Önkormányzat
Aktuális
Elérhetőségek
Kőszeg, Jurisics tér 8.
+36 94 562 511
+36 94 562 535
Ügyintéző
Partnerek, kiemelt projektek
Kiemelt témák
Közérdekű adatok
Kövessen minket
Aktualitások
Városi Véradás
Programok, események 2021. Február 25.
2021. március 4-én, csütörtökön, 10.00 és 18.00 óra között lesz véradás a várban. A fokozott védelmi intézkedések miatt a lovagterembe várjuk önzetlen embertársainkat. A járványhelyzetben még fontosabb, hogy a kórházak vérkészlete fel legyen töltve. Gyere a várba és légy Te is hős!
A KOMMUNIZMUS ÁLDOZATAINAK EMLÉKNAPJA
Programok, események 2021. Február 19.
Kőszeg Város Önkormányzata 2021. február 25-én, csütörtökön, 16.00 órától online formában emlékezik meg a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjáról a város honlapján és facebook oldalán. Emlékező beszédet mond Rozmán László a Sárvári Tankerületi Központ vezetője.
A temető falán elhelyezett emléktáblánál az egészségbiztonsági előírások betartása mellett aznap 18.00 és 19.00 óra között lehet elhelyezni a virágokat, mécseseket.
Jurisics-vár
Ajánlók, összefoglalók, érdekességek
  • Kőszegi Várszínház – egy újabb Göttinger: „Manőver”
    A hét végén sikerült az éter hullámain megállapodnia a Kőszegi Várszínház idei tervezett prózai nagyszínpadi bemutatójáról Manőver címmel. A színház Göttinger Pált kérte fel egy újabb darab megírására. A tervezett ősbemutató témájául egy svéd halászfalu újságának főszerkesztő váltása áll, középpontban a kisváros sok pletykájával és titkával... A darab rendezője Horváth Illés lesz, aki a hat fős színészgárda kiválasztásánál a „régi kőszegiek” – Pogány Judit, Göttinger Pál -, mellett új arcokat is „kért” – Pálmai Anna, Tenki Dalma, Jenővári Miklós, Gémes Antos - a csapatba. A júniusi bemutatót természetesen még sok tényező befolyásolhatja, de a stáb összeállt és elkezdődhet a közös munka, egy újabb nagyszínpadi ősbemutató létrehozására és akkor SZÍNRE VISSZÜK A NYARAT!
Nagyobb változatért klikkeljen a képre
Programok, események
„Miként legyünk honpolgárok? - Honpolgárság és felelősségérzet a bizonytalanság új világában”
Programok, események 2021. Február 19.
2021. február 22-26. között rendezi a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete az UNESCO MOST immár 3. Téli Iskoláját.
Ebösszeírás
Programok, események 2021. Február 15.
A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal 2021. évben ebösszeírást végez! Az ebösszeírás 2021. április 30-ig tart. A 2021. évi ebösszeírás céljából kérem a Kőszeg Város közigazgatási területén tartott ebek tulajdonosait/tartóit, hogy az „Ebösszeíró adatlapot” legkésőbb 2021. április 30. napjáig az önkormányzathoz eljuttatni szíveskedjenek.
KŐSZEG VÉDEKEZIK – DE MŰKÖDIK!
Programok, események 2021. Február 1.
Kedves Kőszegi Polgárok! Az alábbiakban összefoglaló tájékoztató anyagot olvashatnak a városi intézmények működéséről a rendkívüli járványügyi rendelkezések idején. Alapszabály, hogy a városi intézmények teljes területén kötelező a maszkviselés, illetve az előírt távolságtartás.
Farsangfarka - FELHÍVÁS
Programok, események 2021. Február 1.
