Jegyzőkönyv: 2010. Október 14., Csütörtök, 17:00 óra, Jurisich-vár lovagterme: alakuló ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Jegyzőkönyv letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Jegyzőkönyv nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A Szervezeti és Működési Szabályzat módosítása.
2. - Kőszeg Város alpolgármesterének megválasztása.
3. - A polgármester illetményének és az alpolgármester tiszteletdíjának megállapítása.
5. - Az SzMSz felülvizsgálatának elrendelése.
6. - Az innovációs Park Kft. kérelme.
939/18/2010. szám

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

Készült Kőszegen, 2010. október 14-én, a Jurisics-vár lovagtermében, 17 órai kezdettel, a 2010. október 3-án megtartott önkormányzati választásokon megválasztott polgármester, települési önkormányzati képviselők, illetve a cigány, horvát és a német kisebbségi önkormányzati képviselők részére a megbízólevelek átadásáról és eskütételéről, továbbá Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete alakuló üléséről.

Jelen vannak:
Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete részéről:
Huber László polgármester,
Básthy Béla, Giczy József, Gyarmati Kálmán, Keszei Balázs, Kiss Péter, Kiss Zoltán, dr. Mátrai István, Rába László, Simonits Zsolt és Váradi Szilárd képviselők.

Távolmaradását nem jelentette be:
Tolnai Dávid képviselő.

Jelen vannak még:
A Cigány Kisebbségi Önkormányzat részéről:
Baranyai Mihály, Baranyai Zsolt Krisztián, Horváth Jánosné és Horváth Tihamér képviselők.

A Horvát Kisebbségi Önkormányzat részéről:
Brezovich Julianna Anna, Mersich Károly Petkovits Sándor és Stefanits Mátyás képviselők.

A Német Kisebbségi Önkormányzat részéről:
Kőszegfalvi Ágnes , Rábai Ferenc László, Tengeri Zoltán József, Tóth Zoltánné Kelemen Mária képviselők.

Kőszeg Város Választási Bizottsága részéről:
Dr. Bakács Nóra elnök,
Czimber Béla és Söptei Imre tagok.

Tanácskozási joggal vannak jelen:
Dr. Tóth László jegyző és dr. Zalán Gábor aljegyző.

Jelen vannak még továbbá:
a polgármesteri hivatal osztályvezetői: Bács Balázsné az okmányiroda, dr. Tóthné Dolgos Zsanett, a gyámügyi és szociális osztály, Mezei Virág a hatósági osztály megbízott, Rimányi Krisztina a városfejlesztési és üzemeltetési osztály valamint Sőbér Aurélia a pénzügyi osztály vezetője.
a bizottságok külső, szakértő tagjainak javasolt személyek:
Petkovits Sándor, Schwahofer Péter, ifj. Soproni Zoltánné, Preininger Ferenc,
Dr. Markovits Tibor, Szima Andrea, Tánczos Norbert,
Raposa Helga, Pócza Zoltán, Kapy Ferenc, dr. Pusztai Gergő.

Az ülésre meghívót kapott az önkormányzat valamennyi intézményének a vezetője, a városi rendőrkapitány, a városi bíróság elnöke, a városi vezető ügyész, a nem önkormányzati fenntartású intézmények vezetői, a kistérségi társulás munkaszervezetének a vezetője, valamint dr. Bariska István díszpolgár.
A felsoroltakon kívül jelen van még számos érdeklődő állampolgár.

Az ülést a Himnusz elhangzása után Gyarmati Kálmán korelnök nyitja meg és vezeti. Köszöntőjében kiemeli, hogy a jövőben a megválasztott képviselőknek a város érdekében kell dolgozniuk a legjobb tudásuk szerint, becsülettel, lelkiismerettel és szorgalommal a célok megvalósítása érdekében. Mivel egy csónakban ül mindenki, ezért az evezőt mindenkinek egy irányba kell húzni, nem összevissza, mert akkor sokkal többet lehet tenni a városért. Felkéri képviselőtársait, hogy a jövőben politikamentesen tegyék a dolgukat a városért és a benne élő emberekért. Olyan várost kell kialakítani, ahol az emberek jól érzik magukat, elégedettek legyenek, és minél több mosolygós embert lehessen látni az utcán. Azt kívánja, hogy Kőszeg élhető város legyen, amit az ideérkező emberek is jóérzéssel hagyhatnak el.
Éljen ez a város, éljen Kőszeg!

Ezután Gyarmati Kálmán felkéri dr. Bakács Nórát, Kőszeg Város Helyi Választási Bizottsága elnökét, hogy adjon tájékoztatást a választás lebonyolításáról és ismertesse azok eredményét, továbbá, hogy adja át a megválasztott polgármester, képviselők, kisebbségi önkormányzati képviselők megbízóleveleit és vegye ki tőlük az esküt.

