A VÉDŐNŐI SZOLGÁLAT TÁJÉKOZTATÓJA

A JELENLEGI JÁRVÁNYÜGYI HELYZET MIATT KÉRÜNK MINDENKIT AZ ALÁBBIAK SZIGORÚ BETARTÁSÁRA ÉS BETARTATÁSÁRA.

A KŐSZEGI SZOCIÁLIS GONDOZÁSI KÖZPONT VÉDŐNŐI SZOLGÁLATÁNAK TÁJÉKOZTATÓJA A KORONAVÍRUS TERJEDÉSÉNEK MEGELŐZÉSE ÉRDEKÉBEN

A JELENLEGI JÁRVÁNYÜGYI HELYZET MIATT KÉRÜNK MINDENKIT AZ ALÁBBIAK SZIGORÚ BETARTÁSÁRA ÉS BETARTATÁSÁRA:

1. Beteg gyermeknek és szülőnek szigorúan tilos a védőnői tanácsadóba belépnie!
2. Egy gyermekkel csak egy kísérő jöhet be a tanácsadóba!
3. A tanácsadóba is hozzák magukkal a saját kézfertőtlenítőt és használják, illetve a fenntartó által biztosított fertőtlenítőszer mindenki számára elérhető a tanácsadó várójában!
4. A szülők vigyázzanak arra, hogy a tanácsadó várójában a kisgyermekek szájukkal ne érintsék a bútorokat, az ablakot!

FENTIEKEN KÍVÜL:
A személyi higiénére fokozottan kell figyelni OTTHON IS!
1.A fertőzés megelőzésének legfontosabb módja a gyakori, alapos meleg vizes, szappanos, legalább 40 másodpercig tartó kézmosás.
2.A gyermekeknek tanítsák meg az úgynevezett köhögési etikettet: papír zsebkendő használata köhögéskor, tüsszentéskor, a használt zsebkendőt ki kell dobni, majd kezet kell mosni.
3.A kézmosás és kézfertőtlenítési lehetőséget biztosítani kell! A gyermekek ezek használatát felnőtt irányításával és ellenőrzésével tanulják meg! Legjobb nevelés a példamutatás!
4.Amennyiben rendelkeznek szájmaszkkal, hurutos tünetek esetén használják! Ha ez nem áll rendelkezésre, akkor erre a célra tiszta, vasalt pamutkendő is alkalmazható. Legjobb nevelés a példamutatás!
5.Ismeretségi és baráti körben kerülni kell a szokásos érintkezési formák közül a kézfogást, puszit!
6.Szellőztessenek gyakran!
7. Kerüljék a nagy tömegeket, különösen a kismamák, csecsemők, kisgyermekek!
8. Fontolják meg a rendezvények látogatását pl. mozi, színház, szórakozóhelyek és az utazást is!
9.Saját immunrendszer erősítése érdekében táplálkozzanak változatosan, fogyasszanak sok zöldséget, gyümölcsöt, szedjenek multivitamint, Cvitamint, tartózkodjanak sokat a szabadban!
10. A koronavírus lipid burokkal rendelkezik, így a legtöbb, egyfázisú tisztító-, fertőtlenítőszer hatásos ellene. Takarításhoz vírusölő hatással rendelkező készítmények használata javasolt. Flóraszept, Sanytol, Domestos

Ismét felhívjuk a Tisztelt Szülők figyelmét arra, hogy a védőnők a munkájukat az egészséges gyermekek között végzik. Orvosi rendelőben való előfordulásuk esetleges. Az egészséges gyermekek érdekében kérünk mindenkit, hogy orvosi kérdésekben: betegség, vagy annak gyanúja, recept és beutaló íratása és elkérése, időpont kérése, időpontra megérkezés- a gyermekorvosi rendelőt hívják telefonon, illetve szükség szerint keressék fel, rendelési időben!

Az egészséges aggodalom teljesen reális, de pánikolni nem kell! Tanuljuk meg, hogyan védhetjük meg magunkat és egymást, és kerülhetjük el a fertőzést munkahelyen, iskolában és csoportos eseményeken.

Koronavírussal kapcsolatban ingyenesen hívható telefonszámok, ahol tanácsot lehet kérni:
06-80-277-455 és 06-80-277-456
Hiteles információkért keressék fel az alábbi oldalt:
https://www.nnk.gov.hu/i…/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus