A művelődés házáról

évfordulók 2018-ban

Amikor átlépünk a Jurisics-vár kapuján, hogy beüljünk a lovagterembe és élvezzük a gyerekek előadásait a Művészeti Szemlén, vagy egy kiállítás megnyitójára indulunk a „köves terembe”, esetleg kedvelt amatőr csoportjainknak tapsolunk a várudvaron felállított színpadnál, eszünkbe sem jut, hogy a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház előtt is volt kultúrotthona Kőszegnek.

A művelődés házáról

Amikor átlépünk a Jurisics-vár kapuján, hogy beüljünk a lovagterembe és élvezzük a gyerekek előadásait a Művészeti Szemlén, vagy egy kiállítás megnyitójára indulunk a „köves terembe”, esetleg kedvelt amatőr csoportjainknak tapsolunk a várudvaron felállított színpadnál, eszünkbe sem jut, hogy a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház előtt is volt kultúrotthona Kőszegnek. Igaz, csak néhány évig működött a vár elődintézménye, amely pontosan 60 éve kezdte meg tevékenységét.
Vajon milyen nevet is kaphatott volna mást egy az ötvenes évek végén létrehozott kulturális tér? Az új, sokra hivatott „intézmény” 1958 tavaszától, pontosan március 1-jétől, Petőfi Sándor Művelődési Otthonként hívta a kőszegieket a korábbi Elit Kávéház és Schirhuber Vendéglő helyiségeibe, a Köztársaság, ma Fő tér 4. szám alatti épületbe.
Működési engedélyének a kelte: 1958. március 1., fenntartója a Városi Tanács, helyiségeinek száma tíz volt.
1. sz. Rendezvény után, a művelődési otthon bejáratánál (1958 és 1963 között)
A vendéglő korábban szovjet katonai klubként szolgált, de miután az alakulatok 1957-ben elhagyták Kőszeget, a városi tanács vb szabadon rendelkezhetett vele. Az épület természetesen átalakításra, berendezésre szorult. Átvételekor még nem tudta betölteni hivatását. Számos társadalmi munkaórával tették használhatóvá. A Nőtanács takarított, a Népfront székekkel, asztalokkal segített. Fontosabb helyiségei voltak: egy 280 fő befogadására alkalmas színházterem és négy szakköri helyiség.
A megfelelő szakember kinevezése is gondot okozott. Igazgatónak Bráder Józsefet nevezték ki, aki 1956-ban három hónapos „kultúros” tanfolyamot is végzett. Kinevezését megelőzően üzemi kultúrosként tevékenykedett. Az igazgató mellett dolgozott Kerényi Erzsébet, 1959. november 1-től pedig egy takarítót is felvettek. Bráder Józsefet Dely Gizella, majd Miklósi Károlyné követte az igazgatói székben.
A Jurisics-várat 1963 augusztusában adták át a nagyközönségnek. (A művelődési otthon 1963. október 31-én költözött a várba.) Ezzel nemcsak új idegenforgalmi látványossággal, hanem a várva várt kultúrházzal is gazdagodott Kőszeg.
Tóthárpád Ferenc