Kőszeg városához. A rendezvényre más, országos hírű művészek és kórusok között Kőszegre várják a pécsi Bartók Béla Férfikart és Dr. Lakner Tamás Liszt-díjas karnagyot, aki gimnáziumi és zeneiskolai tanulmányait Kőszegen végezte, illetve fellép Horváth László Liszt-díjas klarinétművész és Sebestyén Ernő Liszt-díjas hegedűművész, akik ma is kőszegi polgárok. A város művészeti csoportjai közül a Concordia-Barátság Énekegyesület és Kőszeg Város Fúvószenekara vesz részt az ünnepi programban.
Gráf Zsuzsanna Budapesten élő karnagy kórusával, a világszerte sikeres Angelica Leánykarral napjainkban is rendszeres vendég Kőszegen. Koncertkörútjainak rendszeres állomása a vasi kisváros, ahol a lelkes közönség, és Gráf Zsuzsanna édesanyja mindig szeretettel fogadja őket. A fellépéseken kívül augusztusban rendszerint Kőszegen szervezik meg az Angelica Leánykar nyári kórustáborát. 2011-ben szintén Gráf Zsuzsanna szervezésében nagy sikerrel valósították meg Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész részvételével azt a koncertet, amellyel Liszt Ferenc születésének 200. évfordulójáról emlékeztek meg.
A Kodály Ünnep három napos programja május 26-án, pénteken a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház Játsszunk Háry Jánost! előadásával kezdődik a Jurisics-vár Lovagtermében. Ugyancsak a Lovagterem a helyszíne a szombat déli Kamarazene hangversenynek, és a 19 órakor kezdődő Kodály Díszhangversenynek, melyeken kiváló muzsikusok és kórusok egész sora lép fel. A koncert zárásaként a közel 200 énekes Dr. Hoppál Péter vezényletével szólaltatja meg Kodály Zoltán Berzsenyi Dániel A magyarokhoz című versére komponált kórusművét. A Kodály Ünnep Kodály a Pécsi Kamarakórus Missa brevis című ünnepi szentmiséjével zárul vasárnap a Jézus Szíve Templomban.


Kodály Ünnep Kőszegen Program
2017. május 26-28.

Részletes program

május 26. péntek
15:00 Jurisics vár – lovagterem
Kodály Zoltán – Harsányi Zsolt – Paulini Béla: Játsszunk Háry Jánost!
a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház előadása

Kodály Zoltán daljátéka a nagyabonyi huszárlegény, Háry János világraszóló kalandjait meséli el. Háry eszével, erejével és bátorságával minden helyzetben felülkerekedik, egymagában legyőzi még a nagy Napóleont is. Hűsége kikezdhetetlen: királyi hitves helyett falubeli kedvesét, Örzsét, a királyi trón helyett kis faluját, Nagyabonyt választja, dicsőséggel és hatalommal mit sem törődve visszatér az övéihez. Az előadás közönsége most bábokat és élőszereplőket felvonultató különleges színpadi feldolgozásban találkozhat Kodály halhatatlan hősével.

Bábosok: Török Ágnes, Szívós Károly
Énekesek:
Háry János: Cseh Antal/Szegedi Csaba
Örzse: Megyesi Schwartz Lúcia
Marci bácsi: Gábor Géza

Harsányi Zsolt és Paulini Béla szövegkönyvét bábszínpadra alkalmazta: Fábri Péter
Látvány- és bábtervező: Orosz Klaudia
Zenei vezető: Oberfrank Péter
Cimbalmon közreműködik: Oláh Gergely
A rendező munkatársa: Horváth Csilla
Rendező: Novák János

