Dívák és bonvivánok Vas megyében

A Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár szeretettel várja az érdeklődőket 2024. március 12-én, kedden, 17.00 órára Feiszt György nyugalmazott levéltáros fenti című előadására a Chernel Kálmán Városi Könyvtár rendezvénytermébe.

Tudta, hogy Krippel Mária 1891. június 22-23-24-én lépett fel Szombathelyen? Persze a nagyérdemű Jászai Mari néven ismerhette meg a nagyszerű színésznőt.
Vajon ki volt a szecesszió nőideálja, az elragadó személyiségű szőke csoda, akinek „a parfümje dühös hímoroszlánokat ejt csapdába”? Márkus Emília hatéves korában került el Szombathelyről, de többször fellépett a szombathelyi színházban.
Páger Antal és felesége, Komár Juliska Budapestről Pornóapátiba vonultak vissza, amikor megkezdődtek a világháborús bombázások, az volt a gyermekük dadájának faluja.
Karády Katalin anyja Damonyán született. A színésznő 1951. február 18-án érkezett Szombathelyre, és fellépett a Kovács Szállóban, majd utána átment a határon. Hosszú vándorlás után New Yorkban telepedett le.
Jávor Pál Szombathelyen járt iskolába, Jermann Pál néven, a Faludy Ferenc utca 32. szám alatt lakott, ahol Weöres Sándor is kosztos diák volt.
Róluk s még sok híres díváról és bonvivánról hallhatunk érdekes történeteket Feiszt György izgalmas előadásán!