Önkormányzat
Aktuális
Elérhetőségek
Kőszeg, Jurisics tér 8.
+36 94 562 511
+36 94 562 535
Ügyintéző
Partnerek, kiemelt projektek
Kiemelt témák
Közérdekű adatok
Kövessen minket
Aktualitások
Lakossági tájékoztató
Hírek 2021. Március 8.
Összefoglaló tájékoztató a március 8-tól hatályos veszélyhelyzeti rendelkezésekről.
Ebösszeírás
Programok, események 2021. Március 6.
A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal 2021. évben ebösszeírást végez! Az ebösszeírás 2021. április 30-ig tart. A 2021. évi ebösszeírás céljából kérem a Kőszeg Város közigazgatási területén tartott ebek tulajdonosait/tartóit, hogy az „Ebösszeíró adatlapot” legkésőbb 2021. április 30. napjáig az önkormányzathoz eljuttatni szíveskedjenek.
Jurisics-vár
Ajánlók, összefoglalók, érdekességek
 • HIVATALOS KÖZLEMÉNY AZ ÓVODAI ÉS ISKOLAI ELLÁTÁSRÓL
  HIVATALOS KÖZLEMÉNY AZ ISKOLAI ÉS ÓVODAI ELLÁTÁSRÓL
  Tájékoztatjuk a Tisztelt Szülőket, hogy az Emberi Erőforrások Minisztere a 17/2021. (III.5.) EMMI határozatával az óvodákban és az általános iskolákban 2021. március 8-tól rendkívüli szünetet rendelt el.
  A szünet időtartama alatt különösen indokolt igény (munkavégzés illetve védekezésben való részvétel) kielégítésére, a szülő írásbeli, akár elektronikusan benyújtott kérelme alapján, a tankerületi és az egyházi fenntartású általános iskolákban, valamint az Árpád-házi óvodában illetve a Felsővárosi és az Újvárosi óvodai tagintézményekben gyermekfelügyelet működik.
  A gyermekétkeztetést a szolgáltatók a hétfői igényfelmérések alapján a keddi naptól tudják biztosítani.
  A rendkívüli szünet utáni első nevelési nap 2021. április 7.
  Kőszeg, 2021. március 7.
  Basthy Béla
  polgármester
Nagyobb változatért klikkeljen a képre
Programok, események
Útfelújítások
Programok, események 2021. Április 7.
Húsvét után a város több pontján is elindulnak, felgyorsulnak a Magyar Kormány 2,8 milliárd forintos támogatásából megvalósuló Kőszegi Út- és Parkolófelújítási Program munkálatai. A beruházások miatt hosszabb rövidebb ideig forgalomkorlátozások lesznek az egyes helyszíneken, melyekről oldalunkon folyamatosan hírt adunk. A húsvétot követő héten az alábbi helyszíneken számolhatunk a munkagépek jelenlétével.
Tudomány a kocsmában - Föld, víz, tűz, lélek - Írókorzó Kodolányi Gyulával
Programok, események 2021. Április 6.
2021. április 19. hétfő 18.00 órakor az FTI-IASK Facebook és Zoom platformjain lesz látható a rendezvény.
Kávészünet Neudl Mariannával, a Biotéka vezetőjével
Programok, események 2021. Április 6.
Az utóbbi időben hazánkban bővült a bioélelmiszerek kínálata. Érthető módon egyre gyakrabban láthatjuk, kóstolhatjuk azokat az egészséges életmóddal kapcsolatos különböző rendezvényeken és vásárolhatjuk őket a bioboltokban.
TOJÁSKERESŐ JÁTÉK HÚSVÉTHÉTFŐN A JURISICS VÁR KÖRNYÉKÉN
Programok, események 2021. Március 29.
A Jurisics Vár munkatársai Húsvéthétfőn kalandra hívják a gyerekeket és családokat. Húsvéthétfőn több száz kartontojást rejtünk el a vár körül ahova 10.00 és 16.00 óra között várjuk a kincskeresőket. Öt papírtojást kell megkeresni, amit a belső várkapuhoz kell hozni, amiért cserébe egy piros tojás jár. A kapott tojásokkal lehet még játszani (persze csak annak, aki nem akarja megenni…), pl. tojást dobálni, tojásba dobálni, tojást gurítani…etc. Kérjük, hogy gyerekenként egyszerre csak 5 kartontojást hozzanak be, hogy a többieknek is jusson! Természetesen többször is lehet fordulni! A játék során tartsák be a közegészségügyi előírásokat a maszk használatra és a távolságtartásra vonatkozóan!
