Településkép védelméről szóló 29/2013. (IX. 27.) sz. önkormányzati rendelet bevezetése

Szeretném tájékoztatni a Tisztelt Lakosságot, hogy Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete 29/2013. (IX. 27.) önkormányzati rendeletet alkotott a város településkép védelméről.

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) módosítása több ponton is teljes szemléletváltást vezetett be új vagy átalakított jogintézményével. A hangsúlyt a döntések előkészítésére és előkészítettségére, az eljárások rugalmasságára és kiszámíthatóságára, valamint a döntések jogszerűségére helyezte. Az építési törvény módosítása a települési önkormányzatoknak a városkép védelme érdekében új lehetőséget biztosít. A törvény alkalmazkodik az önkormányzatok önrendelkezési jogához, miszerint azok önmaguk tudják alakítani sajátos településképüket és erre önálló szabályrendszert hozhatnak létre, a rendelet megalkotását többek között az építésügyi hatósági eljárások átalakulása is szükségessé tette.

Ez a lehetőség az önkormányzatok létezés óta először adatik meg a településeknek, így joggal nevezhető történelminek.

A településrendezési feladatok megvalósulása érdekében új eljárás típusok kerülnek bevezetésre: a települési önkormányzat polgármestere településképi véleményezési és településképi bejelentési eljárást folytat le, jogszabályban meghatározott körben és keretek között.

Helyi rendelet hiányában az építéshatóság semmilyen településképi szempontot nem tudott érvényesíteni eljárása során. Az új településképi eljárások bizonyos szabályait a magasabb szintű jogszabályok tartalmazzák, a helyi rendeletben az alkalmazási kört és egyes működési és eljárási szabályokat volt szükséges megállapítani. Röviden a két eljárásról:


1.) Településképi véleményezési eljárás:

A településképi véleményezés bevezetése lehetőséget ad a polgármester számára, hogy egyes építési engedélyhez kötött tevékenységről véleményt adjon – a városi főépítész szakmai állásfoglalására alapozva - az építésügyi hatósági eljárás lefolytatást megelőzően. Ez az eljárás előnyt jelent az építtető, beruházó, befektető számára is, mert a telepítési és településképi kérdések, melyek az építési engedély megadásának kiemelt feltételei, még a tervezés kezdetleges stádiumában már előre tisztázódnak. Így a szükség szerinti önkormányzati elvárások még a tervezési folyamat során időben beépíthetők és figyelembe vehetők.

A volt tervtanácsi eljárás helyett 15 napos határidejű eljárásban ad véleményt a polgármester és amennyiben a véleményadás határidejét nem tartja be, a véleménye engedélyezésre javasoltnak tekintendő. A polgármesteri vélemény az építési engedélykérelemhez csatolandó. Az új eljárási rendben a főépítész véleményén alapuló polgármesteri döntés ellen önálló fellebbezésnek nincs helye, az csak az építésügyi hatósági döntés keretében vitatható.

A településképi véleményezési eljárás alá a rendelet 1. mellékletében felsorolt elemek tartoznak.

2.) Településképi bejelentési eljárás:

A településképi bejelentési eljárás bevezetésével – elismerve azt, hogy az engedélyhez nem kötött tevékenységek körébe tartozhatnak olyan kivitelezési munkák, amelyek esetében azok megvalósítása ellenőrzéséhez helyi közérdek fűződhet az építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött építési tevékenységek, a reklámelhelyezések és rendeltetésmód változások tekintetében az önkormányzat rendeletében meghatározhatja azon tevékenységek körét, melyek településképi szempontból önkormányzati kontrollt igényelnek.

A helyi egyedi és területi védelem alatt álló ingatlanok esetében más eljárásra nincs is mód. A rendelet hatálya alá tartozó tevékenységek esetében az önkormányzat településképi bejelentési eljárást folytat le. A polgármester döntését a városi főépítész szakmai véleményére alapozva hozza meg. A településképi bejelentési eljárást az ügyfél a polgármesternél kezdeményezi.
A településképi bejelentési eljárás keretében a polgármester önkormányzati jogkörben jár el, döntésével szemben a képviselő-testülethez lehet fellebbezni.

A településképi bejelentési eljárás alá a rendelet 2. mellékletében felsorolt elemek tartoznak.

A rendelet teljes szövege és annak mellékletei a város internetes oldalán megtekinthető. Az eljárás illetékmentes, az eljárással kapcsolatos kérelmeket a Polgármester Úrhoz kell benyújtani, a kérelemtől függően a 3. melléklet vagy a 4. melléklet szerint.

Az önkormányzati rendelet 2013. november 1-jétől hatályos.

Szima Andrea s.k.
Kőszeg Város Főépítésze

A rendelet és annak mellékletei letölthetők itt!