Dr. Bakács Nóra tájékoztatja a jelenlévőket arról, hogy a Magyar Köztársaság Alkotmánya értelmében négyévente minden településen polgármestert és önkormányzati képviselőket kell választani. A köztársasági elnök úr ebben az évben 2010. október 3-ára tűzte ki a helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek általános választásának időpontját. Kőszeg Város Helyi Választási bizottsága ugyanezen napra tűzte ki a kisebbségi önkormányzati választás napját is.
A választás előtti feladatok elvégzése, a technikai feltételek előkészítése, a választópolgároknak, a jelölteknek és a jelölő szervezeteknek a hiteles tájékoztatása valamint a választásokkal kapcsolatos valamennyi szervezési munka elvégzése Kőszeg Város Helyi Választási Irodájának magas szintű szakmai munkájának köszönhető.
Kiemeli a szavazatszámláló bizottságok munkáját is, méltatva azt, hogy a választás napján ők azok, akik a szavazást ténylegesen lebonyolítják, a szavazatok összesítését végzik. Az ő lelkiismeretes munkájuk eredményeként gyors és pontos eredményt kaphatott a bizottságuk.
Ezután részletesen ismerteti a választás eredményeit.


Először a polgármester választás eredményeit ismerteti. A névjegyzékben szereplő választópolgárok 43,05%-a adta le a szavazatát.
Az egyes jelöltekre leadott szavaztok száma a következő:

Kondics Imre ALPOKALJA ZÖLDEK 88
Kirchknopf Györgyné FÜGGETLEN 197
Plechl Tibor István LMP 215
Rába László CIVIL MOZGALOM 431
Giczy József JOBBIK 462
Kuntner Ferenc FÜGGETLEN 486
Huber László FIDESZ-KDNP 2 070

A megválasztott polgármester tehát Huber László lett.

Az egyéni választókerületekben született eredmények az alábbiak:

1. választókerület:

A névjegyzékben szereplő választópolgárok 45,48%-a adta le a szavazatát, az érvényes 510 szavazat közül a legtöbben, 224-en, dr. Mátrai Istvánra, a Fidesz-KDNP jelöltjére szavaztak, így az 1. választókerületben képviselőnek dr. Mátrai István lett megválasztva.

2. választókerület:

A névjegyzékben szereplő választópolgárok 38,84%-a adta le a szavazatát, az érvényes 423 szavazat közül a legtöbben, 281-en, Básthy Bélára, a Fidesz-KDNP jelöltjére szavaztak, így a 2. választókerületben képviselőnek Básthy Béla lett megválasztva.

3. választókerület:

A névjegyzékben szereplő választópolgárok 44,26%-a adta le a szavazatát, az érvényes 524 szavazat közül a legtöbben, 174-en, Kiss Zoltánra, a Fidesz-KDNP jelöltjére szavaztak, így a 3. választókerületben képviselőnek Kiss Zoltán lett megválasztva.

4. választókerület:

A névjegyzékben szereplő választópolgárok 38,56%-a adta le a szavazatát, az érvényes 416 szavazat közül a legtöbben, 230-an, Kiss Péterre, a Fidesz-KDNP jelöltjére szavaztak, így a 4. választókerületben a képviselőnek Kiss Zoltán lett megválasztva.

5. választókerület:

A névjegyzékben szereplő választópolgárok 41,11%-a adta le a szavazatát, az érvényes 511 szavazat közül a legtöbben, 326-an Keszei Balázsra, a Fidesz-KDNP jelöltjére szavaztak, így az 5. választókerületben képviselőnek Keszei Balázs lett megválasztva.

6. választókerület:

A névjegyzékben szereplő választópolgárok 47,09%-a adta le a szavazatát, az érvényes 579 szavazat közül a legtöbben, 297-en, Váradi Szilárdra, a Fidesz-KDNP jelöltjére szavaztak, így a 6. választókerületben képviselőnek Váradi Szilárd lett megválasztva.

7. választókerület:

A névjegyzékben szereplő választópolgárok 36,56%-a adta le a szavazatát, az érvényes 416 szavazat közül a legtöbben, 153-an, Simonits Zsoltra, a Fidesz-KDNP jelöltjére szavaztak, így a 7. választókerületben képviselőnek Simonits Zsolt lett megválasztva.

8. választókerület:

A névjegyzékben szereplő választópolgárok 53,33%-a adta le a szavazatát, az érvényes 519 szavazat közül a legtöbben, 272-en, Gyarmati Kálmánra, a Civil Mozgalom jelöltjére szavaztak, így az 1. választókerületben képviselőnek Gyarmati Kálmán lett megválasztva.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 2010. évi L. törvény értelmében kompenzációs listáról kapott három mandátumot az alábbi három szervezet három képviselője:

Civil Mozgalom: Rába László,
Jobbik: Giczy József,
MSZP: Tolnai Dávid.

Ezután ismerteti a képviselő-testület összetételét az alábbiak szerint:

Huber László polgármester Fidesz-KDNP,
Básthy Béla Fidesz-KDNP,
Giczy József Jobbik
Gyarmati Kálmán Civil Mozgalom
Keszei Balázs Fidesz-KDNP,
Kiss Péter Fidesz-KDNP,
Kiss Zoltán Fidesz-KDNP,
Dr. Mátrai István Fidesz-KDNP,
Rába László Civil Mozgalom,
Simonits Zsolt Fidesz-KDNP,
Tolnai Dávid MSZP
Váradi Szilárd Fidesz-KDNP.

Dr. Bakács Nóra ezután kisebbségi önkormányzati választás eredményeit ismerteti.

A Cigány Kisebbségi Önkormányzat képviselőjének megválasztották:
Baranyai Mihályt,
Baranyai Zsolt Krisztiánt,
Horváth Jánosnét,
és Horváth Tihamért
– valamennyien a Lungo Drom jelöltjei voltak.

