Bartók-Pásztory-díj Gráf Zsuzsanna karnagynak

A magát ma is igazi kőszeginek valló Gráf Zsuzsanna rangos kitüntetésben részesült március 25-én Budapesten. A díjat első alkalommal 1984-ben adták át. A Bartók-Pásztory díjat minden évben Bartók Béla születésnapján osztják ki. A díjazottakról a Zeneakadémia neves professzoraiból álló grémium dönt.

Bartók-Pásztory-díj Gráf Zsuzsanna karnagynak

A magát ma is igazi kőszeginek valló Gráf Zsuzsanna rangos kitüntetésben részesült március 25-én Budapesten. A díjat első alkalommal 1984-ben adták át. A Bartók-Pásztory díjat minden évben Bartók Béla születésnapján osztják ki. A díjazottakról a Zeneakadémia neves professzoraiból álló grémium dönt. Az elismerést egy zeneszerző és egy zenei előadóművész kaphatja, a díjazottak között szerepelhet továbbá egy zenei együttes is.
A Zeneakadémia dísztermében rendezett ünnepségen Erdei Péter, a kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet nyugdíjas főigazgatója, karnagya, laudációjával vehette át a zeneszerző születésnapján a zeneművészet egyik legrangosabb kitüntetését, a Bartók Béla özvegye, Pásztory Ditta által alapított Bartók-Pásztory-díjat. Gráf Zsuzsannáról, az Angelica Leánykar alapító karnagyáról a laudációban elhangzott, hogy művészi és emberi attitűdje, pedagógiai tevékenysége egyaránt példamutató.
"Megszállottja a hivatásának, maga építette a Városmajori Gimnázium növendékeiből hangszerét: a kórust. Munkáját a folyamatos építkezés teszi kimagaslóvá, eredménye rangos kórusversenyeken elért díjak mellett számos fesztivál meghívás." Különösen figyelemre méltó, milyen ihletetten szólaltatja meg a kórus a mai szerzők műveit.
A Bartók-Pásztory díjat annak a néhány kimagasló művészeti tevékenységet végző hazai zeneszerzőnek és előadó művésznek adják át, akik munkásságukkal jelentősen hozzájárultak a hazai zenei élet fejlődéséhez, a Bartóki szellemiség megőrzéséhez.
Az elmúlt több mint két évtized során a Bartók-Pásztory-díjat többek között olyan elismert művészek kapták meg, mint Fischer Annie, Cziffra György, Solti György, Marton Éva, az Amadinda ütőegyüttes, Kocsis Zoltán, Schiff András, Pauk György, Vásáry Tamás.
A Gráf Zsuzsanna alapította Angelica Kórus –a siker kovácsa- több alkalommal fellépett Kőszegen is, nagyobb külföldi turnéi előtt „edzőtáborainak” az egykori MÁV gyermekintézmény adta a nyugodt, ihlető hátteret.