Húsvéti szokások és hagyományok
Programok, események 2021. Március 26.
A húsvét a keresztény egyház egyik legfontosabb és legnagyobb ünnepe, ugyanakkor a tavasz eljövetelének köszöntése is. A húsvéti ünnep neve különböző nyelveken más és más. Közös eredete azonban a húsvét héber neve, a pészah. A szó kikerülést, elkerülést jelent. A húsvét és a hozzá kapcsolódó ünnepek a mozgó ünnepek közé tartoznak.
MŰTÁRGYMESÉK - időpont változás
Programok, események 2021. Március 22.
A Kőszegi Városi Múzeum és Könyvtár irodalmi alkotópályázatot hirdet 4 korosztályban mese, vers vagy elbeszélés megírására a múzeum gyűjteményének megadott műtárgyairól. A pályamű a múzeum gyűjteményében szereplő, megadott műtárgyról/műtárgyakról szóljon.
Aki megalapozta Gustav Klimt karrierjét – Kapcsolatrendszerek Bécsben 1900 körül
Programok, események 2021. Március 18.
2021. március 22. (hétfő) 18.00 órakor az eseményt online közvetítik az FTI-IASK Facebook-oldalán. Előadó: Sármány-Parsons Ilona (művészettörténész).
Nemzeti Ünnep
Programok, események 2021. Március 12.
Az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc kezdetének 173. évfordulójáról idén online formában emlékezünk meg. 2021. március 15-én 15.00 órától lesz nézhető egy youtube csatornán keresztül a Művészeti Szemle gálájára bejutottak produkciója és Básthy Béla polgármester ünnepi beszéde. 18.00 és 19.00 óra között pedig a Bersek József Általános Iskola előtti Bersek szobornál lesz mód koszorúzni, gyertyát gyújtani, távolságtartással. Kérjük az ünnep alkalmából helyezzék ki a nemzeti lobogót!
Nyitott kapuk a logopédiában
Programok, események 2021. Március 4.
A Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége a Logopédia Európai Napja alkalmából 2021. március 3. és 5. között háromnapos országos online konferenciát szervez a teleterápiás és digitális technológiák bemutatására. A konferencián a Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményt Nagy Gabriella szakvizsgázott gyógypedagógus, logopédus mutatja be.
A komplexitás csapdájában – Az ember, az oroszlán és a vírus
Programok, események 2021. Március 1.
A koronavírus járvány terjedése miatt a fenti című Tudomány a kocsmában előadás csak online közvetítés formájában lesz elérhető az FTI-iASK Facebook oldalán a jelzett időpontban.
Városi Véradás
Programok, események 2021. Február 25.
2021. március 4-én, csütörtökön, 10.00 és 18.00 óra között lesz véradás a várban. A fokozott védelmi intézkedések miatt a lovagterembe várjuk önzetlen embertársainkat. A járványhelyzetben még fontosabb, hogy a kórházak vérkészlete fel legyen töltve. Gyere a várba és légy Te is hős!
A KOMMUNIZMUS ÁLDOZATAINAK EMLÉKNAPJA
Programok, események 2021. Február 19.
Kőszeg Város Önkormányzata 2021. február 25-én, csütörtökön, 16.00 órától online formában emlékezik meg a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjáról a város honlapján és facebook oldalán. Emlékező beszédet mond Rozmán László a Sárvári Tankerületi Központ vezetője.
A temető falán elhelyezett emléktáblánál az egészségbiztonsági előírások betartása mellett aznap 18.00 és 19.00 óra között lehet elhelyezni a virágokat, mécseseket.
„Miként legyünk honpolgárok? - Honpolgárság és felelősségérzet a bizonytalanság új világában”
Programok, események 2021. Február 19.
2021. február 22-26. között rendezi a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete az UNESCO MOST immár 3. Téli Iskoláját.
KŐSZEG VÉDEKEZIK – DE MŰKÖDIK!
Programok, események 2021. Február 1.
Kedves Kőszegi Polgárok! Az alábbiakban összefoglaló tájékoztató anyagot olvashatnak a városi intézmények működéséről a rendkívüli járványügyi rendelkezések idején. Alapszabály, hogy a városi intézmények teljes területén kötelező a maszkviselés, illetve az előírt távolságtartás.
Farsangfarka - FELHÍVÁS
Programok, események 2021. Február 1.
