Projektösszefoglaló

Sokszínű együttélés - helyi identitás és kohézió erősítése közösségfejlesztési módszerekkel

TOP-5.3.1-16-VS1-2018-00011

Kedvezményezett neve: Kőszeg Város Önkormányzata
Támogatási szerződés száma: TOP-5.3.1-16-VS1-2018-00011
Projekt címe: Sokszínű együttélés - helyi identitás és kohézió erősítése közösségfejlesztési módszerekkel
Projekt időtartama: 2018.10.01 - 2022.11.29.
Támogatás összege: 45.000.000,- Ft
Támogatás mértéke: 100%


A projekt tartalma:

A közösségi alapon tervezett projekt az egy járásba tartozó települések részvételével megvalósuló közösségfejlesztési kezdeményezések láncolatából épül fel. Kőszeg Város Önkormányzata konzorcium-vezetésével nyolc település működik együtt (11 008 fő). A beavatkozások eredményeként fejlődik a közösség – lakososok, intézmények és a köz- civil és vállalkozói szféra - tagjainak egymás iránti felelősségtudata. A közösségi programok hatására erősödik a helyi civil társadalom, mely segíti a cselekvési képességek erősítését, erősödik a civil aktivitás, kialakulnak, illetve megerősödnek az önkéntesség, a helyi identitás, valamint a településhez, településrészekhez, térséghez való kötődés kompetenciák. Az együttműködések által a meglévő (humán) erőforrások felszínre kerülnek, ezen erőforrások aktivizálódnak és minőségi változást hoznak a települési közösségek életében. A program szemléletformáló ereje hatására erősödnek a helyi és térségi együttműködések, közös, fenntartható programok jönnek létre. A projekt tartalma a Megalapozó dokumentumban foglalt módon illeszkedik a megyei területfejlesztési programhoz és annak vonatkozó indikátoraihoz. A fejlesztés szinergikus módon illeszkedik megvalósult, EU-forrásból támogatott projekt(ek)hez; elsősorban a térség számára a 2007–2013-as időszakban megvalósult legjelentősebb, a térséget kulturális, muzeális és közművelődési szolgáltatásokkal ellátó – és nem utolsó sorban, a legjelentősebb turizmus-gazdasági vonzerőként is szolgáló – Jurisics Vár Művelődési Központ és Várszínház (JVMK) átfogó fejlesztéséhez. A megvalósult fejlesztés eredményeképpen új közművelődési, muzeális és közművelődési terek és funkciók alakultak ki, amelyek befogadják és támogatják a legkülönbözőbb alulról szerveződő közösségi kezdeményezéseket, továbbá számos új szolgáltatást kínálnak a járás intézményei és közösségei része.

A „Kőszegi forrás” CLLD kezdeményezés munkaszervezete is a JVMK, így a két program szinergiája ezúton is biztosított. A fejlesztés szinergikus módon illeszkedik a TOP ERFA intézkedései keretében megvalósuló projekt(ek)hez is: elsősorban a közbiztonság és közlekedésbiztonság területén a megvalósítás alatt álló „Kőszeg déli városrészének közlekedésfejlesztése”, a „Zöld város I.- Kőszegi Városmajor környezettudatos rehabilitációja” és a „Kőszeg és Kőszegfalva összekötő kerékpárforgalmi létesítmény” fejlesztéssel. A felsorolt projektek - bár különböző főcélúak - mindegyike fókuszba helyezi a kerékpáros és gyalogos-barát közlekedés fejlesztést, amelynek a fizikai fejlesztések mellett nélkülözhetetlen eleme a közlekedés-kultúra fejlesztése is minden résztvevő számára. A fejlesztés megvalósulása hozzájárul a munkaerő minőségének javításához, az önfoglalkoztatás élénkítéséhez és a munkaerő társadalmi mobilitásához is: a tervezett tevékenységek jelentős mértékben segítik a közoktatási intézmények munkájának hatékonyságát az által, hogy a tevékenységek nem passzív befogadóként, hanem aktív együttműködő résztvevőként szólítja meg a közvetlen (közoktatásban részt vevő gyerekek és dolgozók) és közvetett (szülők és tágabb lakóhelyi közösségek) célcsoportokat. Az együttműködési és kezdeményezési készség, valamint a „projekt-munka” elsajátítása az új-gazdaság kompetencia-kihívásainak való megfelelés alapkövei. Ugyanezen készségek, illetve a „projekt” megtervezése, szervezése és sikerre vitele, versengésben elért sikerélmény első sorban a középiskolás korosztályban erősítheti a vállalkozási motivációt. A társadalmi mobilitás erősítése pedig – a jelen projekt eszközeivel – oly módon támogatható, hogy a társadalmi különbségek szempontjából legkevésbé érintett óvodai korosztálynál kezdi a bevonást, amely három éves időtartamban akár már a családok szintjén is hatást érhet el. A kezdeményezés alulról építkezik. A programot 45 hónapra tervezzük, ebből 36 hónap a Cselekvési terv alapján a szakmai tevékenységek (programok és rendezvények) megvalósítási időszaka, mely időszak alatt a projekt elemei havonkénti illetve negyedéves rendszerességgel, egymásra épülve jelennek meg, biztosítva a folyamatosságot és a fenntarthatóságot.

