Önkormányzat
Aktuális
Elérhetőségek
Kőszeg, Jurisics tér 8.
+36 94 562 511
+36 94 562 535
Ügyintéző
Partnerek, kiemelt projektek
Kiemelt témák
Közérdekű adatok
Kövessen minket
Aktualitások
Karantén alatt készült
Programok, események 2021. Május 6.
2021. május 14-én, pénteken, 17.00 órakor a Jurisics Vár földszintjén nyitja meg Básthy Béla polgármester a fenti című kiállítást.
“Végy karjaidra idő…”
Programok, események 2021. Május 4.
A fenti címmel a Déryné Program támogatásával 2021. május 16-án, szombaton,19.00-tól a Jurisics vár lovagtermében lesz előadás Sinka István művei alapján. Előadja: Horányi László.
Jurisics-vár
Ajánlók, összefoglalók, érdekességek
  • A kőszegi Szőlő Jövésnek Könyve és hagyománya
    2021. május 1-től látható a Művelődési Központ fenti című roll up kiállítása a Jurisics Várban. Az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság HUNG-2020/6264 számú pályázata révén a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház valósította meg a kiállítást. Szakmai közreműködő: Városi Múzeum-Kőszeg. Grafikai terv: Trifusz Péter. Felelős kiadó: Pócza Zoltán. Bechtold István karikatúráit Bechtold Mária bocsátotta rendelkezésre. Fotók: Németh Iván, Trifusz Péter, Városi Múzeum, Csepregi Tibor.
Nagyobb változatért klikkeljen a képre
Programok, események
Pettson és Findusz
Programok, események 2021. Május 4.
A 2020-ban megváltott gyermekszínházi bérletek érvényesek Sven Nordquist művének megtekintésére 2021. május 17-én és május 18-án 10.00 és 13.30-tól órától.
Jurisics vár NYITVA!
Programok, események 2021. Május 3.
Május 1-jén újra kinyitott a Jurisics vár. Nyitva tartás: keddtől vasárnapig 10-17 óra között. Látogatás védettségi igazolvánnyal!
Útfelújítások
Programok, események 2021. Május 2.
Húsvét után a város több pontján is elindulnak, felgyorsulnak a Magyar Kormány 2,8 milliárd forintos támogatásából megvalósuló Kőszegi Út- és Parkolófelújítási Program munkálatai. A beruházások miatt hosszabb rövidebb ideig forgalomkorlátozások lesznek az egyes helyszíneken, melyekről oldalunkon folyamatosan hírt adunk. A húsvétot követő héten az alábbi helyszíneken számolhatunk a munkagépek jelenlétével.
Köss szalagot a májusfára!
Programok, események 2021. Április 26.
Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is állítunk városi májusfát a Fő téren. Majális ugyanakkor nem lesz. A májusfa azonban így is összeköthet bennünket. Arra kérjük a kőszegi intézményeket és szervezeteket, egyesületeket, a Fő téri üzleteket, valamint az önkormányzati képviselő-testület tagjait, hogy hozzanak és kössenek egy-egy szalagot a városi májusfára! A szalagokat a kijárási korlátozások betartása mellett, előre egyeztetett időpontokban, a találkozások elkerülésével lehet majd felkötni április 30-án. A Városüzemeltető reggel bakra fekteti a fát, melyet este állítanak fel. Így szeretnénk búcsúzni az érettségire készülő középiskolásoktól is, akiktől ballagó osztályonként kérünk egy-egy szalagot a májusfára.

A kezdeményezéshez csatlakozni kívánó kőszegi egyesületeket, intézményeket, szervezeteket és üzleteket arra kérjük, küldjenek emailt a gelencser@koszeg.hu email címre, hogy egyeztethessük a részleteket!
Szőlő Jövésnek Könyve – hagyomány online
Programok, események 2021. Április 23.
