ACTAGE (Magyar)

Az « ACTAGE (FIATALOK AZ IDŐSEKÉRT – AKTÍV IDŐSÖDÉS) » című projektet az Európai Unió támogatja az Európa a Polgárokért program keretében.


2. ÁG – 2.2 ALPROGRAM "VÁROSOK HÁLÓZATA"

A projekt

Városaink hálózatának projektje keretében megvitatjuk Európa öregedő népességének kérdését, és az e tényből felmerülő problémákat. Ezáltal előmozdítjuk az Európa jövőjéről szóló vitát. A hangsúly a helyi szintekre irányul, összehasonlítva Európa 12 önkormányzatának, illetve országának helyi és nemzeti kezdeményezéseit, jól bevált gyakorlatait. Hat nemzetközi rendezvény során a különböző életkorú és társadalmi szerepű résztvevői különféle tevékenységeket folytatnak, amelyek középpontjában a fiatalok és az időskorúak aktív részvétele áll. A projekt foglalkozni fog az időskorúak euroszkepticizmusával, és ez hozzájárul az ifjúság tényeken alapuló véleményformálásához. A projekt várható eredményei:
  • • Fotókiállítás (a kiállítás anyaga az egyes események során és a projekt teljes időtartama alatt a hallgatók számára készített fotópályázat alapján történik) A kiállítás témája: a fiatalok és idősek együttműködése, a szolidaritás.
  • • Az idősödés 12 arca – elektronikus füzet: (Az egyes önkormányzatok területén élő időskorúak életminőségének összehasonlítása, figyelembe véve az ott élő polgárok véleményét is.)
  • • Záró beszámoló: ígéretes gyakorlatok, iránymutatások más városok számára, ajánlások a regionális és nemzeti hatóságok számára.

A projektpartnerek

A projektben 12 város vesz részt. Közülük 11 Douzelage város: Škofja Loka (Szlovénia), Judenburg (Ausztria), Bad Kötzting (Németország), Asikkala (Finnország), Bundoran (Írország), Sušice (Csehország), Rokiškis (Litvánia), Kőszeg (Magyarország), Holstebro (Dánia), Siret (Románia), Meerssen (Hollandia). Mellettük Kruja (Albánia) is projektpartner. A projekt vezetője Škofja Loka.

Az események:

A projekt keretében hat tematikus eseményt szervezünk, amelyekre 2019. szeptember és 2021. május között kerül sor Škofja Lokában, Judenburgban, Kőszegen, Krujában és Bad Kötztingben.
A hat esemény az öt partnervárosban az alábbi ütemterv szerint kerül megrendezésre:

  • Škofja Loka, Szlovénia (2019. 09. 26 – 2019. 09. 28.);
  • Judenburg, Ausztria (2020. 03. 12 – 2020. 03. 14.);
  • Škofja Loka, Szlovénia (2020. 05. 07. – 2020. 05. 10.);
  • Kőszeg, Magyarország (2020. 08. 27. – 2020. 08. 29.);
  • Kruja, Albánia (20.11.2020. 11. 20. – 2020. 11. 22.);
  • Bad Kötzting, Németország (2021 tavasz/nyár).

1. eseményRésztvevők:

Az eseményen 50 fő vett részt, köztük 24 résztvevő a szlovén Škofja Loka városából; 2 Judenburg városból (Ausztria); 2 Kőszeg városából; 2 a német Bad Kötzting városából; 2 Chojnából, Lengyelországból; 4 Sušice városából (Cseh Köztársaság); 2 a romániai Siret városából; 2 a litván Rokiškis városából; 2 a horvát Rovinj városából; 2 a hollandiai Meerssen városából; 2 Maasmechelen városából (Belgium). 2 képviselő Sherborne-ból (Egyesült Királyság) és 3 képviselő Sesimbra-ból (Portugália) szintén részt vett a találkozón. (Az Adria Airways légitársasággal kapcsolatos problémák miatt a Dániából, Svédországból és Albániából érkező küldöttségek nem tudtak részt venni a találkozón. Albániát a Szlovén Köztársaságba akkreditált nagykövet, Pëllumb Qazimi képviselte

Helye/időpontja:

Az eseményre a szlovéniai Škofja Loká-ban került sor 2019.09.26-tól 2019.09.28-ig.

Az esemény rövid leírása:

A fő téma a népesség különböző nemzedékeinek sikeres együttélése és a partnervárosok jól bevált gyakorlatainak átadása. A népesség elöregedése sürgető kérdés az egész Európai Unió számára, és a projekt befejezése után az újonnan megszerzett tudásunkat szeretnénk felhasználni arra, hogy idősbarát önkormányzattá váljunk. A találkozók témái között szerepel az időskorúak gondozása, az e-műveltség, a generációk közötti együttműködés, az akadálymentesség, a részvétel és az ún. részvételi költségvetés.

A projekt első, bevezető találkozójának a „Polgármesterek nemzetközi találkozója, a fejlesztés és a részvételi gyakorlatok cseréje” címet adtuk. A testvérvárosok és a partnervárosok polgármesterei, alpolgármesterei és önkormányzati vezetői aktívan vettek részt az adott témájú nemzetközi találkozón, amelyre 2019. szeptember 27-én, pénteken, a Škofja Loka-i kulturális központban, a „Sokolski Dom”-ban került sor. Tine Radinja, Škofja Loka polgármestere, Miha Ješe, a nemzetközi együttműködések felelőse és Annigje Kruytbosch, a Douzelage Szövetség elnökének bevezető köszöntése után megkezdődött a nemzetközi találkozó hivatalos programja. A konferencia programját, amely a lakosság közügyekben való részvételének különféle formáira összpontosított, Blazinšek Domenis Alenka és Matej Cepin vezette angol nyelven.

A találkozó központi témájának, módszereinek és céljainak bevezető bemutatása után Raf Terwingen, Maasmechelen város polgármestere, Elke Florian, a stájerországi Judenburg alpolgármestere és Janez Černe, a szomszédos Kranj önkormányzatának jegyzője mutatta be a bevált állampolgári részvételi gyakorlatok kiválasztott példáit. A különféle sikeres gyakorlatokban közös a bizalom megteremtése és fenntartása, amely megerősíti a közösséget és tagjainak együttműködését, így az befogadó, azaz minden polgár által alkalmazható, fenntartható és ösztönzi a (nemzedékek közötti) együttműködést.

A második részben a két moderátor lépésről lépésre bemutatta azt a folyamatot, amely az ún. részvételi költségvetés bevezetését, működtetését eredményezte Ajdovščina településen, ahol a moderátorok úttörő tevékenységet folytattak ezen a területen Szlovéniában.

A nemzetközi találkozó utolsó részében a résztvevők műhelymunkában tevékenykedtek. Ötleteket fogalmaztak meg és konkrét javaslatokat tettek arról, hogyan lehetne megvalósítani a minél teljesebb részvételt, és hogyan lehet ez sikeres az idősek és fiatalok számára a helyi közösségben. A workshopok befejezése után a résztvevőket tájékoztatták az események jövőbeni menetéről és az Európa a polgárokért programról, melynek keretében a nemzetközi konferencia Škofja Lokában, 2020 májusában kerül megrendezésre. A találkozó esti részében a résztvevők terveket készítettek a következő öt találkozó szervezéséről és tartalmáról, amelyeket Judenburgban, Škofja Lokaban, Kőszegben, Krujában és Bad Kötztingben tartanak.