2/2007. (II. 2.) önkormányzati rendelete az önkormányzat által adományozható kitüntető címekről és díjakról

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Rendelet letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Rendelet nyomtatása
[A 6/2008. (III. 1.), a 3/2009. (II. 15.), az 5/2013. (III. 1.) és a 20/2013. (VI. 28.) önkormányzati rendelettel módosított, egységes szerkezetbe foglalt szöveg.]

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, valamint a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről szóló 1991. évi XXXI. törvény 7. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás és a város régi hagyományai alapján a városért vagy az egyetemes emberi értékek és kapcsolatok terén végzett kiemelkedő tevékenység elismeréseként adományozható kitüntető címekről és díjakról a következő rendeletet alkotja.


I. fejezet

„KŐSZEG VÁROS DÍSZPOLGÁRA”
kitüntető cím adományozása

1. §

KŐSZEG VÁROS DÍSZPOLGÁRA kitüntető címmel (továbbiakban: Cím) ismerhetők el azoknak az érdemei, akik Kőszeg város fejlődését, hírnevének öregbítését előmozdították, vagy a hazai, illetve nemzetközi politikai, társadalmi, gazdasági, műszaki, tudományos, művészeti életben vagy a sportban kiemelkedő tevékenységet, teljesítményt nyújtottak és ezzel a város polgárai körében közmegbecsülésre tettek szert.

2. §

(1) A Címet csak élő személy kaphatja, állampolgárságra való tekintet nélkül.
(2) A Címet négyévente csak egy személynek lehet adományozni. Ennél több Címet csak rendkívül indokolt esetben adományozhat a képviselő-testület.
2(3) A Cím adományozására a polgármester, városi önkormányzati képviselő, a képviselő-testület bizottságai, illetve rajtuk keresztül a városban működő intézmények, bejegyzett társadalmi szervezetek és kisebbségi önkormányzatok tehetnek javaslatot.
(4) A javaslatnak tartalmaznia kell a Címre méltónak tartott személy nevét, lakcímét, tevékenységének, életművének általános ismertetését, továbbá az elismerni kívánt tevékenység méltatását.
1(5) A javaslatot minden év január 31-ig kell eljuttatni a polgármesternek. A Cím odaítéléséről a polgármester előterjesztése és a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság véleménye alapján a márciusi ülésén határoz a képviselő-testület. Rendkívüli, előre nem látható indokolt esetben az időpontoktól el lehet térni, de az odaítélés módjától nem.
(6) Egy szervezet egy kitüntetésre évente legfeljebb egy személyt vagy csoportot javasolhat.


3. §

(1) A KŐSZEG VÁROS DÍSZPOLGÁRA kitüntető cím átadása és a díszpolgár beiktatása minden év november 6-án, a Város Napján tartott ünnepi képviselő-testületi ülés keretében történik meg, méltató beszéd kíséretében. Rendkívül indokolt esetben a Cím egyéb időpontban és alkalommal is átadható, de mindig megtartva annak méltóságát és ünnepélyes kereteit.
2(2) A díszpolgári kitüntető cím adományozását a Kőszegi Közlönyben közzé kell tenni.

4. §

(1) A Címmel az önkormányzat Díszpolgári Oklevelet és kitüntető jelvényt adományoz.
(2) A Díszpolgári Oklevél pergamen utánzatú papírtekercsre fekete és vörös színnel kézzel írott, a város fa tokba zárt, arany színű sodrott selyem zsinóron függő vörös viaszpecsétjével ellátott díszes oklevél, a hozzá tartozó tokban.
(3) A Díszpolgári Oklevélnek tartalmaznia kell:
a) felül középen a város színes címerét pajzstartókkal és szalaggal,
b) a díszpolgár nevét és állampolgárságát,
c) az adományozás indokait,
d) az adományozó képviselő-testületi határozat számát,
e) az adományozás időpontját,
f) a polgármester és a jegyző aláírását.
(4) Kitüntetett külföldi személy esetén a díszpolgár anyanyelvén készült hivatalos fordítást is mellékelni kell.
(5) Az oklevél szó szerinti másolatának a Díszpolgárok Könyvébe történő átvezetéséről a jegyző gondoskodik, amit a megadományozott díszpolgár beiktatása igazolásaként aláírásával lát el.
(6) A díszpolgári címmel járó kitüntető jelvény egy 15 mm átmérőjű, kör alakú, vékony vörös szegélyű arany alapon elhelyezett 10 mm magasságú tartozékok nélküli színhű városcímer. A jelvény anyaga ezüst, bevonata 14 karátos arany, a rajta lévő városcímer tűzzománc technikával készült. A díszpolgári jelvény viselése nem sértheti a Magyar Köztársaság kitüntetéseinek viseléséről szóló jogszabályokat.