A Horvát Kisebbségi Önkormányzat képviselőjének megválasztották:
Brezovich Julianna Annát,
Mersich Károlyt,
Petkovits Sándort,
és Stefanits Mátyást
– valamennyien a Gradiscei Horvátok Egyesületének a jelöltjei voltak.

A Német Kisebbségi Önkormányzat képviselőjének megválasztották.
Kőszegfalvi Ágnest,
Rábai Ferenc Lászlót,
Tengeri Zoltán Józsefet,
és Tóth Zoltánné Kelemen Máriát
– valamennyien a Vasi Zalai Német Szövetség jelöltjei voltak.

A választás eredményeinek ismertetése után dr. Bakács Nóra először Huber László polgármesternek, ezt követően abc sorrendben a települési önkormányzati képviselőknek, aztán pedig a cigány, a horvát, a német kisebbségi önkormányzatok képviselőinek átadja a megbízóleveleket.

A megbízólevelek átadása után ünnepélyes eskütétel következik.

A választási bizottság elnöke kéri, hogy a polgármester a képviselő-testület előtt tegye le hivatali esküjét. Huber László az alábbi esküt teszi:

„Én Huber László esküszöm, hogy hazámhoz, a Magyar Köztársasághoz, hű leszek; az Alkotmányt a többi jogszabállyal együtt megtartom és megtartatom; a tudomásomra jutott titkot megőrzöm; polgármesteri tisztségemből eredő feladataimat Kőszeg város fejlődésének előmozdítása és az Alkotmány érvényesülése érdekében lelkiismeretesen teljesítem.
Isten engem úgy segéljen!”

Ezután a választási bizottság elnöke kéri, hogy a települési önkormányzati képviselők tegyék le előtte az esküjüket. Ezután a képviselők az alábbi esküt teszik:

„Én ………………… esküszöm, hogy hazámhoz, a Magyar Köztársasághoz, hű leszek; az Alkotmányt a többi jogszabállyal együtt megtartom és megtartatom; a tudomásomra jutott titkot megőrzöm; képviselői tisztségemből eredő feladataimat Kőszeg város fejlődésének előmozdítása és az Alkotmány érvényesülése érdekében lelkiismeretesen teljesítem.
Isten engem úgy segéljen!”

Ezután dr. Bakács Nóra a kisebbségi önkormányzat képviselőitől is kiveszi az esküt. Felkéri a Cigány Kisebbségi Önkormányzat megválasztott tagjait, hogy az esküt magyarul tegyék le, míg a német és a horvát képviselők számára lehetővé teszi előolvasással az anyanyelven történő eskütételt.
A cigány kisebbségi önkormányzati képviselők az alábbi esküt teszik:

„Én ......................................... mint a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvény szerinti cigány kisebbségi közösség tagja, esküszöm, hogy képviselői tisztségem ellátása során kisebbségi közösségemhez hű leszek, az Alkotmányt és a jogszabályokat megtartom, a tudomásomra jutott titkot megőrzöm, munkám során választóim akaratához híven, lelkiismeretesen járok el, minden igyekezetemmel a cigány kisebbség anyanyelvének, hagyományainak, kultúrájának a megőrzésén és fejlesztésén fogok fáradozni. Isten engem úgy segéljen!”

A horvát kisebbségi önkormányzat képviselői és a német kisebbségi önkormányzat képviselői anyanyelvükön teszik le az esküjüket, amelyet horvátul Petkovits Sándor, németül pedig Kőszegfalvi Ágnes olvas elő.

A horvát kisebbségi önkormányzat képviselői az alábbi esküt teszik:

„Ja ........................ (ime i prezime), sukladno Zakonu o pravima nacionalnih i etničkih manjina pripadnik hrvatske manjinske zajednice, prisežem da ću tijekom obavljanja dužnosti zastupnika biti vjeran svojoj manjinskoj zajednici, da ću postupati u skladu s Ustavom i zakonima, da ću čuvati poslovne tajne, da ću u svome poslu- vjerno volji mojih birača – postupati savjesno, da ću svim svojim snagama raditi na očuvanju i razvitku materinskog jezika, tradicija i kulture hrvatske zajednice.
Neka mi Bog bude na pomoći!”


A német kisebbségi önkormányzat képviselői az alábbi esküt teszik:

„Ich, ……………………., der ich gemäß dem Gesetz über die nationalen und ethnischen Minderheiten der Gemeinschaft der deutschen Minderheit angehöre, schwöre, dass ich während der Ausübung meiner Abgeordnetenaufgaben meiner Minderheiten-gemeinschaft treu bleiben, die Verfassung und die Gesetze einhalten, die mir anvertrauten Geheimnisse bewahren, während meiner Arbeit getreu dem Willen meiner Wähler gewissenhaft verfahren und mich mit ganzer Kraft für die Bewahrung und Förderung der Muttersprache, der Traditionen und der Kultur der deutschen Minderheit einsetzen werde.
So wahr mir Gott helfe!”


Az eskütétel után dr. Bakács Nóra a polgármesternek és valamennyi képviselőnek felelősségteljes és eredményes munkát kíván. Kéri, hogy munkájukkal segítsék elő Kőszeg város fejlődését és gyarapodását.