Az előadás időtartama: 110 perc, egy szünettel


május 27. szombat
12:00 Jurisics vár – lovagterem
Kamarazenei hangverseny
Kodály Zoltán műveiből
műsor:
Kodály Zoltán: Op.1 Énekszó - Dalok népi versekre
Megyesi Schwartz Lúcia – ének, Bretz Gábor – ének, Gráf Zsuzsanna - zongora
J.S. Bach - Kodály Zoltán: Lant preludium (BWV 999)
Sebestyén Ernő hegedű, Gráf Zsuzsanna - zongora
Kodály Zoltán: Adagio [1905]
Sebestyén Ernő hegedű, Vásáry Tamás zongora
Kodály Zoltán: II. Vonósnégyes Op.10.
Kodály Vonósnégyes
Kodály Zoltán: Marosszéki táncok [1927]
Vásáry Tamás
Műsorvezető: Mohai Gábor előadóművész

18:30 – Jurisics vár – belső udvar
Kodály Zoltán: Honvéd díszinduló
előadja: Kőszeg Város Koncert Fúvószenekara,
vezényel: Szilágyi Miklós karnagy

19:00 – Jurisics vár – lovagterem
Díszhangverseny Kodály Zoltán műveiből
Műsor:
Kodály Zoltán: Tábori dal
Horváth László Liszt-díjas klarinétművész
Kodály Zoltán - Szkhárosi Horváth András: Semmit ne bánkódjál, Kodály Zoltán: Árva vagyok, Kodály Zoltán: Hegy éjszakák I., Kodály Zoltán: Pünkösdölő
Angelica Leánykar, vezényel Gráf Zsuzsanna Liszt-díjas karnagy
Kodály Zoltán- Balassi Bálint: Szép könyörgés, Kodály Zoltán - Ady Endre: Akik mindig elkésnek, Kodály Zoltán - Weöres Sándor: Öregek, Kodály Zoltán - Petőfi Sándor: A székelyekhez
Pécsi Kamarakórus, vezényel: Tillai Aurél Kossuth-díjas karnagy
Kodály Zoltán: Székely keserves, Kodály Zoltán - Bodrogh Pál: Sirató ének, Kodály Zoltán - Virág Benedek: Békesség óhajtás - 1801. esztendő, Kodály Zoltán - Weöres Sándor: Norvég lányok, Kodály Zoltán - W. Collins, W. Shakespeare: An Ode for Music
Új Liszt Ferenc Kamarakórus, vezényel: Nemes László Norbert, a Kodály Intézet igazgatója
Kodály Zoltán - Batsányi János: A franciaországi változásokra (1963), Kodály - Petőfi Sándor: Rabhazának fia 1944, - Isten csodája, Kodály Zoltán - Kölcsey Ferenc: Huszt, Karádi nóták
Bartók Béla Férfikar - Pécs vezényel: Lakner Tamás, Liszt-díjas karnagy
Műsorvezető: Mohai Gábor előadóművész

A díszhangverseny befejezéseként elhangzik
Kodály Zoltán – Berzsenyi Dániel:
A magyarokhoz
Közreműködnek a fesztivál énekkarai és a kőszegi Concordia-Barátság Énekegyesület,
karnagy Szilágyi Miklós

Vezényel: Dr. Hoppál Péter karnagy-kulturális államtitkár

május 28. vasárnap
9:00 Jézus Szíve Plébánia templom
Ünnepi szentmise
Kodály Zoltán: Missa brevis

Kodály Zoltán: Missa brevis
Pécsi Kamarakórus
szólót énekelnek: Kuti Ágnes, Megyesi Schwartz Lucia, Tillai Atilla, Dergez Domonkos,
orgonán közreműködik: Tóka Ágoston orgonaművész
vezényel: Tillai Aurél Kossuth-díjas Érdemes művészközreműködők bemutatása:
Vásáry Tamás
Kossuth-díjas zongoraművész és karmester, a Nemzet Művésze
Pályája csodagyerekként indult: 8 éves korában már Mozart D-dúr zongoraversenyét játszotta, 10 éves korában Dohnányi Ernő tanítványa volt, 14 évesen nyerte meg a Zeneakadémia Liszt-versenyének első díját. Karmesterként több mint 100 zenekarral dolgozott, köztük a legrangosabbakkal, két angol zenekar igazgatója és első karmestere. Kodály Zoltán tanársegédje volt a Zeneakadémián. 2006-ban megalapította a Kodály Zoltán Világifjúsági Zenekart, amellyel minden évben Magyarországon és külföldön (Brüsszel, Párizs, Milánó, Prága) is fellépnek. 2013-ban a magyar kormány Vásáry Tamás Ösztöndíjat alapított zenei és önkéntes kategóriában.

