Az új kulturális, politikai és gazdasági realitások megértése

2022. június 27. és 2022. július 01. között rendezik a 27. Nemzetközi Nyári Egyetemet a Kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) és a Társadalmi és Európai Tanulmányok Intézete Alapítvány (ISES) szervezésében, együttműködve a Pannon Egyetemmel, az UNESCO Kulturális Örökség és Fenntarthatóság Kőszegi Tanszékével, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának védnöksége alatt.

Mivel az új geopolitikai realitások többszörös biztonsági fenyegetést és új fegyveres konfliktusoktól való félelmet eredményeznek világszerte, egyre nagyobb kihívást jelent az emberiséget egzisztenciálisan fenyegető egyéb globális problémák terén való együttműködés. A 27. Nemzetközi Nyári Egyetem a geoszféra átalakulására összpontosít, és azt vizsgálja, hogy a globális szintű hatalmi eltolódások hogyan befolyásolják a politikát, a gazdaságot, az ökológiát, a technológiát és a kultúrát. Hol vannak a globális geopolitikai rend újradefiniálásának új csataterei? Milyen egyesítő és megosztó tényezők alakítják napjaink politikáját? Hogyan alakítja a történelem és az emlékezet a jövőt?

Az angol nyelvű online előadások és szakmai vitaműhelyek mellett kora esténként online koncertfilmek és videoklipek színesítik a Nyári Egyetem programját.

A Nyári Egyetem a következő fő témák köré szerveződik:

– Oroszország és az új globális rend(etlenség)
– Emberi biztonság és migráció egy új geopolitikai kontextusban
– Hatalom és diskurzus: Információs háborúk, algoritmusok és demokrácia
– Németország és Oroszország között: A bővítés jövője – V4+
– Széttöredezés vagy összefogás? Jövőbeli forgatókönyvek a Nyugat-Balkán számára
– Globális válságok és fenntartható jövő?
– Emlékezet az átmenetben
– Oktatás a jövőért