A városnak veszélyhelyzetben is működni kell

Fejlesztési, pályázati, beruházási, szabályozási és védelmi döntések születtek márciusban.

Tisztelt Kőszegiek! A Kormány március 11-i hatállyal egész Magyarország területére veszélyhelyzetet hirdetett ki, így a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja. Ezúton szeretnék beszámolni azokról a halasztást nem tűrő, a képviselő-testület hatáskörébe tartozó döntésekről, melyeket ezen jogkörömmel élve az elmúlt időszakban hoztam.

A városnak veszélyhelyzetben is működni kell

Fejlesztési, pályázati, beruházási, szabályozási és védelmi döntések születtek márciusban

Tisztelt Kőszegiek!

A Kormány március 11-i hatállyal egész Magyarország területére veszélyhelyzetet hirdetett ki, így életbe lépett a katasztrófavédelemről szóló törvény 46. § (4) bekezdése, miszerint veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja. Ezúton szeretnék beszámolni azokról a halasztást nem tűrő, a képviselő-testület hatáskörébe tartozó döntésekről, melyeket ezen jogkörömmel élve az elmúlt időszakban hoztam:

- Pályázat a Várszínház nézőterének cseréjére
Március 19-én jóváhagytam, hogy a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház pályázatot nyújtson be az EMMI kiírására a Kőszegi Várszínház elavult, 1982-ben épített nézőterének cseréjére 50 000 000 Ft támogatási összegre. A szükséges 10 000 000 Ft önerőt önkormányzatunk a 2021. évi költségvetésében biztosítja. A fejlesztést lehetővé tevő pályázati lehetőséget évek óta várta önkormányzatunk.

A március 26-án esedékes képviselő-testületi ülés napirendjei kapcsán az alábbi döntéseket hoztam:

- Delegálás a VASIVÍZ Zrt. igazgatóságába és felügyelő bizottságába
A VASIVÍZ Zrt. kérésére Csepreg város polgármesterével egyeztetve javasoltam, hogy a 2025. május 31-ig tartó időszakban térségünket a Zrt. igazgatóságában Huber László, felügyelő bizottságában Csepreg polgármestere, Horváth Zoltán képviselje.

- Hulladékszállítási közszolgáltatási szerződés módosítása
Jóváhagytam önkormányzatunk STKH Nonprofit Kft.-vel megkötött hulladékszállítási közszolgáltatási szerződésének módosítását. A Kőszegen begyűjtött kommunális hulladék ártalmatlanítását a szolgáltató 2020. január 1-jétől nem a kőszegi lerakón, oldja meg. A kőszegi telephelyen csak egyes egységek (hulladékudvar, zöldhulladék kezelés) üzemeltetését folytatják április 1-jétől. A közszolgáltatási szerződés hatálya továbbra is 2020. június 30. marad.

- A Kőszegfalvi Sportegyesület TAO pályázatának önrész támogatása
A Kőszegfalvi Sportegyesület TAO pályázat útján 3.070.501.- Ft támogatást nyert el a Rábai Gábor Sporttelep fejlesztéséhez. Döntésem értelmében a 927.644.- Ft összegű pályázati önrészt az eddigi gyakorlatnak megfelelően önkormányzatunk biztosítja, a fejlesztési tartalék terhére az egyéb felhalmozási célú támogatásokra történő átcsoportosítással. Így a sporttelepen megvalósulhat a régi öltöző tetőszerkezetének cseréje.

- Új önkormányzati beszerzési szabályzat elfogadása
Jogszabályi megfelelőség érdekében visszavontam az önkormányzat 2016-ban elfogadott beszerzési szabályzatát, egyben jóváhagytam az új szabályzatot. Az új szabályzat a régit csupán egy ponton egészíti ki, miszerint eredménytelen a beszerzési eljárás akkor is, ha EU-s forrásból támogatott beszerzés esetén nincs három érvényes ajánlat.

- Útfelújítási pályázat módosítása
Döntöttem az „Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatása” c. nyertes pályázatunk módosítási kérelmének benyújtásáról. 2019. évben 30 millió forint támogatást nyertünk az Árpád tér - Pék utca – Várkör Károly Róbert tér - Zsinagóga közti szakasz útburkolatának felújítására és gyalogátkelőhely létesítésére, melyhez az önkormányzat 2020. évi költségvetésében 10 millió forint önrészt biztosított. Kiderült, hogy az érintett szakaszon szükséges a szennyvízelvezető rendszer felújítása is 52 millió forint értékben, mely összeg nem áll az önkormányzat rendelkezésére. A kiíró lehetőséget biztosít egy másik útszakasz felújítására, így a Bajcsy-Zsilinszky utca felújítása mellett döntöttem. Az út helyszínrajzi kialakítása nem változik. A tervezett burkolat-felújítás 381,0 m hosszban, 4,5 m szélességben történik, egy oldali 322 m új kiemelt szegélyépítéssel. Az új burkolatalap felületére két réteg hengerelt aszfalt kerül. A beruházás megvalósításához közműkiváltást 15 millióforint értékben a VASIVÍZ Zrt. vállalta gördülő keretének terhére, Kőszeg önkormányzata pedig az eredeti pályázatban vállalt 10 millió Ft felett további 9,7 millió Ft saját erőt biztosít a költségvetési rendelet TOP projektek 2020. évi előkészítési költségei terhére.

- Rekreációs célú földterületek bérleti díja.
2020. március 31-vel lejár a magánszemélyek részére kiskertként bérbe adott területek bérleti szerződése. A valóban megművelt területek esetében a szerződések újbóli megkötéséről döntöttem egy éves időtartammal, változatlan földhasználati díjak mellett.