Megyesi Schwartz Lucia operaénekesnő
A Magyar Állami Operaháznak 1994 óta tagja. Az Operaházban eltöltött évek alatt több nemzetközi operaprodukcióban is részt vett. Magyarországon és külföldön egyaránt keresett oratórium és dalénekes. Pályafutása során koncerteket adott Európa szinte valamennyi országában és emellett Japánban és Dél-Amerikában is.

Bretz Gábor Liszt-díjas operaénekes
A Magyar Állami Operaház magánénekese. Tanulmányait Stephan Czoveknél Los Angelesben és Antalffy Albert professzornál folytatta Budapesten, ahol aztán a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában tanult Fekete Máriánál, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Sólyom-Nagy Sándornál. 2005-ben megnyerte az athéni Maria Callas Versenyen a nagydíjat. Rendszeresen lép fel a Magyar Állami Operaházban. Bretz Gábor gyakran lép fel koncerteken is.

Gráf Zsuzsanna Liszt-díjas karnagy
Diplomáit a Liszt Ferenc Zeneakadémián szerezte karvezetés és zongora szakon. Az egyetem elvégzése után kapott megbízást a budapesti Városmajori Gimnázium zenetagozatának létrehozására 1989-ben. Ekkor alapította az Angelica Leánykart is, amellyel az elmúlt 28 évben kimagasló sikereket ért el, és kóruskarnagyi munkásságáért számos díjjal jutalmazták. Kórusával a magyar és a nemzetközi zenei élet fontos és sikeres szereplőjévé vált.
Gráf Zsuzsanna a Kodály-módszer és a kortárs magyar zene elkötelezett híveként, valamint a Liszt Ferenc Zeneakadémia tanáraként tart előadásokat, karnagyi szemináriumokat, mesterkurzusokat a világ számos pontján. Nemzetközi kórusversenyek keresett zsűritagja és az Europa Cantat Fesztiválok atelier vezetője. Gráf Zsuzsannát kortárs zenei munkásságáért három alkalommal részesítették Artisjus díjban. 2007-ben Liszt Ferenc díjjal, 2009-ben Magyar Örökség díjjal, 2013-ban Bartók-Pásztory díjjal tüntették ki. 2014-ben kórusával elnyerte a Prima-díjat. Kiemelkedő oktatási-nevelési munkáért 2016-ban Apáczai Csere János-díjat kapott.

Sebestyén Ernő Liszt-díjas hegedűművész
Négy éves korában kezdte a hegedülést tanulni majd kilenc éves korában, mint csodagyereket felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára.
1971-81-ig első koncertmester volt a „Deutsche Oper Berlin” zenekarában. Szólista tevékenysége mellett nagyon gazdag kamarazenei és kamarazenekari munkát végzett így alapító tagja és vezetője volt a „Deutschen Streichersolisten Berlin” kamarazenekarnak valamint 1983-tól tizenhat éven keresztül úgyszintén művészeti vezetője a Berlini Philharmonikusok kamarazenekarának. 1980-90-ig Münchenben a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekarának első koncertmestereként tevékenykedett. 2006-tól alapító tagja az „Esterházy” zongorástriónak.
Művészi munkájáért az alábbi kitüntetésekben részesült: Liszt Ferenc-díj, Viotti D’oro (Vercelli), Máltai Kereszt (Genova), Artisjus Bartók érem, Magyar Érdemrend Középkeresztje

Kodály Vonósnégyes
tagok: Falvay Attila, Bangó Ferenc, Fejérvári János, Éder György
Az együttes 1966-ban alakult a Liszt Ferenc Zeneakadémia növendékeiből, Kodály Zoltán nevét 1972-ben vette fel. A magyar vonósnégyes-kultúra tolmácsolójaként aratnak sikert itthon és külföldön egyaránt. A négy évtizedes múltra visszatekintő együttes tagjai mindannyian a Zeneakadémián tanultak. A klasszikus repertoár mellett előszeretettel játsszák Bartók Béla, Kodály Zoltán, Dohnányi Ernő illetve kortárs magyar szerzők kompozícióit. Koncertjeiken szívesen egészülnek ki fúvós hangszerekkel. Számos díjjal büszkélkedhetnek: 1970-ben Liszt-díjat, 1990-ben a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze kitüntetést, 1996-ban Bartók-Pásztory-díjat kaptak.