Ezután Gyarmati Kálmán korelnök bejelenti, hogy kezdetét veszi a képviselő-testület alakuló ülése. Sok feladat vár az új képviselő-testületre. Mindenkinek jó egészséget és sok sikert kívánva átadja az ülés vezetését Huber László polgármesternek.

Huber László is köszönti a képviselő-testület tagjait valamint a kisebbségi önkormányzatok képviselőit. Tájékoztatja a jelenlévőket arról, hogy az önkormányzati választásokról szóló törvény értelmében a kőszegi képviselő-testület taglétszáma 12 fő. Ebből következik, hogy a képviselő-testület ülése ezentúl 7 fő jelenlétével lesz határozatképes, a minősített többséghez pedig a megválasztott képviselők (11 fő+1 fő polgármester) többségének, azaz 7 főnek az egybehangzó szavazata szükséges.
Megállapítja, hogy az 1 fő hiányzó mellett a képviselő-testület mai ülése határozatképes (11 fő van jelen).
A kiküldött napirenddel kapcsolatban javasolja, hogy a bizottságok elnökeinek és tagjainak megválasztásáról szóló előterjesztést zárt ülés keretében tárgyalják a képviselők, ugyanis az Ötv. és az SZMSZ szerint is kötelező a zárt ülés tárgyalása választás, kinevezés, megbízás stb. esetén.
A sürgősségi előterjesztést viszont (az Innovációs Park Kft. kérelme) nyilvános ülésen, 5. napirendi pontként javasolja megtárgyalni.
Kérdezi a képviselőket, hogy van-e valakinek a napirenddel kapcsolatban kérdése vagy módosító javaslata.

Hozzászólások a napirendhez:

Giczy József javasolja, hogy vegye le a mai ülés napirendjéről a képviselő-testület a sürgősségi előterjesztést és halassza el ezt a döntést. Több új képviselő is van, aki nem ismeri a volt posztógyár eladásának előzményeit és ezért nem tudnának érdemben dönteni az Innovációs Park Kft. kérelméről.

Huber László felhívja a figyelmet arra, hogy október 15-e az a határidő, ami miatt kötve van a keze az önkormányzatnak. A holnapi napig kell kiadni azt a nyilatkozatot, amire annak a bizonyos áruháznak a felépítése miatt van szükség. A határozati javaslat első 2 pontja ezt a célt szolgálja, a 3. pont pedig a munkahely teremtési kötelezettséggel kapcsolatos. De a konkrét kérdéseire illetve a pontosabb információkra a képviselő úr a részletes vita során is választ kaphat. Végül is egy egyszerű nyilatkozattételről van szó, aminek szerinte ma nem lehet akadálya.

Szavazásra is bocsátja Giczy József módosító javaslatát, de azt a képviselő-testület 1 igen, 9 nem, 1 tartózkodás mellett elutasítja.

A polgármester által javasolt napirendi változtatásokat a képviselők 10 igen, 1 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett fogadják el.

Végül a fentiekkel módosított napirendet 11 igen szavazattal fogadja el a képviselő-testület.

N A P I R E N D:

1. A Szervezeti és Működési Szabályzat módosítása.
Előterjesztő: Huber László polgármester.
2. Kőszeg város alpolgármesterének megválasztása.
Előterjesztő: Huber László polgármester.
3. A polgármester illetményének és az alpolgármester tiszteletdíjának megállapítása.
Előterjesztő: Gyarmati Kálmán korelnök.
4. Az SzMSz felülvizsgálatának elrendelése.
Előterjesztő: Huber László polgármester.
5. Az Innovációs Park Kft. kérelme.
Előterjesztő: Huber László polgármester.

Zárt ülés keretében:

1. A bizottságok elnökeinek és tagjainak megválasztása.
Előterjesztő: Huber László polgármester.


Az 1. napirendi pont tárgyalása:

Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2007. (IV. 1.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.

A rendelettervezettel kapcsolatban kérdés nem hangzik el.

Hozzászólások:

Kiss Péter az új városfejlesztési bizottság feladatkörében találta meg a drogellenes intézkedésekkel kapcsolatos feladatok felsorolását. Ezt az elmúlt ciklusban a szociális és egészségügyi bizottság végezte, ők foglalkoztak ezzel, több sikeres pályázatot is lebonyolítottak e témában. Ezért kéri, hogy maradjon az új Humánerőforrás Bizottságnál ez a hatáskör.

Simonits Zsolt emlékezteti a jelenlévőket, hogy a városrehabilitációs támogatások odaítélését korábban a városfejlesztési, vagyonügyi és környezetvédelmi bizottság végezte. Kéri, hogy maradjon meg továbbra is a városfejlesztési bizottságnál ez az átruházott hatáskör. A költségvetésben a képviselő-testület úgyis meghatározza a keretet, de a városfejlesztési bizottságnak van arra rálátása, hogy megítélje, ki kapjon ilyen támogatást.
Kéri, hogy a pénzügyi, jogi és vagyonügyi bizottságra vonatkozó részből kerüljön ez a hatáskör ki.

