Paktum tanulmányút - 2014. április

A Kőszegi és Felső-Répcementi térségből április 9-10-én települések, egyesületek, vállalkozások, szociális szövetkezet képviselőiből álló csoport szakmai tanulmányúton vett részt a Zalaszentgróti és a Vasi-Hegyhát Foglalkoztatási Paktumnál. A Kőszeg Város Önkormányzata által a TÁMOP 1.4.5-12/1-2012-0010. sz. „Helyi gazdaság- és közszolgáltatásfejlesztés hátrányos helyzetű munkanélküliek foglalkoztatásával a kőszegi és felső-répcementi foglalkoztatási paktumban” című projekt keretében szervezett 2 napos program célja a hosszú évek óta sikeresen működő, már számos foglalkoztatási projektet maga mögött tudó paktumok tevékenységének megismerése volt.
Az első nap folyamán a Zalaszentgróti Foglalkoztatási Paktum vezetője, Martincsevics István kalauzolta a résztvevőket a Pakodi Képzőközpontban (PAKK), bemutatta a település és a térség múltját-jelenét, a paktum tevékenységét a megalakulástól a jelenleg is futó TÁMOP 1.4.5-ös projekten keresztül a jövőbeni tervekig. A csoport ezt követően a mindössze 26 állandó lakossal rendelkező Dötk településre utazott, ahol az Ökológiai Tájközpont és a megújuló energiákat bemutató tanösvény, valamint a Zalai Borút Egyesület Noé Borháza volt a célpont. A délután folyamán a szakmai előadások mellett kiváló kulturális programban volt része a csapatnak. A kehidakustányi Deák Kúriában a Haza Bölcséről hallhattunk szórakoztató történeteket, majd a kallósdi kerektemplomban idegenvezetőnk mellett egy énektanárnő révén meggyőződhettünk a templom kiváló akusztikájáról.
A második nap programja Oszkón, a Hegypásztor Kör konferenciatermében kezdődött. Pogács Mónika, a Hegyháti Paktum menedzsere számolt be többéves - a foglalkoztatás terén folytatott - tevékenységükről, mely hátrányos helyzetű térségről lévén szó, nem volt hullámvölgyektől mentes. A Hegypásztor Kör és a Regionális Humán Innováció Kft. képviselőitől előadást hallhattak a résztvevők a „Hegyről”, mint foglalkoztatást generáló helyszínről, a közel 30 évre visszanyúló szakmai tevékenységről, és a jelenleg futó TÁMOP 1.4.5-ös projekt eredményeiről. A résztvevők ezt követően megtekintették a kézműves műhelyben folyó munkát, az oszkói pincéket és a zsuppolással foglalkozó brigád műhelyét. A délután további részében Vasváron fogadta a csoportot a polgármesterasszony és a Kneipp Egyesület elnöke, akik szintén beszámoltak a TÁMOP 1.4.5-ös projekt tapasztalatairól, jó gyakorlatokról, a Kneipp kapcsán a szociális foglalkoztatási lehetőségekről. A program a vasvávi Kneipp objektumok végigjárásával, és a Szentkút kápolna és a keresztút megtekintésével zárult.
A hazaúton „meginterjúvolt” résztvevők a kiváló vendéglátásnak köszönhetően kellemes élményekről, újonnan szerzett ismeretekről és ismeretségekről számoltak be. A tanulmányút tapasztalataiból levont egyik legfőbb tanulság, hogy bármilyen gazdaságilag hátrányos helyzetű térségről legyen is szó, néhány agilis munkatárs és a helyi, térségi szervezetek összefogása csodákra képes…