Kőszeg Város Koncert Fúvószenekara
Szilágyi Miklós karnagy
Magyarország legrégebben folyamatosan működő amatőr fúvószenekara, mely 1866-ban alakult.
Szilágyi Miklós 2009-től a zenekar választott karnagya. 2013-ban Kiemelt Arany minősítést és koncert fúvószenekar kitüntető címet nyert el az együttes.

Horváth László Liszt-díjas klarinétművész
Kőszegen született zenész családban. A győri Zeneművészeti Szakközépiskolában érettségizik, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerzi diplomáját Budapesten. Azt követően a párizsi Conservatoire National Superieur de Musique hallgatója. 1965 óta a Magyar Állami Hangversenyzenekar tagja, 1968 és 98 között szólóklarinétosa. 1998-tól 8 és fél éven át a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar igazgatója. 1970-ben a Nemzetközi Klarinétverseny első díját nyerte el Budapesten. Azóta állandó szereplője a Filharmónia, a Rádió és Televízió hangversenyeinek szólistaként és kamaramuzsikusként.
Számos rádiófelvétel, CD felvételek szólistája itthon és külföldön. Kőszegen a Lajtha László Nemzetközi Zenei Tábor és Fesztivál megalapítója és idén 15. alkalommal rendezi szülővárosában a magyar zene népszerűsítését szolgáló rendezvény – sorozatot.

Angelica Leánykar
1989-ben alapította Gráf Zsuzsanna. A közel 30 év alatt a kórus hazai és nemzetközi koncerteken, fesztiválokon és versenyeken ismertette meg és vitte sikerre Kodály, Bartók és a magyar zeneszerzők alkotásait. Első helyezést ért el a debreceni, az arezzoi, a neerpelti, a római, a tolosai, a corki nemzetközi kórusversenyeken, részt vett a 10. athéni kórusolimpián, ahol elnyerte az olimpia nagydíját, és ezzel az olimpiai bajnoki címet. Az Angelica Leánykar a zenetörténet női kari repertoárja mellett különös gondot fordít a magyar kórusirodalom régi és mai alkotásainak gondozására, a kortárs magyar zeneszerzők műveinek bemutatására és a lehető legszélesebb közönséggel való megszerettetésére. A kórus több versenyen, fesztiválon és koncertkörúton vett részt a világ számos kontinensén. A Leánykart 2009-ben Magyar Örökség díjjal, 2013-ban Junior-Príma díjjal, 2014-ben Príma díjjal tüntették ki.

Pécsi Kamarakórus - Tillai Aurél Kossuth-díjas, Érdemes művész
A Magyar Örökség díjas Pécsi Kamarakórus a hazai kóruséletben egyedülálló múltra tekinthet vissza. A kórust 1958. október 22-én alapította Dobos László és Tillai Aurél baráti és tanítványi körükből. A kórust jelenleg is, immáron 59 éve, Tillai Aurél vezeti.
Az énekkar az ország legjobb amatőr kórusai közé tartozik, repertoárjuk átöleli szinte a teljes kórusirodalmat. 1964 óta életre hívói, házigazdái a Pécsi Kamarakórus Fesztiválnak. E fesztivál sikerei nyomán adhatott Pécs otthont 1988-ban és 2015-ben a Europa Cantat fesztiválnak. Karnagyuk – az alapítástól kezdve – Tillai Aurél professor emeritus. Pécs díszpolgára. A mai napig szívvel-lélekkel oktat a Pécsi Tudomány Egyetem Művészeti Karán. Keze alól számos kimagasló művész, karnagy került ki, akik tovább viszik művészetét.

