Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont ünnepélyes megnyitása

2006. október 13-án 10.30 órakor kerül sor a hivatalos megnyitóra.

10.00-tól Vendégek fogadása – régi magyar és népzene a S'üvöltő együttes előadásában
Zsoldos "Báró" Zoltán koboz, lantgitárok
Németh Tamás tárogató, duda, furulya
Tompa István ütőhangszerek
10.30 Köszöntő
Dr. Markovics Tibor az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója
10.40 Megemlékezés a névadó Bechtold Istvánról
Duhay Gábor a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Főosztályvezető-helyettese
10.50 Rónay György: Mondd, szereted az állatokat? című versét elmondja Kondics Petra és
Vámos Evelin, a Béri Balog Ádám Általános Iskola 7/A osztályos tanulói
11.00 A Kőszegi Baráti Kör gyermekrajzpályázatának eredményhirdetése
11.10 Rábaközi táncok a Hajnalcsillag néptáncegyüttes előadásában
11.20 A látogatóközpont megnyitása
Avatóbeszédet mond Dr. Persányi Miklós a Magyar Köztársaság Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztere
Az épületet felszenteli Harangozó Vilmos római katolikus plébános, Baranyai Csaba evangélikus lelkész és Veres János református lelkipásztor.
12.00 Sajtótájékoztató

"Természetvédelmi látogatóközpont létesítése Kőszegen" című ROP projektben
a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont ünnepélyes megnyitása alkalmából
2006. október 13-án 12 óra 30 perckor
rendezendő sajtótájékoztatóra

Projektgazda: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság – Őriszentpéter, Siska szer 26/A.
Együttműködő partnerek: Írottkő Natúrparkért Egyesület, Jurisich Miklós Gimnázium, Chernel István Természetbarát Egyesület.
A beruházás helye: Kőszeg, Aradi Vértanúk Parkja

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság az országban egyedülálló koncepcióval, egy 540 négyzetméter alapterületű Természetvédelmi Látogatóközpontot létesített Kőszegen. Az Európai Unió Strukturális Alap Regionális Fejlesztés Operatív Program ROP1.1 "Turisztikai vonzerők fejlesztése" c. intézkedése keretében a pályázó 243 mFt támogatásban részesült. A projekt teljes költségvetése 249 mFt. A projekthez szükséges önrészt a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium biztosította. A látogatóközpont építéséhez szükséges ingatlanon Kőszeg Város Önkormányzata térítésmentesen biztosított használati jogot az igazgatóságnak.

A látogatóközpont három nyelvű, interaktív, komplex érzékelésre (látás, hallás, tapintás) alapozó természetismereti kiállítást, multimédiás előadó és foglalkoztató termet, natúrboltot, turisztikai információs szolgálatot és élményösvényt foglal magában. A környezettudatosság szempontjai figyelembevételével készült épület kör alaprajzával, részben földbe süllyesztett falaival, növényekkel betelepített zöldtetőjével, égre néző kupolájával igyekszik belesimulni a természeti tájba. Szolgáltatásaihoz számos, már működő attrakció kapcsolódik: 3 hektár területű arborétum a központ mellett (Chernel kert), védett növényeket bemutató tanösvény, sérült ragadozómadarakat gondozó és bemutató központ, a Kőszegi-hegység területén lévő turisztikai látnivalók.

A látogatóközpont célközönségét elsősorban a diákok és a családok alkotják. A projekt részeként az igazgatóság direct mail-ek útján az összes hazai valamint burgenlandi alap- és középfokú oktatási intézményt megszólította, felhívva a figyelmet a központ kínálta lehetőségekre.

A projektben kiemelt szerepet kapott az esélyegyenlőség: a látogatóközpont épülete akadálymentesített, a kiállítások pedig a látásfogyatékosok számára hangosított formában is kialakításra kerültek.

A nyilvánosság biztosítása érdekében az igazgatóság negyedévente sajtótájékoztatókon számolt be a projekt állásáról.

A projekt költségvetésének mintegy 7 %-a a PR és marketingtevékenységet szolgálta: tájékoztató táblák, önálló honlap, reklámajándékok, plakátok és leporellók készültek.

A látogatóközpontot ünnepélyes keretek között Dr. Persányi Miklós a Magyar Köztársaság környezetvédelmi és vízügyi minisztere nyitja meg.