Kövesse nyomon a szőlőhajtások bejegyzését a kőszegi Szőlő Jövésnek Könyvébe Kőszeg Város Facebook oldalán! Élő közvetítésünket 2021. április 24-én, szombaton délelőtt 10 órától láthatják. Kőszeg egyedülálló hagyományt tudhat magáénak. A Szent György napjához kapcsolódó tradíció a bortermelő város jeles ünnepe. A hegymesterek e nap hajnalán évszázadok óta szőlőhajtásokat - régies szóval jövéseket- hoznak le a hegyről, hogy bemutassák őket a városbírónak. 1740 óta a hajtások évenkénti megörökítésére külön könyvet nyitottak: a Szőlő Jövésnek Könyvét.
A kőszegi Szőlő Jövésnek Könyve és hagyománya
Programok, események 2021. Április 21.
2021. május 1-től látható a Művelődési Központ fenti című roll up kiállítása a Jurisics Vár lovagtermében.
Játék gyerekeknek, családoknak
Programok, események 2021. Április 16.
A Szőlő Jövésnek Könyve hagyomány ápolása és minél több emberrel való megismertetése céljából hirdet játékot 2021. április 25-én, vasárnap, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház.
Ebösszeírás
Programok, események 2021. Április 14.
A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal 2021. évben ebösszeírást végez! Az ebösszeírás 2021. április 30-ig tart. A 2021. évi ebösszeírás céljából kérem a Kőszeg Város közigazgatási területén tartott ebek tulajdonosait/tartóit, hogy az „Ebösszeíró adatlapot” legkésőbb 2021. április 30. napjáig az önkormányzathoz eljuttatni szíveskedjenek.
Tudomány a kocsmában - Föld, víz, tűz, lélek - Írókorzó Kodolányi Gyulával
Programok, események 2021. Április 6.
2021. április 19. hétfő 18.00 órakor az FTI-IASK Facebook és Zoom platformjain lesz látható a rendezvény.
Kávészünet Neudl Mariannával, a Biotéka vezetőjével
Programok, események 2021. Április 6.
Az utóbbi időben hazánkban bővült a bioélelmiszerek kínálata. Érthető módon egyre gyakrabban láthatjuk, kóstolhatjuk azokat az egészséges életmóddal kapcsolatos különböző rendezvényeken és vásárolhatjuk őket a bioboltokban.
TOJÁSKERESŐ JÁTÉK HÚSVÉTHÉTFŐN A JURISICS VÁR KÖRNYÉKÉN
Programok, események 2021. Március 29.
A Jurisics Vár munkatársai Húsvéthétfőn kalandra hívják a gyerekeket és családokat. Húsvéthétfőn több száz kartontojást rejtünk el a vár körül ahova 10.00 és 16.00 óra között várjuk a kincskeresőket. Öt papírtojást kell megkeresni, amit a belső várkapuhoz kell hozni, amiért cserébe egy piros tojás jár. A kapott tojásokkal lehet még játszani (persze csak annak, aki nem akarja megenni…), pl. tojást dobálni, tojásba dobálni, tojást gurítani…etc. Kérjük, hogy gyerekenként egyszerre csak 5 kartontojást hozzanak be, hogy a többieknek is jusson! Természetesen többször is lehet fordulni! A játék során tartsák be a közegészségügyi előírásokat a maszk használatra és a távolságtartásra vonatkozóan!
Húsvéti szokások és hagyományok
Programok, események 2021. Március 26.
A húsvét a keresztény egyház egyik legfontosabb és legnagyobb ünnepe, ugyanakkor a tavasz eljövetelének köszöntése is. A húsvéti ünnep neve különböző nyelveken más és más. Közös eredete azonban a húsvét héber neve, a pészah. A szó kikerülést, elkerülést jelent. A húsvét és a hozzá kapcsolódó ünnepek a mozgó ünnepek közé tartoznak.
MŰTÁRGYMESÉK - időpont változás
Programok, események 2021. Március 22.
A Kőszegi Városi Múzeum és Könyvtár irodalmi alkotópályázatot hirdet 4 korosztályban mese, vers vagy elbeszélés megírására a múzeum gyűjteményének megadott műtárgyairól. A pályamű a múzeum gyűjteményében szereplő, megadott műtárgyról/műtárgyakról szóljon.