5. §

Kőszeg város díszpolgára a város megkülönböztetett közmegbecsülését és tiszteletét élvezi, aminek folytán:
a) megilleti a KŐSZEG VÁROS DÍSZPOLGÁRA kitüntető cím és az azzal adományozott jelvény viselésének joga,
b) meg kell hívni a városi ünnepségekre, társadalmi eseményekre,
c) térítésmentesen igénybe veheti az önkormányzat által fenntartott intézmények szolgáltatásait és kapja a város hivatalos kiadványait,
d) felkérésre delegáció tagjaként képviselheti az önkormányzatot,
e) kőszegi személy esetén halálakor díszsírhely illeti meg. Amennyiben sírhelye a kőszegi temetőben van, annak rendben tartásáról szükség esetén az önkormányzat gondoskodik, és azt a Város Napján, vagy Szent György napon ünnepélyesen megkoszorúzza.


„KŐSZEG VÁROS POSZTUMUSZ DÍSZPOLGÁRA”
kitüntető cím adományozása


6. §

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete „KŐSZEG VÁROS POSZTUMUSZ DÍSZPOLGÁRA” kitüntető címet alapít.

7. §

„KŐSZEG VÁROS POSZTUMUSZ DÍSZPOLGÁRA” kitüntető címmel (továbbiakban: Posztumusz Díszpolgár) ismerhetők el a jelen Rendelet 1. §-ában felsorolt érdemek, ha a cím odaítélése valamely okból a megadományozott személy életében nem volt lehetséges.

8. §

(1) Posztumusz Díszpolgári címet egy évben csak egy esetben adományozhat a képviselő-testület.
2(2) A Posztumusz Díszpolgári cím adományozásának rendje mindenben megegyezik a KŐSZEG VÁROS DÍSZPOLGÁRA kitüntető cím adományozásának rendjéről jelen Rendelet 2. § (3)-(6), valamint a 3. §-ban foglalt előírásokkal. Az ajánlás tartalmát szakmailag ellenőriztetni kell a Városi Levéltárral.

9. §

(1) A Posztumusz Díszpolgári címmel az önkormányzat Posztumusz Díszpolgári Oklevelet adományoz.
(2) A Posztumusz Díszpolgári Oklevél bőrkötésű, kétoldalas díszes kivitelű diploma, melyet a polgármester a város vörös viaszpecsétjével lát el.
(3) A Posztumusz Díszpolgári Oklevél tartalma és annak a Díszpolgárok Könyvébe történő bevezetése megegyezik a KŐSZEG VÁROS DÍSZPOLGÁRA kitüntető cím adományozására vonatkozó, a jelen Rendelet 4. § (3), (4) és (5) bekezdésében foglaltakkal, a díszpolgár aláírását kivéve.
(4) Posztumusz Díszpolgári címet igazoló oklevelet a kitüntetett özvegyének, ennek hiányában gyermekeinek, ezek hiányában felmenőinek, ilyenek nem léte esetén pedig legközelebbi oldalági rokonának kell átadni, ezek hiányában a Városi Levéltárban kell elhelyezni. Több azonos sorban átvételre jogosult esetén az átadási ünnepségre valamennyiüket meg kell hívni.
(5) A Posztumusz Díszpolgár címmel kitüntető jelvény nem adományozható.

