Projekt összefoglaló

Kőszegi általános iskolák energetikai korszerűsítése

TOP_PLUSZ-2.1.1-21-VS1-2022-00001

A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg 443,89 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatás segítségével.

Kedvezményezett neve: Kőszeg Város Önkormányzata
Projekt azonosító száma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-VS1-2022-00001
Projekt címe: Kőszegi általános iskolák energetikai korszerűsítése
Fejlesztés tárgya: A Kőszegi Béri Balog Ádám Általános Iskola főépületének és tornacsarnokának („A” és „C” épület), illetve a Bersek József Általános Iskola tornacsarnokának („B” épület) energetikai korszerűsítése
Projekt kezdés dátuma: 2023.01.01.
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2025.12.31.
A szerződött támogatás összege: 443.892.424,- Ft
Támogatás mértéke: 100%

A projekt tartalmának részletes bemutatása:



A projekt keretében sor kerül a Kőszegi Béri Balog Ádám Általános Iskola és a Bersek József Általános Iskola energetikai korszerűsítésére. A projekt célja a gyermekek és a dolgozók munka- és tanulási körülményeinek javítása, a széndioxid-kibocsátás csökkentés és az erőforrás-hatékonyság megvalósítása. A projekt eredményeként releváns költségmegtakarítás elérése, az intézmények fenntartási költségeinek optimalizálása, az ingatlanok élettartamának növekedése, az ingatlanok esztétikai megjelenésének javulása várható.

A Kőszegi Béri Balog Ádám Általános Iskola „A” épületrészében tervezett energetikai korszerűsítési intézkedések: padlásfödém szigetelése (további) 15 cm-rel, nyílászárók cseréje fokozott hőszigetelésűre (3 régetű ablakok, üvegajtók), 50 kWp napelem telepítése meglévő tetőszerkezetre, világítási rendszer automatizálása (fényérzékeny, mozgásérzékeny) A meglévő tetőhéjjalás azbesztet tartalmaz, érintett szerkezetnek számít, ezért a tetőfelület azbesztmentesítése a projekt keretén belül megtörténik. A „C” épületrészben tervezett energetikai korszerűsítési intézkedések: homlokzati szigetelés 16 cm vastagságban (fehér EPS), padlásfödém hőszigetelése további 15 cm-rel, nyílászárók cseréje fokozott hőszigetelésű ablakokra, ajtókra, világítási rendszer automatizálása (fényérzékeny, mozgásérzékeny). Az "A” és„C” épületrészre vonatkozó gépészeti és elektromos korszerűsítések: szivattyúcsoport telepítése, indirekt fűtésű HMV bojler telepítése, szabályozás kialakítása (központi és helyiségszabályzók), 2 db 227 kW hőszivattyú, szabályozással, 2 db új gázkazán telepítése (2 db Bosch falikazán, 53 kW/db), fan-coil-ok telepítése, világítási rendszer automatizálása (fényérzékeny, mozgásérzékeny), új kábelezés a főelosztótól, elektromos energiaellátás, villanyszerelés, villámvédelem. Közös bivalens fűtési rendszer kerül kialakításra, egy központi hőtermelő rendszerrel, a vezetékrendszer és a hőleadók megtartásával.

A Bersek József Általános Iskola „B” épületrészében tervezett energetikai korszerűsítési intézkedések: homlokzati szigetelés 16 cm vastagságban (grafitörleményes EPS), álmennyezet szigetelése 25 cm, nyílászárók cseréje fokozott hőszigetelésűre (3 régetű ablakok, üvegajtók), szertár és edzőterem tető szigetelése további 15 cm-rel - 50 kWp napelem telepítése meglévő tetőszerkezetre. A tetőszerkezet a statikai szakvélemény alapján nem alkalmas a napelemes rendszer telepítéséből származó többletsúly és az új héjjalásból eredő többletterhelés elviselésére, tetőszerkezet, rácsos tartó megerősítése, és új héjjalás készítése. A meglévő tetőhéjjalás azbesztet tartalmaz, érintett szerkezetnek számít, ezért a tetőfelület azbesztmentesítése a projekt keretén belül megtörténik. A ”B” épületrészre vonatkozó gépészeti és elektromos korszerűsítések: É-D-i osztott szabályozás kialakítás, radiátorok, radiátorszelepek, gerincvezeték kiépítése- világítási rendszer automatizálása (fényérzékeny, mozgásérzékeny), új kábelezés a főelosztótól, elektromos energiaellátás, villanyszerelés, villámvédelem.