A Művelődési Központ felhívja Kőszeg polgárait, hogy a nemes civil kezdeményezést folytassák és jelmezben búcsúztassák a FARSANGOT! 2021. február 16-án, FARSANG FARKÁN, kérjük az üzleteket, munkahelyeket, hogy jelmezben dolgozzanak, ezáltal is hozzájárulva a farsangi hangulathoz. Kérjük a polgárokat, hogy díszítsék házaikat, lakókörnyezetüket és a maguk módján tegyék emlékezetessé e napot. Napközben végiglátogatjuk a LEGMÓKÁSABB MUNKAHELY kategóriára jelentkezőket, melyet külön díjazunk! Mivel rendezvényt a járványhelyzet miatt nem tarthatunk, szeretnénk azért a legjobb magánemberként beöltöző jelmezeseket is összegyűjteni egy fénykép albumba és megosztani a lakossággal a város honlapján és facebook oldalán. Ehhez 2021. február 15-én és 16-án 10.00 és 17.00 óra között a Jurisics Vár külső udvarán készítünk egy képet a jelmezesről, akit ajándékkal és forró itallal várunk. (Előzetes bejelentkezés szükséges a torlódás és a járványügyi előírások betartása érdekében.) A másik lehetőség, ha valaki lefényképezi magát egy FARSANGFARKA 2021. felirattal és beküldi 2021. február 15-én 16.00 óráig a jurisics@koszeg.hu email címre neve és telefonszáma megadása mellett.
Művészeti Szemle - FELHÍVÁS
Programok, események 2021. Január 28.
A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház 2021-ben is megrendezi a hagyományos Művészeti Szemle döntőjét a kőszegi és városkörnyéki általános-, és középiskolai tanulók részére. A hagyományos, személyes találkozóval szemben a járványhelyzetre való tekintettel a bemutatók megvalósítására elektronikus formában kerül sor.
Kőszegi Várszínház – egy újabb Göttinger: „Manőver”
Programok, események 2021. Január 27.
A hét végén sikerült az éter hullámain megállapodnia a Kőszegi Várszínház idei tervezett prózai nagyszínpadi bemutatójáról Manőver címmel. A színház Göttinger Pált kérte fel egy újabb darab megírására. A tervezett ősbemutató témájául egy svéd halászfalu újságának főszerkesztő váltása áll, középpontban a kisváros sok pletykájával és titkával... A darab rendezője Horváth Illés lesz, aki a hat fős színészgárda kiválasztásánál a „régi kőszegiek” – Pogány Judit, Göttinger Pál -, mellett új arcokat is „kért” – Pálmai Anna, Tenki Dalma, Jenővári Miklós, Gémes Antos - a csapatba. A júniusi bemutatót természetesen még sok tényező befolyásolhatja, de a stáb összeállt és elkezdődhet a közös munka, egy újabb nagyszínpadi ősbemutató létrehozására és akkor SZÍNRE VISSZÜK A NYARAT!
Újra kesztyűt húztak versenyzőink!!
Programok, események 2021. Január 25.
2021. január 23-án immáron hatodik alkalommal került megrendezésre az Edzőküzdelmi Nap, amelyet ez alkalommal egyesületünk a Gladiátor Akadémia Alapítvánnyal közösen szervezett meg Győrben.
TÁJÉKOZTATÓ
Programok, események 2021. Január 20.
Az E-on hivatalos gallyazási vállalkozója 2021. 01.21. és 02.15. között gallyazást végez a kommunális hálózatai biztonsági övezetében.
Online a Magyar Kultúra Napján
Programok, események 2021. Január 20.
A Magyar Kultúra Napjáról online formában emlékezik meg a Művelődési Központ. Bakos György előadásában elhangzik az 1823. január 22-én Kölcsey Ferenc által befejezett Himnusz. Ezután Kőszeg Város Fúvószenekara előadásában Liszt: II. magyar rapszódiáját hallgathatjuk meg. Básthy Béla polgármester úr köszöntője után a Kőszegi Vonósok Kárpáti Sándor: Ilonka keringőjét játsszák, majd Révész József igazgató úr – a városi könyvtár és múzeum összevonásából létrejött új intézmény vezetője - mondja az ünnepi beszédet. Végezetül a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes adja elő vasi táncok című koreográfiáját! A műsort szerkesztette és a felvételt készítette Bakos Zoltán. A felvétel a város facebook oldalán lesz megtekinthető 2021. január 22-én.