10. §

Posztumusz Díszpolgár címmel a megadományozottnak külön jogai nem keletkeznek, de az 5. § e) pontjának második mondata ez esetben is alkalmazandó.


II. fejezet

Az önkormányzat által adományozható városi díjakról

11. §

KŐSZEG VÁROSÉRT DÍJ adományozása

(1) Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete „KŐSZEG VÁROSÉRT” Díjat alapít.
(2) KŐSZEG VÁROSÉRT Díj azoknak a magánszemélyeknek és/vagy közösségeknek adományozható, akik/amelyek Kőszeg városért, a város fejlődéséért, hagyományainak ápolásáért maradandót alkottak, életművükkel, munkásságukkal/tevékenységükkel kimagasló érdemeket szereztek.
(3) A Díj évente legfeljebb két személy vagy közösség részére adományozható.
2 (4) A Díj adományozásának rendje a jelen Rendelet 2. § (3)-(6) bekezdéseiben foglalt előírások szerint történik.
(5) A Díj átadására vonatkozó előírások megegyeznek a 3. § (1) bekezdésében, posztumusz kitűntetés esetén a 9. § (4) bekezdésében foglaltakkal.
(6) A Díj egy 110 mm átmérőjű bronzból készült mintázott érem, előlapján Jurisics Miklós portréja, hátlapján téglafal mintázatú alapon egy pallos, valamint az ,,AD MEMORIAM OBSIDIONIS KŐSZEGIENSIS” felirat látható.
(7) A Díj adományozását igazoló díszes bőr mappába helyezett oklevelet a polgármester és a jegyző írja alá, és látja el a város pecsétjével.
3 4(8) A kitüntetéshez – ha az nem posztumusz kitűntetés – pénzjutalom jár, amelynek összegét a képviselő-testület a költségvetés tárgyalásakor állapítja meg.


12. §

PRO COMMUNITATE DÍJ adományozása


(1) PRO COMMUNITATE Díj azoknak a személyeknek és/vagy közösségeknek adományozható, akik/amelyek Kőszegen valamely meghatározott közösségi cél elérése érdekében hosszabb időn át kiemelkedő eredményességgel önzetlen munkát fejtettek ki, és ezzel a város polgárai előtt követendő példával szolgáltak.
2(2) A Díj adományozásának rendje a jelen Rendelet 2. § (3)-(6) bekezdéseiben foglalt előírások szerint történik.
(3) A Díj átadására vonatkozó előírások megegyeznek a 3. § (1) bekezdésében, posztumusz kitűntetés esetén a 9. § (4) bekezdésében foglaltakkal.
(4) A PRO COMMUNITATE Díjból évente háromnál több nem adományozható.
(5) A Díj egy 120 mm átmérőjű bronzból készült érem, amelynek előlapján Kőszeg város címere, hátlapján a PRO COMMUNITATE felirat látható.
(6) A Díj adományozását igazoló díszes bőr mappába helyezett oklevelet a polgármester és a jegyző írja alá, és lát el a város pecsétjével.
3 4 (7) A kitüntetéshez – ha az nem posztumusz kitűntetés – pénzjutalom jár, amelynek összegét a képviselő-testület a költségvetés tárgyalásakor állapítja meg.