Aki megalapozta Gustav Klimt karrierjét – Kapcsolatrendszerek Bécsben 1900 körül
Programok, események 2021. Március 18.
2021. március 22. (hétfő) 18.00 órakor az eseményt online közvetítik az FTI-IASK Facebook-oldalán. Előadó: Sármány-Parsons Ilona (művészettörténész).
Nemzeti Ünnep
Programok, események 2021. Március 12.
Az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc kezdetének 173. évfordulójáról idén online formában emlékezünk meg. 2021. március 15-én 15.00 órától lesz nézhető egy youtube csatornán keresztül a Művészeti Szemle gálájára bejutottak produkciója és Básthy Béla polgármester ünnepi beszéde. 18.00 és 19.00 óra között pedig a Bersek József Általános Iskola előtti Bersek szobornál lesz mód koszorúzni, gyertyát gyújtani, távolságtartással. Kérjük az ünnep alkalmából helyezzék ki a nemzeti lobogót!
Nyitott kapuk a logopédiában
Programok, események 2021. Március 4.
A Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége a Logopédia Európai Napja alkalmából 2021. március 3. és 5. között háromnapos országos online konferenciát szervez a teleterápiás és digitális technológiák bemutatására. A konferencián a Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményt Nagy Gabriella szakvizsgázott gyógypedagógus, logopédus mutatja be.
A komplexitás csapdájában – Az ember, az oroszlán és a vírus
Programok, események 2021. Március 1.
A koronavírus járvány terjedése miatt a fenti című Tudomány a kocsmában előadás csak online közvetítés formájában lesz elérhető az FTI-iASK Facebook oldalán a jelzett időpontban.
Városi Véradás
Programok, események 2021. Február 25.
2021. március 4-én, csütörtökön, 10.00 és 18.00 óra között lesz véradás a várban. A fokozott védelmi intézkedések miatt a lovagterembe várjuk önzetlen embertársainkat. A járványhelyzetben még fontosabb, hogy a kórházak vérkészlete fel legyen töltve. Gyere a várba és légy Te is hős!
A KOMMUNIZMUS ÁLDOZATAINAK EMLÉKNAPJA
Programok, események 2021. Február 19.
Kőszeg Város Önkormányzata 2021. február 25-én, csütörtökön, 16.00 órától online formában emlékezik meg a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjáról a város honlapján és facebook oldalán. Emlékező beszédet mond Rozmán László a Sárvári Tankerületi Központ vezetője.
A temető falán elhelyezett emléktáblánál az egészségbiztonsági előírások betartása mellett aznap 18.00 és 19.00 óra között lehet elhelyezni a virágokat, mécseseket.
„Miként legyünk honpolgárok? - Honpolgárság és felelősségérzet a bizonytalanság új világában”
Programok, események 2021. Február 19.
2021. február 22-26. között rendezi a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete az UNESCO MOST immár 3. Téli Iskoláját.
KŐSZEG VÉDEKEZIK – DE MŰKÖDIK!
Programok, események 2021. Február 1.
Kedves Kőszegi Polgárok! Az alábbiakban összefoglaló tájékoztató anyagot olvashatnak a városi intézmények működéséről a rendkívüli járványügyi rendelkezések idején. Alapszabály, hogy a városi intézmények teljes területén kötelező a maszkviselés, illetve az előírt távolságtartás.
Farsangfarka - FELHÍVÁS
Programok, események 2021. Február 1.