A Művelődési Központ felhívja Kőszeg polgárait, hogy a nemes civil kezdeményezést folytassák és jelmezben búcsúztassák a FARSANGOT! 2021. február 16-án, FARSANG FARKÁN, kérjük az üzleteket, munkahelyeket, hogy jelmezben dolgozzanak, ezáltal is hozzájárulva a farsangi hangulathoz. Kérjük a polgárokat, hogy díszítsék házaikat, lakókörnyezetüket és a maguk módján tegyék emlékezetessé e napot. Napközben végiglátogatjuk a LEGMÓKÁSABB MUNKAHELY kategóriára jelentkezőket, melyet külön díjazunk! Mivel rendezvényt a járványhelyzet miatt nem tarthatunk, szeretnénk azért a legjobb magánemberként beöltöző jelmezeseket is összegyűjteni egy fénykép albumba és megosztani a lakossággal a város honlapján és facebook oldalán. Ehhez 2021. február 15-én és 16-án 10.00 és 17.00 óra között a Jurisics Vár külső udvarán készítünk egy képet a jelmezesről, akit ajándékkal és forró itallal várunk. (Előzetes bejelentkezés szükséges a torlódás és a járványügyi előírások betartása érdekében.) A másik lehetőség, ha valaki lefényképezi magát egy FARSANGFARKA 2021. felirattal és beküldi 2021. február 15-én 16.00 óráig a jurisics@koszeg.hu email címre neve és telefonszáma megadása mellett.
Művészeti Szemle - FELHÍVÁS
Programok, események 2021. Január 28.
A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház 2021-ben is megrendezi a hagyományos Művészeti Szemle döntőjét a kőszegi és városkörnyéki általános-, és középiskolai tanulók részére. A hagyományos, személyes találkozóval szemben a járványhelyzetre való tekintettel a bemutatók megvalósítására elektronikus formában kerül sor.
Kőszegi Várszínház – egy újabb Göttinger: „Manőver”
Programok, események 2021. Január 27.
A hét végén sikerült az éter hullámain megállapodnia a Kőszegi Várszínház idei tervezett prózai nagyszínpadi bemutatójáról Manőver címmel. A színház Göttinger Pált kérte fel egy újabb darab megírására. A tervezett ősbemutató témájául egy svéd halászfalu újságának főszerkesztő váltása áll, középpontban a kisváros sok pletykájával és titkával... A darab rendezője Horváth Illés lesz, aki a hat fős színészgárda kiválasztásánál a „régi kőszegiek” – Pogány Judit, Göttinger Pál -, mellett új arcokat is „kért” – Pálmai Anna, Tenki Dalma, Jenővári Miklós, Gémes Antos - a csapatba. A júniusi bemutatót természetesen még sok tényező befolyásolhatja, de a stáb összeállt és elkezdődhet a közös munka, egy újabb nagyszínpadi ősbemutató létrehozására és akkor SZÍNRE VISSZÜK A NYARAT!
Újra kesztyűt húztak versenyzőink!!
Programok, események 2021. Január 25.
2021. január 23-án immáron hatodik alkalommal került megrendezésre az Edzőküzdelmi Nap, amelyet ez alkalommal egyesületünk a Gladiátor Akadémia Alapítvánnyal közösen szervezett meg Győrben.
TÁJÉKOZTATÓ
Programok, események 2021. Január 20.
Az E-on hivatalos gallyazási vállalkozója 2021. 01.21. és 02.15. között gallyazást végez a kommunális hálózatai biztonsági övezetében.
Online a Magyar Kultúra Napján
Programok, események 2021. Január 20.
A Magyar Kultúra Napjáról online formában emlékezik meg a Művelődési Központ. Bakos György előadásában elhangzik az 1823. január 22-én Kölcsey Ferenc által befejezett Himnusz. Ezután Kőszeg Város Fúvószenekara előadásában Liszt: II. magyar rapszódiáját hallgathatjuk meg. Básthy Béla polgármester úr köszöntője után a Kőszegi Vonósok Kárpáti Sándor: Ilonka keringőjét játsszák, majd Révész József igazgató úr – a városi könyvtár és múzeum összevonásából létrejött új intézmény vezetője - mondja az ünnepi beszédet. Végezetül a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes adja elő vasi táncok című koreográfiáját! A műsort szerkesztette és a felvételt készítette Bakos Zoltán. A felvétel a város facebook oldalán lesz megtekinthető 2021. január 22-én.
„Dallamok az ékszerdobozból” - Vonósnégyes koncert online a Magyar Kultúra Napján
Programok, események 2021. Január 18.
2021. január 22-re, a Magyar Kultúra Napjára tűztük ki a „Dallamok az ékszerdobozból”című, vonósnégyes által bemutatott zenei előadást,
melyet óvodás és általános iskolai alsó tagozatos gyerekeknek ajánlunk.
Ökumenikus imahét 2021. Kőszeg
Programok, események 2021. Január 15.