III. fejezet


KŐSZEG ÖNKORMÁNYZATÁNAK
KITÜNTETŐ OKLEVELE

13. §

(1) Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselőtestülete „KŐSZEG ÖNKORMÁNYZATÁNAK KITÜNTETŐ OKLEVELE” kitüntetést alapít a Kőszeg hírnevét öregbítő, kiemelkedő teljesítményt nyújtó polgárok, illetve közösségek részére.
(2) A Díj adományozásának rendje a jelen Rendelet 2. § (3)-(5) bekezdéseiben foglalt előírások szerint történik.
(3) A Díj átadására vonatkozó előírások megegyeznek a 3. § (1) bekezdésében foglaltakkal.
(4) A „KŐSZEG ÖNKORMÁNYZATÁNAK KITÜNTETŐ OKLEVELE” kitüntetésből évente több is adományozható az elért eredmények függvényében.
(5) A kitüntetés Kőszeg város címerével ékesített oklevél, amelyen szerepel a „KŐSZEG ÖNKORMÁNY-ZATÁNAK KITÜNTETŐ OKLEVELE” felirat.
(6) Az oklevélen fel kell tüntetni az adományozó és a kitüntetett személy megnevezését, a kitüntetés rövid indoklását.
(7) Az oklevelet a polgármester és a jegyző írja alá, s pecsételi le a város címerét tartalmazó pecséttel.
(8) A „KŐSZEG ÖNKORMÁNYZATÁNAK KITÜNTETŐ OKLEVELE” kitüntetéssel pénzjutalom nem jár.


2IV. fejezet

KŐSZEG VÁROS EURÓPAI KAPCSOLATAIÉRT
kitüntető oklevél adományozása

14.§.

(1) KŐSZEG VÁROS EURÓPAI KAPCSOLATAIÉRT kitüntető oklevél adományozható annak a személynek, vagy közösségnek aki/amely a külkapcsolatok kialakításáért, ápolásáért, az európai integráció erősítéséért, a testvér-vagy partnervárosi kapcsolatokért, a határmenti együttműködés elmélyítéséért kiemelkedő tevékenységet végzett.
(2) A kitüntető oklevél adományozására a jelen rendelet 2.§. (3)-(5) bekezdéseiben foglaltak az irányadóak.
(3) Az oklevélből évente ötnél több nem adományozható, pénzjutalommal nem jár.
(4) A kitüntető oklevél első példányának szövege a kitüntetett személy anyanyelvén, illetve szervezet esetén az általa megadott hivatalos nyelven, második példánya pedig magyarul íródik. Magyar kitüntetett esetén az oklevél egy példányos, szövege pedig magyar nyelvű.
(5) Az adományozást igazoló díszes bőr mappában elhelyezett oklevelet a polgármester és – jegyző látja el kézjegyével és a város ünnepi bélyegzőjével. Az oklevélen fel kell tüntetni az adományozó és a kitüntetett megnevezését valamint az adományozás rövid indoklását.


V. fejezet
Vegyes és záró rendelkezések


14. §

A KŐSZEG VÁROS DÍSZPOLGÁRA címet, a KŐSZEG VÁROSÉRT Díjat illetve a PRO COMMUNITATE Díjat érdemtelenné válás esetén a képviselő-testület visszavonhatja. Ennek rövid indoklását az erről szóló határozathoz csatolni kell. A Címet illetve Díjat vissza kell vonni attól, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott.


15. §

(1) Az önkormányzati kitüntető címek és díjak adományozásával kapcsolatos előkészítő és ügyviteli feladatokat a Polgármesteri Hivatal látja el.
(2) A díjazottak nevét, rövid életrajzát és az adományozó képviselő-testületi határozat másolatát igényes kivitelezésű, bővíthető almanachban kell megőrizni és másolatban meg kell küldeni a Városi Levéltárnak, amiről a jegyző gondoskodik. A díjazottak nevét, rövid életrajzát a kőszegi honlapon szerepeltetni kell.
3 4(3) A kitüntetésekkel járó pénzjutalom közterheinek megfizetését a képviselőtestület – az összeg nagyságának megfelelő megnövelésével – átvállalja.


16. §

(1) Ez a rendelet 2007. február 1-jén lép hatályba. A 2007. évi kitüntetések esetében a beadási határidő: 2007. március 31. Ezek elbírálásáról a képviselő-testület az áprilisi ülésén határoz.
(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a Kőszeg Város Önkormányzatának kitüntetéseiről szóló 37/2005. (XII. 1.) önkormányzati rendelete hatályát veszti.

Kőszeg, 2007. január 30.



Huber László s. k. Dr. Tóth László s. k.
polgármester jegyző