A fotográfia bűvöletében

A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház Keleti Éva munkáiból nyitott kiállítást a Jurisics Várban 2017. szeptember 29-én, pénteken, 17.00 órakor.

A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház szeretettel meghívja Önt és partnerét
A fotográfia bűvöletében című Keleti Éva munkáiból nyíló kiállításra a Jurisics Várba.
Megnyitó: 2017. szeptember 29-én, péntek, 17.00 óra
Helyszín: a kőszegi Jurisics-vár lovagterme
A kiállítást megnyitja: Huber László polgármester
Közreműködnek: Kőszegi Vonósok.

A kiállítás megtekinthető 2017. november 19-ig naponta 10.00 és 17.00 óra között.
www.jurisicsvar.hu

A fotográfia bűvöletében
Keleti Éva kiállítása a Jurisics Várban Kőszegen


A cím Keleti Éva, Kossuth- és Prima Primissima-díjas fotóművész vallomásából származik. Visszapillantás című könyvében beszélt az életéről, s foglalta össze pályáját e szavakkal:„… egy életen át a fotográfia bűvöletében lenni, ez az én történetem.” S valóban, alkotóként itt, a kultúra színes kavalkádjában talált igazán magára, itt volt képes a legmagasabb szinten fotografálni. Érdekes módon azonban a színpad körül, a kultúra világában sem szokványos módon működött fotográfusként. Nem vált belőle a szó eredeti értelmében vett színházi fotós: nem a színháznak szállította a sajtót, hanem a sajtóba hozta be a színházat. Képei bravúrosak, meghittek, szinte tökéletesre formáltak és sokrétegűek. Kibírják az idő próbáját. Az 50-es évektől a 90-es évek elejéig örökítette meg a magyar kultúra jeleseit, fontos történéseit, nevezetes előadásait, rendezvényeit.
Közvetlenül sosem politizált, de a gyári munkások előtt zongorázó Naum Walterről készült képe vagy éppen a meghitt otthoni felvétel a legendás táncdalénekes házaspárról, a Vámosi-Zárai kettősről többet elmond a korról is, mint vaskos történelemkönyvek. De nem véletlenül született kép az 56-os szereplése miatt rövidesen börtönbe kerülő Darvas Iván színművészről egy csacsi hátán integetve.
A művészek zömével Keleti Éva meghitt közelségbe, többekkel barátságba került, így aztán a legendásan emberkerülő Páger Antal a lakásában fogadta. A mára már ikonikussá vált Ruttkai-Latinovits sorozatról megejtő őszinteségéről nem is beszélve. Keleti Éva képeinek modelljei a szép közös játék, a fotografálás aktív részesei, akik igazi arcukat, pőre valójukat engedték meglátni a fényképésznek s így nekünk, nézőknek is.
Keleti Éva fotográfiái mindenkihez képesek szólni. A fiataloknak érzéki elevenséggel megidézett múltat, a korosabbaknak érzésekkel teli emlékezést kínálva. A magyaroknak múltidézést nyújtva, a külföldieknek bepillantást engedve a gazdag magyar kultúra egyik fontos korszakába.

Kurátor
Szarka Klára fotótörténész, a Mafot elnöke