Maradjatok meg szeretetemben, és sok gyümölcsöt teremtek. (Jn 15, 5-9) . Az idei ökumenikus imahét keretében három alkalom lesz a személyes találkozásra: 2021. január 18. hétfő, Jézus szíve Plébániatemplom. Igét hirdet: Baranyayné Rohn Erzsébet evangélikus lelkész. 2021. január 20. szerda, evangélikus templom. Igét hirdet: Hurgoi Sándor templomigazgató, rk. iskolalelkész. 2021. január 22. péntek, Jézus szíve Plébániatemplom. Igét hirdet: Donatin Tamás református lelkipásztor. Az alkalmak 18 órakor kezdődnek a járványügyi előírások betartásával.
Schöpflin 80 - Zavaros vizeken kormányozva
Programok, események 2021. Január 14.
Schöpflin 80 - Zavaros vizeken kormányozva / Navigating Troubled Waters címmel jelent meg a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének (FTI-iASK) újabb könyve. Az angol nyelvű online könyvbemutatót 2021. január 20-án, szerdán 15.30-kor közvetítik az FTI-IASK FB-oldalán, www.facebook.com/iask.hungary.
Művészeti Szemle
Programok, események 2021. Január 7.
A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház 2021-ben is szeretné megrendezni a hagyományos Művészeti Szemle döntőjét a kőszegi és városkörnyéki általános-és középiskolai tanulók részére.
Kőszegi Várszínház 2020.
Programok, események 2021. Január 5.
A 2020-as év különleges helyzetbe hozta a Kőszegi Várszínházat. A pandémiás helyzet miatt már a tavaszi gyermekszínházi bérleteket sem tudtuk megtartani, és csak június 18-án tarthattuk az első színházi előadásunkat. Az első napon amikor nem kellett helyet kihagyni… Az utolsó megvalósított előadásunk pedig a Túlélő volt november 10-én, az utolsó még nyitva tartható napon…
Polgármesteri interjú
Programok, események 2021. Január 5.
A folytatásban Básthy Béla polgármester úr Vas Népében megjelent évértékelő riportját osztjuk meg olvasóinkkal. A sikeres pályázatoknak köszönhetően kivitelezések és átadók kísérték végig a 2020-as évet, az újonnan bejelentett fejlesztések pedig már a Kőszeg 2028 program részei.
Kőszegen a szokott rendben zajlik a hulladékszállítás
Programok, események 2021. Január 1.
A 2021. év újdonsága lesz, hogy a szolgáltató idén már a zöldhulladékot is elszállítja, melynek pontos rendjéről hamarosan tájékoztatjuk a lakosságot.
A mellékelt képeken az STKH. 2021. évi szelektív hulladék gyűjtési naptára látható.
Rendezvénynaptár 2021.
Programok, események 2020. December 28.
A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház az év végére összeállította a jövő évi rendezvények tervezetét a beérkezett javaslatok és elképzelések alapján. Természetesen további információkat is szívesen várnak a jurisics@koszeg.hu e-mail címre. A tervezetből megtudhatják mikor lesznek a nagyobb városi rendezvények. Sajnos a januári programok jó része várhatóan elmarad, és a későbbi események megvalósulása is nagyban függ a járványhelyzettől.
Programok, események 2020. December 22.
Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a Központi Statisztikai Hivatal Kőszeg településen 2020. szeptember 15. és december 31. között hajtja végre a háztartások életkörülményeinek feltárására irányuló „Miből élünk?” című adatfelvétel harmadik hullámát. 2020. szeptember 15. - november 30. között van lehetőség a kérdőív interneten való kitöltésére, az október 2-tól induló terepmunka során fényképes igazolvánnyal rendelkező összeírók keresik fel a kijelölt címeket, akik közreműködésével november 30-ig interneten vagy december 31-ig személyes válaszadásra van mód. A válaszadás önkéntes.
Programok, események 2020. December 2.
Sajnos idén intézményünk (a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház) a járványhelyzet miatt nem tudta megszervezni a Mindenki Mikulását. Mégsem szerettük volna, hogy a kőszegi gyerekek ajándék nélkül maradjanak. Így az összes óvodásnak a mai napon eljuttattunk egy nagy csomag édességet és narancsot. Az intézmények vezetőit Básthy Béla polgármester köszöntötte. Az átadás a vár udvarán történt, betartva a járványügyi előírásokat. Nagyon köszönjük az ENGIE Magyarország Kft támogatását, és örülünk, hogy a Kft képviselője Prugberger János is részt tudott venni az ajándékok átadásán. Reméljük, és bízunk benne, hogy jövőre a megszokott módon ünnepelhetünk, és együtt várhatjuk a Mikulást!