„Dallamok az ékszerdobozból” - Vonósnégyes koncert online a Magyar Kultúra Napján
Programok, események 2021. Január 18.
2021. január 22-re, a Magyar Kultúra Napjára tűztük ki a „Dallamok az ékszerdobozból”című, vonósnégyes által bemutatott zenei előadást,
melyet óvodás és általános iskolai alsó tagozatos gyerekeknek ajánlunk.
Ökumenikus imahét 2021. Kőszeg
Programok, események 2021. Január 15.
Maradjatok meg szeretetemben, és sok gyümölcsöt teremtek. (Jn 15, 5-9) . Az idei ökumenikus imahét keretében három alkalom lesz a személyes találkozásra: 2021. január 18. hétfő, Jézus szíve Plébániatemplom. Igét hirdet: Baranyayné Rohn Erzsébet evangélikus lelkész. 2021. január 20. szerda, evangélikus templom. Igét hirdet: Hurgoi Sándor templomigazgató, rk. iskolalelkész. 2021. január 22. péntek, Jézus szíve Plébániatemplom. Igét hirdet: Donatin Tamás református lelkipásztor. Az alkalmak 18 órakor kezdődnek a járványügyi előírások betartásával.
Schöpflin 80 - Zavaros vizeken kormányozva
Programok, események 2021. Január 14.
Schöpflin 80 - Zavaros vizeken kormányozva / Navigating Troubled Waters címmel jelent meg a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének (FTI-iASK) újabb könyve. Az angol nyelvű online könyvbemutatót 2021. január 20-án, szerdán 15.30-kor közvetítik az FTI-IASK FB-oldalán, www.facebook.com/iask.hungary.
Művészeti Szemle
Programok, események 2021. Január 7.
A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház 2021-ben is szeretné megrendezni a hagyományos Művészeti Szemle döntőjét a kőszegi és városkörnyéki általános-és középiskolai tanulók részére.
Kőszegi Várszínház 2020.
Programok, események 2021. Január 5.
A 2020-as év különleges helyzetbe hozta a Kőszegi Várszínházat. A pandémiás helyzet miatt már a tavaszi gyermekszínházi bérleteket sem tudtuk megtartani, és csak június 18-án tarthattuk az első színházi előadásunkat. Az első napon amikor nem kellett helyet kihagyni… Az utolsó megvalósított előadásunk pedig a Túlélő volt november 10-én, az utolsó még nyitva tartható napon…
Hírek 2021. Április 6.
1890-ben igazgatóváltás következik be, Vass Károly lesz az igazgató, és egyben a rajz tanítója is. Kétéves tevékenysége nem nélkülözi az utólagos kritikákat sem, bár nem tudható, hogy ezek az Ő személyének, munkájának, vagy a korabeli képzés egészének szóltak-e. Vass Károly 1892-ben a Marosvásárhelyi Fa- és fémipari iskolába távozik.
A nagyhét és szokásai
Hírek 2021. Március 26.
A nagyhéten belül a Húsvéti Szent Háromnapon (liturgikus nevén: Sacrum Triduum Paschale), azaz nagycsütörtökön, nagypénteken és nagyszombaton emlékezik meg a kereszténység Jézus Krisztus kínszenvedéséről, kereszthaláláról és feltámadásáról.
Munkaszolgálatos megemlékezés
Hírek 2021. Március 23.
Minden év március 24-én Kőszegen az egykor városunkban raboskodott és elhunyt több ezer munkaszolgálatosra emlékezünk. Idén ezt csupán online formában tehetjük meg. Az egykori táborok helyszínei az évtizedek során eltűntek, és lassan már semmi nem emlékeztetett a munkaszolgálatosok és kényszermunkások, többségükben zsidók tragédiájára. Emlékművüket 1985-ben Kőszeg Város Tanácsa, a Hazafias Népfront és a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége állíttatta. Az emlékhelyet és környékét a kőszegi táborok felszámolásának 75. évfordulóján a Honvédelmi Minisztérium, Kőszeg Város Önkormányzata és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége felújította. Az emlékhelytől rövid túrával felfedezhetők a szörnyű tettek helyszínei. Az itt elhelyezett táblák szövegét és képeit osztjuk meg Önökkel e fájó napon.
Hírek 2021. Március 15.