Básthy Béla szerint az érthető, hogy most a bizottsági struktúrához szabja a képviselő-testület az SZMSZ-t, de azért egy tekintetben más megfogalmazást javasol. Eddig a városfejlesztési bizottság feladatkörében szerepelt az, hogy az „idegenforgalom szervezése”. Ez helyett javasolja azt jóváhagyni mely szerint a bizottság: „közreműködik város idegenforgalmi stratégiájának és fejlesztési programjainak megalkotásában és véleményezésében”. Az idegenforgalom területén dolgozó kollégát pedig majd úgyis „szervezik” azt.
A 3. mellékletben pedig csak a Humánerőforrás Bizottságnál szerepel az a kitétel, hogy „Feladatkörében önkormányzati kitüntetések, elismerő címek adományozása”. Mivel a kitüntetésekről szóló rendelet amúgy is szabályozza ezt a területet – tehát a bizottság is tehet javaslatot kitüntetésre – javasolja, hogy maradjon el ez a rész a felsorolásból.

Huber László polgármester tájékoztatja a hallgatóságot az előterjesztés lényegéről. Az előző képviselői ciklusban 4 bizottság működött, ezek helyett most 3 bizottságot javasol létrehozni. A Pénzügyi, Jogi és Vagyonügyi Bizottsághoz kerülne a vagyonügyi rész a „rendészet” helyett. Ez a bizottság 9 főből állna, 5 képviselő és 4 külső bizottsági tagból.
A korábbi városfejlesztési bizottság tevékenységi köréből kikerültek tehát a vagyonügyek, de ez a bizottság foglalkozna a jövőben az idegenforgalommal és a „rendészetet” jelentő kérdésekkel is. Az új Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Rendészeti Bizottság létszáma 7 fő lenne, melybe 4 fő képviselőt és 3 külső tagot kellene választani.
A korábbi KIOS és Szociális és Egészségügyi Bizottság „összeolvasztásából” jönne létre az új Kulturális, Oktatási Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság (röviden Humánerőforrás Bizottság), amely szintén 9 főből állna, 5 képviselő és 4 külső bizottsági tagból.

A rendelettervezettel kapcsolatban további észrevétel nem hangzik el, így a polgármester szavazásra bocsátja a javasolt változtatásokat.

Kiss Péter módosító javaslatát – mely szerint kerüljön ki a drogellenes intézkedésekkel kapcsolatos feladatok felsorolása a városfejlesztési bizottság feladatköréből – a képviselő-testület 10 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett elfogadja.
Básthy Béla képviselő javasolta, hogy a kitüntetések véleményezésére utaló részek kerüljenek ki a 3. melléklet felsorolásaiból. Ezt a képviselők szintén 11 igen szavazattal fogadják el.
Simonits Zsolt azon módosító javaslatát – mely szerint a városrehabilitációs támogatások odaítélését továbbra is a városfejlesztési bizottság végezze – 11 igen szavazattal fogadja el a képviselő-testület.
Básthy Béla azon módosító javaslatát, mely szerint a városfejlesztési bizottság feladatkörében a következő szöveg szerepeljen: „Közreműködik a város idegenforgalmi stratégiájának és fejlesztési programjainak megalkotásában és véleményezésében.”– 11 igen szavazattal fogadja el a képviselő-testület.

Végül a képviselő-testület 11 igen szavazattal az alábbi rendeletet alkotja:

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének
27/2010 (X. 14.) önkormányzati rendelete
az Önkormányzat Szervezeti és Működési
Szabályzatáról szóló
8/2007. (IV. 1.) önkormányzati rendelet
módosításáról

(A rendelet szövege a jegyzőkönyv melléklete.)


A 2. napirendi pont tárgyalása:

Az alpolgármester megválasztásáról szóló határozati javaslat a jegyzőkönyvhöz csatolva.

Huber László szóbeli előterjesztésében elmondja, hogy az önkormányzati törvény 34. § (1) bekezdése alapján a képviselő-testület a polgármester javaslatára, titkos szavazással, minősített többséggel a polgármester helyettesítésére, munkájának a segítésére alpolgármestert választ, alpolgármestereket választhat.
Alpolgármesternek Básthy Béla képviselőt javasolja megválasztani.
Az alpolgármester megválasztásának lebonyolítására 3 tagú szavazatszámláló bizottságot kell alakítani. A bizottságba javasolja Gyarmati Kálmán képviselőt elnöknek, Keszei Balázs és Giczy Józsefet tagoknak.

A szavazatszámláló bizottságba javasolt személyek a jelölést elfogadják. Más javaslat a bizottsági tagokat illetően nem hangzik el, ezért Huber László kéri, hogy az általa javasolt személyeket egyenként válassza meg a képviselő-testület.
A képviselő-testület 10 igen szavazattal (1 tartózkodás mellett) Gyarmati Kálmánt elnöknek, majd 10 igen szavazattal (1 tartózkodás mellett) Keszei Balázst tagnak, továbbá 10 igen szavazattal (ugyancsak 1 tartózkodás mellett) Giczy Józsefet tagnak megválasztotta.

175/2010. (X. 14.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az alpolgármester megválasztásának levezetésére szavazatszámláló bizottságot hoz létre az alábbiak szerint:
Elnök: Gyarmati Kálmán képviselő.
Tagok: Keszei Balázs és Giczy József képviselők.


Ezután a polgármester ismerteti a szavazás rendjét. Felkéri a bizottság tagjait, foglalják el helyüket, az előre elkészített szavazólapokat osszák ki, valamint ellenőrizzék a teremben felállított urnát.