Programok, események 2020. December 2.
Tisztelt Érdeklődők! A Magyar Televízió kulturális csatornája, az M5 ismét műsorra tűzi a 2000-ben az Írottkő Natúrparkról készült filmjét, melyet 2020. december 3-án 15.55 perckor és december 4-én 11.10 perckor sugároznak. A filmet Szabados Tamás készítette. Jó nosztalgiázást kívánunk!
Képes Könyv - Kőszeg KRAFT
Programok, események 2020. December 2.
Online könyvbemutatóra kerül sor 2020. december 7-én 16.00 órai kezdettel az Európa Házban, mely során bemutatásra kerül Prof. Dr. Miszlivecz Ferenc és Takács Laura KÉPES KÖNYV - Kőszeg Kraft című kötete. A bemutató után a BINDER TRIÓ koncertjére kerül sor. A program az FTI-iASK Facebook oldalán tekinthető meg.
Online Tudomány a kocsmában
Programok, események 2020. December 2.
A vírushelyzet miatt az FTI-iASK által szervezett Tudomány a kocsmában című előadássorozat következő része csak online formában tekinthető meg az intézet facebook oldalán 2020. december 14., 18.00 órai kezdettel. Előadó: Bokányi Péter irodalomtörténész, előadásának címe: Egy kőszegi cőger hétköznapjai – Ottlik Iskola a határon c. regényének tükrében. Későbbiekben az esemény szerkesztett verziója az intézet honlapján lesz megtekinthető.
Véradás
Programok, események 2020. November 18.
A Jurisics várban december 1-jén 10.00-18.00 óra között véradás lesz. TAJ-kártyát és lakcímkártyát hozzanak magukkal. Aki vért ad, életet ad!
A személyes ügyfélfogadás szünetel!
Programok, események 2020. November 13.
HIVATALOS KÖZLEMÉNY: Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy Magyarország Kormánya a 478/2020. (XI.3.) rendeletében veszélyhelyzetet hirdetett ki. ERRE VALÓ TEKINTETTEL A KŐSZEGI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATALBAN, VALAMINT A VELEMI KIRENDELTSÉGEN A SZEMÉLYES ÜGYFÉLFOGADÁS 2020. NOVEMBER 9. NAPJÁTÓL HATÁROZATLAN IDEIG SZÜNETEL!
Programok, események 2020. November 11.
Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy Magyarország kormánya 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelete értelmében a Chernel Kálmán Városi Könyvtár 2020. december 11-ig szünetelteti személyesen igénybe vehető szolgáltatásait. A kölcsönzési határidőket meghosszabbítjuk, késedelmi díjat nem fogunk felszámítani. Aktuális információkért kövessenek minket az Interneten: www.koszeg-konyvtar.hu. Megértésüket köszönjük! Lajos Tiborné könyvtárigazgató.
MŰTÁRGYMESÉK
Hírek 2021. Február 26.
A Kőszegi Városi Múzeum és Könyvtár irodalmi alkotópályázatot hirdet 4 korosztályban mese, vers vagy elbeszélés megírására a múzeum gyűjteményének megadott műtárgyairól. A pályamű a múzeum gyűjteményében szereplő, megadott műtárgyról/műtárgyakról szóljon.
Ezek képe és rövid leírása a Facebook oldalunkon ( https://bit.ly/3ssiomY ), valamint a múzeum honlapján tekinthetők meg ( http://www.koszegimuzeumok.hu/kepek/meseiro-palyazat ).
Iskolai tanítás nincs, versenyek és eredmények vannak a Jurisichban!
Hírek 2021. Február 24.
Megvan a KEBA (Közép-Európai Brókerképző Alap) verseny döntő! Döntőbe jutott a JMG Rosikadomi csapata! ( Gergácz Bálint, Becze Domonkos, Szafián Dorottya ) Március 4-én, lesz a döntő, online térben. A Bank/Code versenyen három csapat a főági regionális döntős helyen áll. A Nyugat-magyarországi régióban a 3., 4., és 5 helyen is a JMG egy-egy csapata foglal helyet! https://verseny.penziranytu.hu/eredmenyek. Felkészítő tanár: Kiss Zoltán.
Hírek 2021. Február 23.
Lőrincz Zoltán fenti című könyvének ismertetője jelent meg a Magyar Kurír katolikus hírportálon.