A Művelődési Központ felhívja Kőszeg polgárait, hogy a nemes civil kezdeményezést folytassák és jelmezben búcsúztassák a FARSANGOT! 2021. február 16-án, FARSANG FARKÁN, kérjük az üzleteket, munkahelyeket, hogy jelmezben dolgozzanak, ezáltal is hozzájárulva a farsangi hangulathoz. Kérjük a polgárokat, hogy díszítsék házaikat, lakókörnyezetüket és a maguk módján tegyék emlékezetessé e napot. Napközben végiglátogatjuk a LEGMÓKÁSABB MUNKAHELY kategóriára jelentkezőket, melyet külön díjazunk! Mivel rendezvényt a járványhelyzet miatt nem tarthatunk, szeretnénk azért a legjobb magánemberként beöltöző jelmezeseket is összegyűjteni egy fénykép albumba és megosztani a lakossággal a város honlapján és facebook oldalán. Ehhez 2021. február 15-én és 16-án 10.00 és 17.00 óra között a Jurisics Vár külső udvarán készítünk egy képet a jelmezesről, akit ajándékkal és forró itallal várunk. (Előzetes bejelentkezés szükséges a torlódás és a járványügyi előírások betartása érdekében.) A másik lehetőség, ha valaki lefényképezi magát egy FARSANGFARKA 2021. felirattal és beküldi 2021. február 15-én 16.00 óráig a jurisics@koszeg.hu email címre neve és telefonszáma megadása mellett.
Művészeti Szemle - FELHÍVÁS
Programok, események 2021. Január 28.
A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház 2021-ben is megrendezi a hagyományos Művészeti Szemle döntőjét a kőszegi és városkörnyéki általános-, és középiskolai tanulók részére. A hagyományos, személyes találkozóval szemben a járványhelyzetre való tekintettel a bemutatók megvalósítására elektronikus formában kerül sor.
Kőszegi Várszínház – egy újabb Göttinger: „Manőver”
Programok, események 2021. Január 27.
A hét végén sikerült az éter hullámain megállapodnia a Kőszegi Várszínház idei tervezett prózai nagyszínpadi bemutatójáról Manőver címmel. A színház Göttinger Pált kérte fel egy újabb darab megírására. A tervezett ősbemutató témájául egy svéd halászfalu újságának főszerkesztő váltása áll, középpontban a kisváros sok pletykájával és titkával... A darab rendezője Horváth Illés lesz, aki a hat fős színészgárda kiválasztásánál a „régi kőszegiek” – Pogány Judit, Göttinger Pál -, mellett új arcokat is „kért” – Pálmai Anna, Tenki Dalma, Jenővári Miklós, Gémes Antos - a csapatba. A júniusi bemutatót természetesen még sok tényező befolyásolhatja, de a stáb összeállt és elkezdődhet a közös munka, egy újabb nagyszínpadi ősbemutató létrehozására és akkor SZÍNRE VISSZÜK A NYARAT!
Újra kesztyűt húztak versenyzőink!!
Programok, események 2021. Január 25.
2021. január 23-án immáron hatodik alkalommal került megrendezésre az Edzőküzdelmi Nap, amelyet ez alkalommal egyesületünk a Gladiátor Akadémia Alapítvánnyal közösen szervezett meg Győrben.
Hírek 2021. Május 4.
UP, Serdülő, Gyermek és Sprint Duatlon Országos Bajnokság volt Balatonbogláron 2021. április 24-25-én, melyen a Kőszegi Triatlon Klub tagjai is eredményesen szerepeltek.
Hírek 2021. Május 3.
Tájékoztatjuk kedves látogatóinkat, hogy a 194/2021. (IV.26.) Korm. rendelet szerint a Kőszegi Városi Múzeum és Könyvtárban a járványügyi védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldását a következőképpen tervezzük megvalósítani:
A kőszegi Szőlő Jövésnek Könyve és hagyománya
Hírek 2021. Április 30.
A fenti című roll up kiállítás 2021. május 1-jétől a Jurisics Vár lovagtermében látható.
Szent György-napi Bormustra eredmény
Hírek 2021. Április 23.
A Szövényi Áron vezette versenyen az alábbi borok és pincészetek emelkedtek ki a környékbeli gazdák termékei közül.
Szent György-napi Bormustra
Hírek 2021. Április 21.
