A blauburger városa
Baluburger szőlőoltványt ültettek a kőszegi borászok a városfalnál.
Kőszeg borászati közössége egy mikroközösség, akik a függetlenséget és a hagyományokat szeretnék fenntartani, s emellett az összefogás elemeiben maximálisan partnerek.
Szeretnének egy egyedi arculatot adni a fajta megjelenésének, továbbá garanciát is nyújtani arra, hogy méltó legyen ez a bor a cím viseléséhez. A célokat megfogalmazták, és a megvalósítás szakaszába lépett a terv.
Blauburgerről bővebben
A Blauburger egy kékszőlőfajta, amelyet kisebb területeken termesztenek Ausztriában és Magyarországon. Nem szabad összekeverni a Blauburgunder, avagy Kékburgundi fajtával, amely az osztrák, illetve magyar szinonimája a Pinot Noir-nak. A Blauburger a Kékoportó és Kékfrankos keresztezése. A keresztezést Dr. Fritz Zweigelt hozta létre 1923-ban a Klosterneuburg-ban. Borai igazán harmonikus és a bogyós gyümölcsök aromáit hordozza. Színe igazán magával ragadó és tekintélyt parancsoló. Magyarországon 1993-ban jegyezték be, majd Kőszegen 1995-2000–es években történtek az első telepítések (Láng, Stefanich, Jagodics), mely mára több hektárra nőtte ki magát. Népszerűsége a harmonikus savaiban és a bíborvörös színében rejlik. Évről-évre megbízható hozammal rendelkezik, igen népszerű fajta a környéken. Szeptember második felében – tehát a szülő Kékfrankosnál előbb – szüretelhető. Kőszeg város hagyományos Szőlő Jövésnek Könyve programsorozat részeként minden évben elültetnek egy oltványt a városfalnál, 2017-ben a kőszegi borászok elültették az első Blauburger szőlőt megemlékezve a fajta kőszegi elterjesztője előtt. Ezzel is tisztelegve és további nagy reményeket fűzve a fajtához.
Kőszegi borászok közös zászló alá gyűlnek 2017-ben. Létrehozták a Kőszegi bor márkát, és terveik között szerepel egy önálló szerveződés, mely az egységet és a közös kínálatot kívánja szimbolizálni. A gazdák függetlenségét szem előtt tartva, megjelenési és marketing eszközökkel szeretnék a kőszegi bort reklámozni. Egyedi kőszegi címkecsaládot hoznak létre, mely a közösen megálmodott kritériumoknak megfelel. A tenni akarás és a kőszegi bor minőségének a minél magasabb szintre emelése elkezdődött, ami reményeik szerint sok eredményt fog elérni.
Kampits László
2017.