- Kiemelt fejlesztési területek kijelölése
Két jelentős kőszegi magán fejlesztés előkészületei is zajlanak városunkban, melyek megvalósulását Bertók Sándor főépítész javaslatára kiemelt városi érdekké nyilvánítottam, és elrendeltem városunk rendezési tervének tárgyalásos eljárás keretében történő módosítását.
A CAYENNE Investment Kft. a korábbi SZOT Gyermeküdülő fejlesztését készíti elő, ahol egészségügyi és rekreációs célzatú, magas szolgáltatási színvonalú létesítményt valósít meg, nemzetközi ügyfélkör részére. A meglévő, helyi védettségű épület és park rekonstrukcióját tervezik. A 3600 m2 alapterületű épületet 4-500 m2-es esztétikai központtal és 600-700 m2-es labor szárnyépülettel kívánják bővíteni, a parkban 5 db villaépület terveznek elhelyezni. A fejlesztés után hatvan-hetven fő foglalkoztatását tervezik, vendégeik évente mintegy 7000 vendégéjszakát tölthetnek Kőszegen.
A Lízing Délhús Ingatlanforgalmazó Kft. a kőszegi határátkelőhely használaton kívüli épületeinek (Kőszeg 013/4 és 013/6 helyrajzi szám) fejlesztésére készül. Elképzeléseik szerint egy jól működő munkáshotelt szeretnének kialakítani a Kormány által támogatott pályázati forrásból. Az átalakítás és felújítás során az épület energetikailag és esztétikailag is megújulhat.

- Irodahelyiség lesz a lakásból
A natúrpark irodának helyt adó Fő tér 2. sz. alatti irodában a TOP Turisztika projekt keretében turisztikai fogadó központ kerül kialakításra. A natúrpark iroda új helyét az önkormányzat a Kelcz-Adelffy utca 5. sz. alatti társasházban lévő 1. emelet 3. sz. alatti 68 m2 üres önkormányzati lakásban biztosítja, a költözés májusban történhet meg. A helyiség ingatlan-nyilvántartási besorolása lakás, így döntöttem a helyiség rendeltetésének megváltoztatásáról, valamint elrendeltem az alapító okirat módosítását.

- Felújítja a NIF Zrt. a volt ausztriai vasúti töltés melletti árkot
A „87. sz. főút Kőszeg – Rattersdorf (Rőtfalva) összekötés” beruházását bonyolító Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a Magyar Közút Zrt.-vel együtt kérelmezte, hogy az épülő új út vízelvezetéséhez a korábban ÖBB tulajdonú vasúti telkeken keresztül biztosítson lehetőséget az önkormányzat. A kérelmező vállalta az érintett önkormányzati tulajdonú árok kitisztítását és mélyítését, valamint a töltésen megépítendő kerékpárút alatti áteresz és egy az önkormányzati telkek elérhetőségét biztosító átjáró megépítését. A kérelmet jóváhagytam.

- Szociális Gondozási Központ
Jóváhagytam a Kőszegi Szociális Gondozási Központ Szervezeti és Működési Szabályzatának, valamint szakmai programjának és házirendjének kiigazítását, amire a Vas Megyei Kormányhivatal észrevételei alapján volt szükség.

- Óvodai felvételi körzetek
Jóváhagytam a 2020/2021. nevelési év óvodai felvételi körzeteit. Jelzem egyúttal, hogy az óvodai beiratkozás módjáról külön közleményben tájékoztatjuk a lakosságot.

- Kerékpáros fejlesztések közbeszerzési eredményhirdetése
A Bíráló Bizottság javaslata alapján határoztam a határon átnyúló VELOREGIO kerékpáros fejlesztési projekt keretében kiírt közbeszerzés eredményéről. Az Abért-tónál, a Szénsavas-kútnál illetve a Rőti-völgyi út végében épülő kerékpáros pihenők, valamint az Abért-tó parkolója és az árvízi tározó töltése közötti kerékpárút szakasz kivitelezési munkáit a nyílt kiíráson egyedüliként ajánlatot benyújtó BIT-ÉP GENERÁL Építőipari és Kereskedelmi Kft. végezheti el 29 millió forint értékben.

- Közterület-használati díjak befizetési határidejének kitolása
A Fő téren működő vendéglátó vállalkozások kérelmére, a veszélyhelyzetre való tekintettel és a vállalkozások működőképességének megőrzése érdekében döntöttem az idényjellegű (szezonális) árusítás, valamint a vendéglátóipari előkertek használaáért fizetendő díjak megfizetésére megszabott határidő június 30-ra történő módosításáról. A Képviselő-testület a helyzet alakulásának függvényében további kedvezményekről is határozhat majd. Ugyancsak felkértem Kovács István igazgatót, hogy a piaci árusítás során a helypénzek beszedésétől június 30-ig tekintsen el.

- Szájmaszkok beszerzése a veszélyhelyzeti védekezés érdekében
A kőszegi polgárok egészségének megóvása és az esetlegesen tünetmentesen fertőzött személyek általi fertőzés veszélyének csökkentése érdekében döntést hoztam 10000 db mosható textil szájmaszk beszerzéséről és a kőszegi háztartásokba való kijuttatásáról. A szájmaszkok leszállítására a szombathelyi Styl Ruhagyárnak, illetve a lukácsházi Sam Manufaktur Bt-nek adtam megbízást összesen 5,9 millió forint értékben az egyéb szórakoztató tevékenységek költségvetési sor terhére.

Tisztelettel:
Básthy Béla s.k.
polgármester