Az idei évben a járványügyi előírások miatt nem került megrendezésre a Nemzetközi és a Vas Megyei Borverseny sem. Sajnos már tavaly is elmaradt a borok seregszemléje. Ezért az idei évben egy zártkörű, felnőttoktatás keretében megtartott kóstolásra hívta a Művelődési Központ a Kőszeg környéki bortermelő pincészeteket.
A Kálvária kápolna egykori főoltára - A Kálvári kápolna
Töltse le a Kőszeg és Videke legutóbbi számát, és olvassa laptopján, tabletjén vagy számítógépén!

Korábbi újságok →
Legújabb Fotók
Szőlő Jövésnek Könyve 2021.
2021. Április 24., 26
Farsangfarka2021
2021. Február 16. 44
Programnaptár
2021. Május 8.
Útvonal: Kiszsidány - Rhododendron/Havasszépe gyűjtemény - Kiszsidány-forrás – Horvátzsidány, Keresztelő Szent János templom - Ólmod – 1699-ben állított határkő – Kőszeg Táv: 11 km Időtartam: 4 óra Túravezető: Hegyvári Ferenc (30/396-8050) Találkozó: 9.52 Kiszsidányi autóbusz megálló (Autóbusz indul a Szombathelyi Autóbusz-állomásról 9.07-kor, a Kőszegi autóbusz-állomásról 9.40-kor, érkezés Kiszsidányba 09.52-kor.)
2021. Május 14.
2021. Május 17.
2021. Május 22.
Útvonal: Kőszeg – Kálvária – Óház-tető – Zeiger-nyereg – Madárdal-völgy (Vogelsangbach) – Margit-kilátó (Margarethenwarte) – Lékai vár - Hámortó (Hammerteich) – Paradicsomos – Rőtfalva (Rattersdorf) – Andalgó – Kőszeg. Táv: 28 km Időtartam: 9 óra. Túravezető: Láng Zoltán (70/4033-219) Személyi vagy útlevél szükséges Találkozó: 9.00, Jurisics vár bejárata (Kőszeg, Rajnis u. 9.)
2021. Május 31.
2021. Június 4.
Ajánlott szálláshelyek
Hotel Írottkő
Belvárosi apartman
Szűk utca 1/A Tel: 94/360-264, +36 20 9185674
Hotel Portré
Kőszeg, Fő tér 7. Tel: Tel: 94/363-170
Alpokalja Panzió
Kőszeg, Szombathelyi u. 8-10. Tel: 06 94/360-056
Família Vendégház
Kőszeg Kórház u. 28. Tel: 06-30/956-5226
Kóczián Pihenőház
Várkör 70-70/A Tel: +36 94 361 877, +36 30 426 2059
Hotel Írottkő
Kőszeg, Fő tér 4. Tel: +36-94/360-373
Belvárosi AACS Panzió
Kőszeg, Várkör 30. Tel: 003694/563-190
Zsüliett Vendégház
Kőszeg, Rákóczi u. 66. Tel: 30/9165-144
Felfedező: kőszegi látnivalók, sétautak, érdekességek
Összegyűjtöttük Kőszeg látnivalóit, sétautakat készítettünk, hogy kedvet kapjon az ideutazáshoz, fel tudjon készülni itt töltött időre, vagy amíg itt van, a mobiljáról vagy táblagépéről is könnyen tájékozódjon, megtalálja az Önt érdeklő helyeket, látnivalókat! Tudjon meg többet a Felfedezőről →

Ajánlott sétaútvonalak Kőszegen

Séta Kőszeg XVI. századi védművei mentén 1532. augusztus 5-én megérkeztek az első török csapatok Kőszeg alá, augusztus 10-én pedig az ostromgyűrű is bezárult.
Séta a kiemelt egyházi értékekhez Kőszeg szabad királyi város alapításával egy időben épültek az első templomok.
Egykori és mai igazgatási épületek felfedezése Kőszeg vára és városa alapításától kezdve a kisebb és nagyobb környék többféle központja is volt.
Séta az irodalmi emlékhelyekre Kőszeg város története során számos alkalommal kapcsolódott be az egyetemes és a magyar irodalom történetébe.