Megvalósítás előrehaladása:

1. mérföldkő:
Időpontja: 2018.12.31
Tartalma: Közösségi interjúk elkészítése és feldolgozása, mint a Cselekvési terv megalapozása .

2. mérföldkő:
Időpontja: 2019.03.15.
Tartalma: Cselekvési Terv elkészült.

3. mérföldkő:
Időpontja: 2019.05.31
Tartalma: Programok, akciók megvalósítására beszerzési eljárások kerültek lefolytatásra. „C” tábla kihelyezése megtörtént.
A Felhívás 3.4.1.1. B 3. c pontja szerinti közösségi akciók, tevékenységek, események, programok, folyamatok megvalósítása folyamatos:
• Otthonunk az Alpokalja programsorozat
• Az Írottkő árnyékában alprogram megvalósítása – 2019. január 14 – május 31.

4. mérföldkő:
Időpontja: 2019.06.30
Tartalma:
A Felhívás 3.4.1.1. B 3. c pontja szerinti közösségi akciók, tevékenységek, események, programok, folyamatok megvalósítása:
• Otthonunk az Alpokalja programsorozat
• Vitézek, polgárok, Iskola a határon
• Muzsikáló hegyalja alprogramok megvalósítása folyamatban van; a megvalósítóval a szerződés megkötésére 2019. június 5-én sor került.
A Felhívás 3.1.1 pont 2. tevékenység megvalósítása: Közösségi tevékenység történeti feltárása és a lakosság számára elérhetővé tétele szolgáltatás megvalósítása és a kapcsolódó feladatok ellátása. Az ajánlattételi eljárás lebonyolítása és a szerződéskötés folyamatban van.
A közösségi infópont az alábbi linken érhető el: sokszinuegyutteles.koszeg.hu
A projektmenedzsment és a szakmai vezetők tevékenysége folyamatos.


5. mérföldkő:
Időpontja: 2019.08.31
Tartalma:

Felhívás 3.4.1.1. B 3. c pontja szerinti közösségi akciók, tevékenységek, események, programok, folyamatok megvalósítása: Otthonunk az Alpokalja programsorozat – Sokszínű együttélés (nemzetiségi) alprogram megvalósítása 2019.03.22 - 2019.08.10.
A közösségi infópont az alábbi linken érhető el: sokszinuegyutteles.koszeg.hu
A projektmenedzsment és a szakmai vezetők tevékenysége folyamatos.
Részvételi fórumok a projekt indításáról, célkitűzéseiről.

6. mérföldkő:
Időpontja: 2020.02.29
Tartalma:
Felhívás 3.4.1.1. B 3. c pontja szerinti közösségi akciók, tevékenységek, események, programok, folyamatok megvalósítása:
• Otthonunk az Alpokalja programsorozat
• Sokszínű együttélés (nemzetiségi) alprogram megvalósítása
• Iskola a határon alprogram
• Az Írottkő árnyékában alprogram

A Vitézek, polgárok alprogram keretében tervezett „Vitézek március idusán” program a koronavírus járvány miatt elmaradt.
A Felhívás 3.1.1 pont 2. tevékenység megvalósítása: Közösségi tevékenység történeti feltárása és a lakosság számára elérhetővé tétele szolgáltatás megvalósítása folyamatos; a 2. részteljesítés megtörtént.
A TOP ERFA alapú közlekedési projektek megvalósulásának ütemezéséhez is alkalmazkodó, a közlekedők gyalogos- és kerékpáros-barát közlekedési kultúrájának erősítését célzó választott tevékenység-sorozat megvalósításához kapcsolódóan az ajánlattételi eljárás lefolytatásra került, a szerződéskötés folyamatban van.
A „Közösségi együttműködés történeti feltárása – szolgáltatás” megnevezésű feladathoz kapcsolódóan a szerződéskötés folyamatban van.
A megvalósított tevékenységekről a beszámolók és beszámoló mellékletek csatolásra kerültek.
A közösségi infópont az alábbi linken érhető el: sokszinuegyutteles.koszeg.hu
A projektmenedzsment és a szakmai vezetők tevékenysége folyamatos.
Részvételi fórumok.