Kávészünet Somogyi Györgyné, Deli Katalin Natúrpark titkárral
Hírek 2021. Február 23.
Szombathelyi születésű, 1983-ban ment férjhez a hivatásos határőrhöz, így a romantikus Hétforráson kezdhették közös életüket. Sose hallotta, hogy „gyüttment” lenne, kezdettől fogva kőszeginek érzi magát. A mai napig elvarázsolja, amikor a Jurisics-térről nézi a Kálváriát, a tornyokat, templomokat, gyönyörködik a csodaszép belváros egységes szerkezetében.
Az „iskolaváros” egyik intézménye, a Kőszegi Tanonciskola alapítása
Hírek 2021. Február 15.
Az alábbiakban Tihanyi Tibor címzetes főiskolai docens írását tesszük közzé. Köszönjük neki.
A szakoktatás, a tanoncoktatás kialakulását, fejlődését is jelentősen befolyásolta az 1868-ban életbe lépett, nagy jelentőségű Eötvös–féle népoktatási törvény. A tankötelezettséget előíró rendelet az egész „művelt nyugatot” is megelőzve, szigorításokat is előírva történelmi jelentőséggel bírt az oktatásügy történetében. Fotó: Unger Tamás/vaol.hu
Mentősök a 110 éves épületben - Segítséget kaptak
Töltse le a Kőszeg és Videke legutóbbi számát, és olvassa laptopján, tabletjén vagy számítógépén!

Korábbi újságok →
Legújabb Fotók
Farsangfarka2021
2021. Február 16., 44
Orsolya-napi Vásár 2020.
2020. Október 17. 20
Programnaptár
2021. Március 2.
A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház 2021-ben is megrendezi a hagyományos Művészeti Szemle döntőjét a kőszegi és városkörnyéki általános-, és középiskolai tanulók részére.
2021. Március 4.
2021. Március 5.
További információ: Joó Tamás 20/5299-066
2021. Március 6.
A TÚRA A JÁRVÁNYÜGYI INTÉZKEDÉSEK MIATT ELMARAD!
2021. Március 6.
2021. Március 13.
A TÚRA A JÁRVÁNYÜGYI INTÉZKEDÉSEK MIATT ELMARAD!
2021. Március 20.
További információ: koszeg.hu
2021. Március 20.
Mert a környezetünk mindnyájunknak fontos!
Ajánlott szálláshelyek
Hotel Írottkő
Fecskefészek Vendégház
Kőszeg, Vasút u.4. Tel: 20/544-0616, 30/415-0984
Belvárosi apartman
Szűk utca 1/A Tel: 94/360-264, +36 20 9185674
Festetics Vendégház
Kőszeg, Festetich utca 9/a. Tel: +36 20 958 4067
Gyöngyvirág Panzió
Kőszeg, Bajcsy-Zsilinszky utca 6. Tel: 36 94/360-454
Hotel Írottkő
Kőszeg, Fő tér 4. Tel: +36-94/360-373
Hotel Portré
Kőszeg, Fő tér 7. Tel: Tel: 94/363-170
Pékapartman
Kőszeg, Pék utca 25-27. Tel: 06/20/932-2387
Hotel Caramell****
Bükfürdő, Európa út 18. Tel: 06 94 558-030
Felfedező: kőszegi látnivalók, sétautak, érdekességek
Összegyűjtöttük Kőszeg látnivalóit, sétautakat készítettünk, hogy kedvet kapjon az ideutazáshoz, fel tudjon készülni itt töltött időre, vagy amíg itt van, a mobiljáról vagy táblagépéről is könnyen tájékozódjon, megtalálja az Önt érdeklő helyeket, látnivalókat! Tudjon meg többet a Felfedezőről →

Ajánlott sétaútvonalak Kőszegen

Séta Kőszeg XVI. századi védművei mentén 1532. augusztus 5-én megérkeztek az első török csapatok Kőszeg alá, augusztus 10-én pedig az ostromgyűrű is bezárult.
Séta a kiemelt egyházi értékekhez Kőszeg szabad királyi város alapításával egy időben épültek az első templomok.
Egykori és mai igazgatási épületek felfedezése Kőszeg vára és városa alapításától kezdve a kisebb és nagyobb környék többféle központja is volt.
Séta az irodalmi emlékhelyekre Kőszeg város története során számos alkalommal kapcsolódott be az egyetemes és a magyar irodalom történetébe.