A képviselők kitöltik a szavazólapokat és a szavazatszámláló bizottság külön asztalán, az elnök és a tagok által ellenőrzött urnába dobják. A szavazás után a bizottság felbontja az urnát, megszámolja a szavazólapokat, majd az eredményt ismerteti a jelenlévőkkel.

Gyarmati Kálmán:
A szavazatszámláló bizottság tagjai megállapították, hogy az alpolgármester megválasztásáról a képviselő-testület tagjai a következők szerint szavaztak:
Básthy Béla jelölt 9 igen szavazatot,
1 nem szavazatot kapott,
1 tartózkodás mellett.
Így a bizottság megállapította, hogy a Básthy Bélára leadott igen szavazatok száma a minősített többséget elérte és ezzel alpolgármesternek meg lett választva. Gratulál az alpolgármester úrnak megválasztásához.

(A titkos szavazásról készült külön jegyzőkönyv jelen jegyzőkönyvhöz csatolva.)

176/2010. (X. 14.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 34. § (1) bekezdésében foglaltak értelmében Kőszeg város alpolgármesterének – a képviselő-testület megbízatásának időtartamára – a polgármester helyettesítésére, munkájának segítésére a képviselő-testület tagjai közül 2010. október 14. napjával megválasztja Básthy Béla képviselőt.
Az alpolgármester tisztségét társadalmi megbízatásban tölti be.

Felelős a bejelentésért: Dr. Tóth László jegyző.
Határidő: azonnal.


A következő napirendi pont megtárgyalásának idejére Huber László átadja ismét az ülés vezetését Gyarmati Kálmán korelnöknek.


A 3. napirendi pont tárgyalása:

A polgármester illetményének és az alpolgármester tiszteletdíjának megállapításáról szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.
Gyarmati Kálmán korelnök az írásos előterjesztéssel megegyező szóbeli kiegészítést tesz.

A két javaslattal kapcsolatban sem kérdés, sem hozzászólás nem hangzik el.

Ezután Gyarmati Kálmán szavazásra is bocsátja a két határozati javaslatot. A képviselő-testület 10 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett az alábbi határozatot hozza:

177/2010. (X. 14.)
képviselő-testületi határozat

1. Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete Huber László polgármester illetményét 2010. október 3. napjától kezdődően havonta 521 800 Ft-ban állapítja meg.
2. A képviselő-testület a polgármester részére 2010. október 3. napjától költségátalányt állapít meg, amelynek havi mértéke az illetményének 30 %-a.

Felelős a bejelentésért: Dr. Tóth László jegyző.
Határidő: azonnal

Ezt követően szintén 10 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett az alábbi határozat születik:


178/2010. (X. 14.)
képviselő-testületi határozat

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Básthy Béla társadalmi megbízatású alpolgármester tiszteletdíját 2010. október 14. napjától havonta 193 300 Ft-ban állapítja meg.
2. A képviselő-testület az alpolgármester részére 2010. október 14. napjától költségátalányt állapít meg, amelynek havi mértéke a tiszteletdíjának 20 %-a.

Felelős a bejelentésért: Dr. Tóth László jegyző.
Határidő: azonnal


A határozatok meghozatala után Gyarmati Kálmán korelnök ismét visszaadja az ülés vezetését Huber Lászlónak.


A 4. napirendi pont tárgyalása:

Az SZMSZ felülvizsgálatáról szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Huber László szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy az Ötv. módosításáról szóló 1994. évi LXIII. törvény 62.§ (5) bekezdése kimondja, hogy a képviselő-testületek az alakuló ülésüket követő fél éven belül felülvizsgálják, megalkotják a Szervezeti és Működési Szabályzatukat. Így indokoltnak tartja, hogy a képviselő-testület már az alakuló ülésen adjon megbízást a hatáskörrel rendelkező bizottságnak a feladat elvégzésére.

A javaslattal kapcsolatban sem kérdés, sem hozzászólás nem hangzik el.
A képviselők 11 igen szavazattal az alábbi határozatot hozzák:

179/2010. (X. 14.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felkéri a Pénzügyi, Jogi és Vagyonügyi Bizottságot, hogy az SZMSZ átfogó felülvizsgálatát a 2010. januári ülésre nyújtsa be.

Felelős: Pénzügyi Bizottság elnöke.
Határidő: értelemszerűen.


Az 5. napirendi pont tárgyalása:

Az Innovációs Park Kft. kérelméről szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Az előterjesztő szóbeli kiegészítést nem tesz.

Hozzászólások:

Simonits Zsolt Giczy Józsefhez kapcsolódik, aki aggályát fejezte ki az előterjesztéssel kapcsolatban. Javasolja, hogy a határozati javaslat 1. és 2. pontját fogadja el a képviselő-testület, mert az valóban a beruházás megvalósulása érdekében fogalmazódott meg. De a 3. ponttal szerinte valóban teljesen külön foglalkozzon a képviselő-testület.

Básthy Béla rendkívüli dolognak tartja, hogy alakuló ülésen ilyen kérdéseket tárgyal a képviselő-testület. Mivel maga is úgy látja, hogy sokak számára nem ismertek az előzmények, javasolja a polgármester úrnak, hogy röviden fejtse ki azokat a jelenlévőknek, illetve a sürgősséget is.