Új Liszt Ferenc Kamarakórus – Nemes László Norbert, a Kodály Intézet igazgatója
Az "Új Liszt Ferenc Kamarakórus" a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Alma Mater Kórusából, illetve a közelmúltban végzett fiatal muzsikusok közül válogatott együttes. Fő célja annak a hagyománynak újraélesztése, melyet az Egyetemen Párkai István professzor teremtett meg a Liszt Ferenc Kamarakórus (1963-1993) működése által.
E hagyomány lényege, hogy az együttes a közkedvelt "klasszikus" kórusrepertoár mellett a kortárs kórusirodalom ritkábban hallható és nehezebben megközelíthető alkotásaiból is alakítsa műsorait, magyar és külföldi kortárs szerzők alkotásainak bemutatásával folyamatosan jelen legyen a magyar zenei életben, s egyben példázza a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folyó magas színvonalú muzsikusképzést. Az együttes 2014 szeptembere óta Nemes László Norbert tanszékvezető egyetemi tanár irányítása alatt működik, aki 2008 óta a Liszt Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézetének igazgatója. Művészi munkája elismeréséül 2005-ben Bartók-Pásztory díjat kapott.

Bartók Béla Férfikar –
Lakner Tamás Liszt-díjas karnagy
A kórus 1945-ben alakult Pécsett, a háború miatt megszűnt pécsi kórusok tagjaiból. Dr. Lakner Tamás, Liszt-díjas karnagy 1980-ban vette át a kórus vezetését elődeitől. A fiatalos lendület új irányt mutatott a kórusnak, új modern művek bemutatói, külföldi utak, versenyek következtek. A rendszerváltás után újabb lehetőségek tárultak fel a kórus számára, mely meghozta nemzetközi és hazai elismerések sorozatát. A nemzetközi kórusversenyeken megnyert 32 díj mellett legnagyobb sikerüket 2006-ban Kínában és 2008-ban Ausztriában, Grazban aratták a 4. és az 5. Kórusolimpián, ahol olimpiai bajnokok lettek. A kórus főszervezője és megvalósítója az 1993 óta minden év szeptember végén megrendezésre kerülő, egyedülálló és igen sikeres, Európai-, és Világ Bordalfesztiváloknak. Dr. Lakner Tamás a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának dékánja. Doktorátusát (DLA) a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte meg. Kétszer kapott Artisjus díjat, Bartók emlékdíjas. Elnyerte Pécs városának Pro Communitate díját és Baranya Megye művészeti díját. 1974-ben alapította meg a Szélkiáltó Együttest, melynek a mai napig is vezetője.

Concordia-Barátság Énekegyesület –
Szilágyi Miklós karnagy
A jelenlegi kórus az 1859-ben alapított Concordia és az 1962-ban alakult Barátság kórusok 1985-ben történt egyesítésével jött létre. Szilágyi Miklós karnagy 2013-tól irányítja a kórus művészeti munkáját.

Dr. Hoppál Péter karnagy
Magyar egyházzenész, karnagy, címzetes főiskolai tanár. A Budapesti Zeneakadémia doktoraként, karnagyként számos nemzetközi és hazai publikáció, cikk, könyvrészlet, tanterv szerzője. Az általa alapított Pécsi Református Kollégium Vegyeskarával és a Mohácsi Bartók Béla Vegyeskarral 16 országban koncertezett, közreműködésével és vezényletével 14 hanglemez jelent meg, belföldi és nemzetközi versenyeken jelentős díjakat, minősítéseket ért el.

Támogatók:
EMMI
Kőszeg Város Önkormányzata
Jurisics-vár Művelődési Központ és VárszínházA hangversenyekre a belépés díjtalan, előzetes regisztráció szükséges a helybiztosítás érdekében:
jurisics@koszeg.hu, vagy 94/360-113

Információ:
Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
9730 Kőszeg, Rajnis utca 9.