Szerkesztőségünk megpróbálja egybegyűjteni a város meghatározó civil szervezeteinek adószámát, és itt a honlapon megjelentetni, hogy az adóbevallások idején mindenki fel tudja ajánlani adója egy százalékát az általa támogatandó szervezetnek. Kérünk is egyben minden érintettet, hogy juttassák el címünkre adószámukat, melyet ingyenesen megjelentetünk. Természetesen ha valamely szervezet már nem jogosult kérem arról is tájékoztassanak minket.
Kitüntetések március 15-e alkalmából
Hírek 2021. Március 13.
Vas megye érdekében végzett kimagasló szakmai, hivatásbeli érdemek, eredmények és teljesítmények, a megye gazdasági, kulturális és társadalmi fejlődéséért végzett tevékenység elismeréséül - március 15-e alkalmából - a Vas Megyei Közgyűlés 11/2021. (III.04.) számú elnöki határozata alapján az alábbi személyek részesülnek kitüntetésben.
A szüőotthonra emlékeznek - Született kőszegiek
Töltse le a Kőszeg és Videke legutóbbi számát, és olvassa laptopján, tabletjén vagy számítógépén!

Korábbi újságok →
Legújabb Fotók
Farsangfarka2021
2021. Február 16., 44
Orsolya-napi Vásár 2020.
2020. Október 17. 20
Programnaptár
2021. Április 16.
A VERSENY A JÁRVÁNYÜGYI INTÉZKEDÉSEK MIATT ELMARAD!
2021. Április 17.
A TÚRA A JÁRVÁNYÜGYI INTÉZKEDÉSEK MIATT ELMARAD!
2021. Április 17.
A TÚRA A JÁRVÁNYÜGYI INTÉZKEDÉSEK MIATT ELMARAD!
2021. Április 24.
Útvonal: Kőszeg, Fő tér - József-forrás - Mohás-kút-forrás - Enikő-forrás - Óház kilátó - Hétforrás - Kőszeg, Fő tér. Táv: 16 km. Szintemelkedés: 510 m. Időtartam: kb. 5 óra 10 perc. Túravezető: Jusits Gergely (06 30 343 8349). Találkozó: 08:00-kor Kőszegen, Fő téren, a Jézus szíve templom előtt. Indulás: 08:20-kor. Visszaérkezés: kb. 13:30 magasságában, Kőszeg, Fő térre.
2021. Április 24.
Április 24-én szombaton EGYÉNI TISZTAZÖLD NAP!!!
2021. Április 30.
További információ: koszeg.hu
2021. Május 8.
Útvonal: Kiszsidány - Rhododendron/Havasszépe gyűjtemény - Kiszsidány-forrás – Horvátzsidány, Keresztelő Szent János templom - Ólmod – 1699-ben állított határkő – Kőszeg Táv: 11 km Időtartam: 4 óra Túravezető: Hegyvári Ferenc (30/396-8050) Találkozó: 9.52 Kiszsidányi autóbusz megálló (Autóbusz indul a Szombathelyi Autóbusz-állomásról 9.07-kor, a Kőszegi autóbusz-állomásról 9.40-kor, érkezés Kiszsidányba 09.52-kor.)
Ajánlott szálláshelyek
Hotel Írottkő
Hét Vendégház
Horvátzsidány, Tanács utca 7. Tel: 06 30/832-1913
Festetics Vendégház
Kőszeg, Festetich utca 9/a. Tel: +36 20 958 4067
Fecskefészek Vendégház
Kőszeg, Vasút u.4. Tel: 20/544-0616, 30/415-0984
Hotel Portré
Kőszeg, Fő tér 7. Tel: Tel: 94/363-170
Belvárosi apartman
Szűk utca 1/A Tel: 94/360-264, +36 20 9185674
Columbus Panzió
Kőszeg, Alsó körút 19. Tel: +36/30 310 7224
Felső-erdei Vendégház
Kőszeg, Felső- erdő utca 28. (Szabó-hegy) Tel: Csánits Ákos: 30/3877528, Nagy Réka: 30/2474180
Margaréta Csárda Panzió Étterem
Horvátzsidány József Attila utca 2. Tel: +36 94 365 582
Felfedező: kőszegi látnivalók, sétautak, érdekességek
Összegyűjtöttük Kőszeg látnivalóit, sétautakat készítettünk, hogy kedvet kapjon az ideutazáshoz, fel tudjon készülni itt töltött időre, vagy amíg itt van, a mobiljáról vagy táblagépéről is könnyen tájékozódjon, megtalálja az Önt érdeklő helyeket, látnivalókat! Tudjon meg többet a Felfedezőről →