Az uruguay-i Kárpátia Nőikar Kőszegen

A Kárpátia női énekegyüttes Montevideó (Uruguay) egyik leghíresebb kórusa annál is inkább, mert egy különös arculatot alakított ki. Karnagyuk, Carlos Correa tanulmányai során Bartók életművével megismerkedve annak értékeit és előadásmódját megtanulva alapította meg kórusát.

Fő céljuk, hogy Bartók, Kodály illetve a magyar kortársművekre fókuszálva Dél-Amerikában terjesszék ezt a fantasztikus értéket. Bartók kárpát-medencei gyűjtései emlékére a karnagy kórusát Kárpátiának nevezte el.

A nemrég Bartók-Pásztory díjat kapott, kőszegi származású Gráf Zsuzsanna két alkalommal is mesterkurzust tartott Montevideóban a Kárpátia Nőikarnál, ahol segített, hogy ezeket a magyar értékeket autentikusan tudják megszólaltatni. Ennek a kapcsolatnak az eredményeképpen két hetet Magyarországon tartózkodnak, s több rangos koncertteremben és templomban lépnek fel az Angelica Leánykarral együtt. Felléptek Kecskeméten a Kodály Intézetben, a budapesti Kodály Múzeumban, a Szent Imre templomban, a Hagyományok Házában. Magyarországi turnéjuk utolsó állomásaként a Nemzeti Összetartozás Napján, június 4-én 19 órakor Kőszegen lépnek fel az Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola Dísztermében.