7. mérföldkő:
Időpontja: 2020.11.29.
Tartalma:
Felhívás 3.4.1.1. B 3. c pontja szerinti közösségi akciók, tevékenységek, események, programok, folyamatok megvalósítása: Otthonunk az Alpokalja programsorozat
• Sokszínű együttélés (nemzetiségi) alprogram
• Vitézek, polgárok alprogram
• Muzsikáló hegyalja alprogram
• Iskola a határon alprogram
• Az Írottkő árnyékában alprogram

A Felhívás 3.1.1 pont 2. tevékenység megvalósítása: Közösségi tevékenység történeti feltárása és a lakosság számára elérhetővé tétele szolgáltatás megvalósítása folyamatos; az 5. részteljesítés megtörtént.
2020. márciusában lefolytatásra került a TOP ERFA alapú közlekedési projektek megvalósulásának ütemezéséhez is alkalmazkodó, a közlekedők gyalogos- és kerékpáros-barát közlekedési kultúrájának erősítését célzó választott tevékenység-sorozat megvalósításához kapcsolódó ajánlattételi felhívás. A 2020. március 2-án kelt bontási jegyzőkönyvben foglaltak alapján az eljárás nyertese a Kőszegi Kerékpáros Egyesület. A szerződéskötés nem történt meg, mivel arra a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelet hatálya alatt került volna sor és nyertes Ajánlattevő jelezte, hogy nem látható, hogy a tervezett „soft” szemléletformáló tevékenységek mikor és milyen formában valósulhatnak meg. Fentiek miatt közös megegyezéssel az eljárást lezáró szerződés megkötésére nem kerül sor. Az elvégzendő tevékenység megvalósítását a következő évre halasztanánk, így 2021-ben az ajánlattételi eljárás újbóli kiírására kerül sor.
A „Közösségi együttműködés történeti feltárása – szolgáltatás” megnevezésű feladathoz kapcsolódóan a szerződéskötés megtörtént.
A megvalósított tevékenységekről a beszámolók és beszámoló mellékletek csatolásra kerültek.
A közösségi infópont az alábbi linken érhető el: sokszinuegyutteles.koszeg.hu
A szakmai vezetők tevékenysége folyamatos.
Részvételi fórumok.

8. mérföldkő:
Időpontja: 2021.05.29
Tartalma:
Felhívás 3.4.1.1. B 3. c pontja szerinti közösségi akciók, tevékenységek, események, programok, folyamatok megvalósítása: Otthonunk az Alpokalja
Muzsikáló hegyalja alprogram
Az Írottkő árnyékában alprogram

A megvalósított tevékenységekről a beszámolók és beszámoló mellékletek csatolásra kerültek.
A közösségi infópont az alábbi linken érhető el: sokszinuegyutteles.koszeg.hu
A szakmai vezetők tevékenysége folyamatos.
A Felhívás 3.1.1 pont 2. tevékenység megvalósítása: Közösségi tevékenység történeti feltárása és a lakosság számára elérhetővé tétele szolgáltatás megvalósítása folyamatos; a 6. és 7. részteljesítés megtörtént.
A „Közösségi együttműködés történeti feltárása – szolgáltatás” megnevezésű feladathoz kapcsolódóan az első részteljesítés megtörtént.
Részvételi fórumok.

9. mérföldkő:
Időpontja: 2021.11.29.
Tartalma:

Felhívás 3.4.1.1. B 3. c pontja szerinti közösségi akciók, tevékenységek, események, programok, folyamatok megvalósítása: Otthonunk az Alpokalja
• Muzsikáló hegyalja alprogram
• Az Írottkő árnyékában alprogram
• Vitézek, polgárok alprogram

A megvalósított tevékenységekről a beszámolók és beszámoló mellékletek csatolásra kerültek.
A közösségi infópont az alábbi linken érhető el: sokszinuegyutteles.koszeg.hu
A szakmai vezetők tevékenysége folyamatos.
A közlekedésbiztonsági program feladat ellátására a megbízási szerződés megkötésre került.
A Felhívás 3.1.1 pont 2. tevékenység megvalósítása: Közösségi tevékenység történeti feltárása és a lakosság számára elérhetővé tétele szolgáltatás megvalósítása folyamatos; a 8. és 9. részteljesítés megtörtént.
A „Közösségi együttműködés történeti feltárása – szolgáltatás” megnevezésű feladat teljesítése megtörtént
Részvételi fórum.

10. mérföldkő:
Időpontja: 2022.05.29.
Tartalma:
Felhívás 3.4.1.1. B 3. c szerinti közösségi akciók, tevékenységek, események, programok, folyamatok megvalósítása:
• Otthonunk az Alpokalja
• Muzsikáló hegyalja alprogram
• Az Írottkő árnyékában alprogram
• Vitézek, polgárok alprogram
• Sokszínű együttélés (nemzetiségi) alprogram

A megvalósított tevékenységekről a beszámolók és beszámoló mellékletek csatolásra kerültek.
A közösségi infópont az alábbi linken érhető el: sokszinuegyutteles.koszeg.hu
A szakmai vezetők tevékenysége folyamatos.
A közlekedésbiztonsági program feladat ellátására a megbízási szerződés megkötésre került.
A Felhívás 3.1.1 pont 2. tevékenység megvalósítása: Közösségi tevékenység történeti feltárása és a lakosság számára elérhetővé tétele szolgáltatás megvalósítása folyamatos; a 10. részteljesítés, azaz a végteljesítés megtörtént.
Szakmai képzések lezajlottak.
Tanulmányutak szervezése elkezdődött.
Részvételi fórum.

11. mérföldkő:
Időpontja : 2022.11.29.
Tartalma:
Tanulmányutak szervezése a jó gyakorlatok megismerése céljából.