37/2007. (XII. 22.) önkormányzati rendelete a mezei őrszolgálatról

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Rendelet letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Rendelet nyomtatása
[A 12/2008. (IV. 21.) és a 13/2008. (V. 13.) önkormányzati rendelettel módosított, egységes szerkezetbe foglalt szöveg.]


Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a fegyveres biztonsági őrzésről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény (a továbbiakban : tv.) 19.§-ban kapott felhatalmazás alapján a Kőszeg Város közigazgatási területén lévő mezőgazdasági rendeltetésű termőföldek őrzése érdekében a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya
1. §

(1) A rendelet hatálya a város közigazgatási területén termőfölddel rendelkező (tulajdonos, földhasználó) személyekre, illetve a rendelet mellékletét képező jegyzékben felsorolt termőföldként nyilvántartott ingatlanokra terjed ki.
(2) A személyi hatály alatt a természetes, a jogi személyt és jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságot egyaránt érteni kell, a halastavak, a védett természeti területek és értékek, valamint az erdők tulajdonosai és használói kivételével.

A mezei őrszolgálat
2. §

A képviselő-testület a város közigazgatási területéhez tartozó termőföldek – ideértve a szórványerdőt is – őrzésére mezei őrszolgálatot létesít.

A mezőőr
3. §

(1) A mezei őrszolgálatot ténylegesen a mezőőr látja el szerződéses munkaviszonyban, a Polgármesteri Hivatal állományába sorolva.
(2) A mezőőr feladatát a jegyző utasításai szerint végzi, és az gyakorolja felette a munkáltatói jogosítványokat.
(3) A mezőőr szakmai felügyeletét a megyei mezőgazdasági igazgatási szerv és a Kőszeg Városi Rendőrkapitányság látja el.




A mezőőri járulék
4. §

(1) Az önkormányzat mezei őrszolgálat megalakítási, fenntartási és működési költségeit a földhasználó, ha ez ismeretlen, a tulajdonos által fizetett mezőőri járulékból és a központi költségvetés által biztosított hozzájárulásból kell biztosítani. A járulékot a kötelezettek tulajdoni hányaduk arányában fizetik meg. A közös tulajdonosok megállapodásuk alapján egy tulajdonos társat is megjelölhetnek fizetésre kötelezettként.
(2) A mezőőri járulék mértéke 2008. évben négyzetméterenként 0,24Ft/év, de földtulajdonosonként/földhasználónként – valamennyi tulajdonrészük után együttesen – legalább 500Ft/év.

A mezőőri járulék megfizetése, bejelentése,
befizetések határideje
5. §

(1) A mezőőri járulék fizetésére kötelezett – e rendelet 1. §-ban meghatározott személy – a rendelet hatálybalépésétől számított 30 napon belül köteles bejelenteni a használatában és/vagy tulajdonában lévő termőföldet. A továbbiakban a termőföld használati vagy tulajdonjogában történt változást a tulajdonos a változást követő 90 napon belül köteles bejelenteni a fenntartónak.
(2) A mezőőri járulékfizetési kötelezettség azt a személyt terheli, akinek használatában, ha ez ismeretlen a tulajdonában a termőföld a tárgyév január 1. napján van.
(3) A ténylegesen fizetendő mezőőri járulékot határozattal kell megállapítani és közölni a kötelezettel.
(4) A mezőőri járulékot a kötelezett egy összegben minden év május 30.-ik napjáig fizetheti be pótlékmentesen. 2008. évben a befizetést július 30.-ig lehet teljesíteni.
(5) A mezőőri járulékot az önkormányzat elkülönített számlájára kell teljesíteni.

Záró rendelkezések
6. §

(1) Ez a rendelet 2008. április 21-én lép hatályba. Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.
(2) A mezőőri járulékból az önkormányzat költségvetésébe befolyt összeg kizárólag a mezei őrszolgálattal kapcsolatos feladatok ellátására használható fel.
(3) A mezőőri ellátás folyamatos biztosítása érdekében – ha a befizetett mezőőri járulék a szükséges kiadásokat nem fedezi – az önkormányzat átmenetileg a költségvetéséből, az általános tartalék terhére megelőlegezi az indokoltan felmerült kiadások fedezetét.

Kőszeg, 2007. december 20.

Dr. Tóth László Huber László
jegyző polgármester