Huber László is egyetért a javaslattal, hiszen eredetileg zárt ülésre készült az anyag. Az előzmények összefoglalásaként felolvassa az előterjesztést teljes terjedelemben.
Maga is egyetért Simonits Zsolt módosító javaslatával, amely a 3. pont elhagyására vonatkozik. Szerinte ez már valóban túlmegy a beruházáshoz szükséges nyilatkozaton és ezt a kérdést nagyon is szükséges, hogy a most létrehozott bizottságok is véleményezzék.

Rába László szerint a valósághoz nagyon kevés köze van annak, ami itt most megfogalmazódott. A 2007-es szerződésben az Innovációs park Kft. azt vállalta, hogy 2008-ra 150 munkahelyet teremt. 2009. december 31-re pedig 300-at. Aztán egy év múlva került volna sor arra, amit a polgármester úr most felolvasott. Az eredetihez képest ez szerinte már legalább az ötödik módosítása annak, amivel az Innovációs Park Kft.-vel megállapodtak. Egészen biztos, hogy az önkormányzatnak nem volt köze ahhoz, hogy a területen egy műemléki épületet bontottak le, és hogy ki bontotta le, hogyan – az egy másik dolog.
De mindig az önkormányzat ad kedvezményt, engedményt, mindent. Nem esik arról szó, hogy a volt posztógyár területén 65 ezer liter fűtőolaj folyt ki, aminek a kármentesítését vállalták, tehát a földcserét. Amikor ő erre a legutolsó képviselő-testületi ülésen rákérdezett, akkor azt a választ kapta, hogy ez nem a város dolga. De az önkormányzat íratta bele a szerződésbe, hogy a kármentesítést el kell végezni. Egyébként hogy ki a tulajdonos most már nem is lehet tudni, mert bejött a képbe ez az új kivitelező cég is. Ő a napirend elfogadásakor még tartózkodott, de most már Giczy József képviselőhöz csatlakozik, meg Simonits Zsolt javaslatához is, mert különben ez megint egy felelőtlen döntés lesz.
Egyébként lehet, hogy az önkormányzat mostantól nagyon polgárbarát önkormányzat lesz, de akkor legközelebb a „Kovács Jánosné” ügyében is hasonló módon járjon el, aki esetleg az fogja kérni, hogy x időpontig döntsön a képviselő-testület az ügyében és ezért jöjjön össze miatta. Jelen esetben a másik félnek kellett volna megkeresni az áruházat azzal, hogy mikor lesz a képviselő-testület soron következő ülése és arra kellett volna előkészíteni a késésüket. Egyébként manapság 400 fős munkahelyet létrehozni Magyarországon kész csoda. Valószínű, hogy ez nem is lesz meg, bár mindenki támogatja, ő kételkedik ebben, hogy ez megvalósul.

Huber László nem akar azokra a pontatlan információkra reagálni, amiket Rába László elmondott. A kármentesítéssel kapcsolatban kiemeli, hogy azt a kötelezettséget az önkormányzat a szerződésben továbbadta. Ezzel a továbbiakban a környezetvédelmi hatóságnak kell foglalkoznia, ők fogják ellenőrizni, hogy betartották-e a kötelezettséget és a megfelelő szankciókat is alkalmazni fogja.
A Simonits Zsolt által javasolt módosító javaslat szerinte kihúzza a probléma méregfogát. Ha a 3. pontot nem fogadja el a képviselő-testület, akkor csupán egy nyilatkozatot tesz, ami a beruházás megvalósulása miatt szükséges.

Giczy József továbbra is aggályosnak tartja az előterjesztést anélkül is, hogy a szerződés részletei nem ismertek. Arra hivatkoznak, hogy a Tesco majd munkahelyet teremt, jóllehet a sárvári és a körmendi áruháznál is csak 70-70 főre jött ki a létszám. Ez nagyon messze van az ígért munkahelyek számától. Ha jól tudja, azért ennek a cégnek lett eladva a terület, mert ők vállaltak garanciát az munkahelyek számára. Ő ezt a város szempontjából több ponton is aggályosnak tartja.

Huber László megjegyzi, hogy akkor a képviselő úrnak jobb a 0 munkahely, mint a 70.

Giczy József szerint itt nem munkahelyteremtésről van szó. Azzal, hogy ha itt Tesco jön létre, tönkretesz legalább annyi munkahelyet, mint amennyi vele megvalósul.

Básthy Bélának az a véleménye, hogy egy rosszul megírt levél nyomán egy nem túl sikeresen beterjesztett anyagról vitatkozik a képviselő-testület. Meg kellene már a sort szakítani, mivel ez nem ok arra, hogy hibás döntést is hozzon a képviselő-testület. Aki a mellékelt levelet megfogalmazta, az összekötötte azt a két dolgot, amiről szó van. Az önkormányzat nem a TESCO-val kötötte azt a bizonyos szerződést és ez nem róla szól. A pályázati eljárás felolvasólapján az Innovációs Park Kft. szerepelt. A több mint 6 hektáros terület egy részét tenné ki az áruház. Most arról van szó, hogy a TESCO elkezdhesse-e az üzletet építeni, vagy sem. A másik tény az az, amit a levélíró „mellécsomagolt”, nevezetesen hogy ő tartozik az önkormányzatnak némely szerződésbeli kötelezettséggel, hiszen az önkormányzat vele kötötte a szerződést és amit vállalt, azt tőle kell számon kérni.
Azzal ő is egyetért, hogy a 3. pontot ne fogadja el a képviselő-testület, de az 1. és 2. pontokat igen, hiszen azzal hozzájárulna az önkormányzat ahhoz, hogy elkezdhessék az áruház építését. Ezt ő nyugodt szívvel tudja támogatni. Aztán majd lehet majd később vitatkozni a szerződésbeli kötelezettségekről, hogy a munkahely 70 lett vagy 130 vagy mennyi.

A napirenddel kapcsolatban további észrevétel nem hangzik el, így a polgármester szavazásra bocsátja Simonits Zsolt módosító javaslatát. A 3. pont elhagyásával mind a 11 képviselő egyetért (11 igen szavazat).
Ezután a képviselő-testület 9 igen, 1 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett az alábbi határozatot hozza:


180/2010. (X. 14.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az önkormányzat és az Innovációs Park Kft. között 2007. 09. 12-én létrejött és 2008. 09 18-án módosított szerződés 19. pontjának teljesülésével kapcsolatban az alábbi nyilatkozatot teszi, és felhatalmazza a polgármestert annak aláírására:

„1. Kőszeg Város Önkormányzata tudomásul veszi azon tényt, hogy az Innovációs Park Kőszeg Kft. szerződést kötött a Novinforg Kft-vel, mely a posztógyár területén áruházat épít, melyet a TESCO-Global Áruházak Zrt-vel (székhelye: 2040 Budaörs, Kinizsi út 1-3.; cégjegyzékszáma: Cg. 13-10-040628; adószáma: 10307078-2-44) fog üzemeltetni.

2. Kőszeg Város Önkormányzata kijelenti, hogy az Innovációs Park Kőszeg Kft-vel 2007. szeptember 12-én megkötött adásvételi szerződés 19. pontjában foglalt munkahelyteremtési kötelezettséggel kapcsolatosan sem a Novinforg Kft-vel, sem a TESCO-Global Áruházak Zrt-vel szemben semmilyen igénye nincs és a jövőben sem lesz semmilyen jogcímen és módon.”

Felelős: Huber László polgármester.
Hivatali felelős:
Dr. Bakács Nóra jogtanácsos,
Rimányi Krisztina városfejlesztési és üzemeltetési osztályvezető.
Határidő: folyamatos.


A határozat meghozatala után a polgármester berekeszti a nyilvános ülést és képviselő-testület zárt ülés keretében folytatja a munkát.


Kelt, mint az első oldalon.


Gyarmati Kálmán Huber László
korelnök polgármester





Dr. Tóth László
jegyző



939/18/2010. szám


J E G Y Z Ő K Ö N Y V


Készült Kőszegen, 2010. október 14-én, a Jurisics-vár lovagtermében, a zárt ülést követő nyilvános ülésről.

Jelen vannak:
Huber László polgármester, Básthy Béla alpolgármester,
Giczy József, Gyarmati Kálmán, Keszei Balázs, Kiss Péter, Kiss Zoltán, dr. Mátrai István, Rába László, Simonits Zsolt és Váradi Szilárd képviselők (11 fő).

Tanácskozási joggal vannak jelen:
Dr. Tóth László jegyző és dr. Zalán Gábor aljegyző.

Jelen vannak még a bizottságok külső tagjainak megválasztott személyek, továbbá az érdeklődő állampolgárok, a média képviselői is visszatértek az ülésterembe.

Huber László elsőként kihirdeti a nyilvánosság számára a zárt ülésen hozott határozatot a bizottságok elnökeinek és tagjainak a megválasztásáról. Ismét gratulál nekik és kéri, hogy eredményesen tevékenykedjenek Kőszeg város fejlődése érdekében.

Mivel a képviselő-testület a napirendet megtárgyalta, Dr. Zalán Gábor aljegyző kér szót, aki gratulál minden megválasztott képviselőnek és bizottsági tagnak.
Néhány technikai jellegű tudnivalót közöl a képviselőkkel. Már mintegy 3,5 éve elektronikusan kapják meg a képviselők az előterjesztéseket és ezt a módszert a jövőben is célszerű folytatni. Az előző képviselő-testület döntése nyomán beszerzésre kerültek a képviselők részére az új laptopok, amelyeket át is ad a részükre. A kőszegi honlapról minden képviselő saját jelszóval tudja majd letölteni az anyagokat. Ehhez szükségük van annak az adatközlő lapnak a kitöltésére, amelyet kitöltve várnak vissza a hivatalba.
Jelzi, hogy a hatályos jogszabályok értelmében minden megválasztott képviselőnek 30 napon belül vagyonnyilatkozatot kell tennie, közli az ezzel kapcsolatos információkat is.
Átadja még a képviselők részére az önkormányzati rendelet értelmében kiállított ingyenes parkolási kártyát, amely a képviselői munka folytán illeti meg a képviselőket.

További észrevétel nem hangzik el, így a polgármester 19 órakor bezárja a képviselő-testület mai, alakuló ülését.
Az ülés a Szózattal ér véget.




Kelt, mint az első oldalon.



Gyarmati Kálmán Huber László
korelnök polgármester


Dr. Tóth László
jegyző