Döntöttek a képviselők

Költségvetésekről, vagyonhasznosításról, a városkép védelméről és többek közt az iskolai körzethatárokról is döntöttek a képviselők, legutóbbi, rendkívüli ülésükön.

Döntöttek a képviselők

Költségvetésekről, vagyonhasznosításról, a városkép védelméről és többek közt az iskolai körzethatárokról is döntöttek a képviselők, legutóbbi, rendkívüli ülésükön.
Az első napirendi pontban mindjárt a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal idei költségvetéséről volt szó. A 2013. január 1-jén megalakult hivatal költségvetését, illetve a közös hivatal működési és fenntartási költségeit a megkötött megállapodás alapján a csatlakozott települések képviselő-testületek együtt határozzák meg. A kiadási oldalon tervezett előirányzatok a közös hivatal egészére (velemi kirendeltséggel együtt) vonatkoznak, tehát a személyi juttatások és munkaadót terhelő járulékok a megállapodásban rögzített 54 fő személyi jellegű kiadásait és járulékait, valamint a kőszegi székhely hivatal és a velemi kirendeltség működéséhez kapcsolódó dologi és felhalmozási kiadásokat tartalmazza.
A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal 2018. évi kiadásainak főösszege 329,1 millió forint, melyből személyi juttatások összege 213 376 522 Ft, a munkaadókat terhelő járulékok összege 50 052 615 Ft, a dologi kiadások összege 63.7 millió. A közös hivatal saját bevételekkel és állami támogatásokkal nem fedezet kiadásaihoz Kőszeg Város Önkormányzata 139.8 millió forint működési és 1.8 milliós fejlesztési támogatással járul hozzá. Ugyanezen költségek a velemi önkormányzatot 5.3 milliós működési és 48 ezer forint fejlesztési költséggel terhelik, míg Bozsok 3.5 milliós működési és 48 ezer forintos fejlesztési költséggel számolhat.
A testület elé került a 2018-2021. évekre vonatkozó középtávú tervezés keretszámainak jóváhagyása is. A 2017-2020. évre vonatkozó – előző évben elfogadott – adatokat a költségvetési rendelettervezet elkészítésekor az önkormányzat felülvizsgálta a változó gazdasági környezet, az önkormányzat rendeletei, az ingatlanok és egyéb vagyon iránti kereslet tapasztalatai alapján, illetve figyelembe vették az előző év teljesítési adatait is, és ennek megfelelően állapították meg a főbb keretszámokat. A helyi adók esetén évek óta jelentősen meghaladja a teljesítés az előző évek középtávú tervezésben szerepeltetett bevételek összegét.
A testület napirendjei közt szerepelt a bölcsődei intézményi térítési díj megállapítása. A személyi térítési díj megállapításánál a gyermek családjában az egy főre jutó rendszeres havi jövedelmet kell figyelembe venni. A bölcsődében 2018. január 31-i állapot szerint 15 fő gyermeket érintene a bölcsődei gondozási térítési díj fizetési kötelezettség, a díj összegét a testület 0 forintban határozta meg.
Napirenden volt a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház létszámkeretének a megemelése is. Az Intézmény lett a HACS munkacsoportja, melynek köszönhetően egy 8 órás és egy 4 órás munkavállaló alkalmazására van lehetőség. A munkabér fedezetére az elnyert 37.4 millió forint teljes mértékben fedezetet biztosít.
A képviselő-testület tárgyalta Kőszeg Város Önkormányzata 2018. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendeletet. Eszerint a képviselő-testület az önkormányzat és az általa fenntartott intézmények 2018. évi költségvetését 3.2 milliárd forint főösszeggel - egy ellenszavazattal - fogadta el. Az intézmények működtetésére és a település üzemeltetésére 1.8 milliárd forint jut, mely stabil, biztonságos pénzügyi alapot biztosít ezen feladatok ellátására. A testületi ülésen többször elhangzott, az idei évben a kőszegi önkormányzat rekordösszegű, 1.4 milliárd forintot fordíthat helyi fejlesztésekre. A városüzemeltetésre, a tavalyinál tízmillió forinttal magasabb összeget fordít a város.
A következő napirendben a közterület-használatról és a városkép védelméről szóló rendeletet módosították a városatyák. A rendelet a településkép védelme érdekében meghatározza többek között a reklámok, reklámhordozók elhelyezésére, alkalmazására, típusára vonatkozó szabályokat, a közterület rendelet pedig a közterület-használatra vonatkozó általános szabályokat, a kihelyezendő reklámokra, reklámhordozókra vonatkozó és az egyéb közterület-használati díjakat szabályozza, így a kettő összehangolása és új kategóriák (például a fagylalt árusítás, ernyős előkertek) beemelése vált szükségessé.
Az ülés napirendjei közt szerepelt a 2018. évi vagyonhasznosítási koncepció jóváhagyása is. Az ehhez tartozó vagyontárgyak értékesítése a beérkező kérelmek alapján történik, amely ügyekben az illetékes bizottságok, és a képviselő-testület jogosult döntést hozni, így például a Kőszegi Városüzemeltető Kft. által lejelentett bérlakás további hasznosításáról is. Az ingatlankezelő a Kőszeg, Sigray J. u. 1/C. II/7. sz. alatti 48 négyzetméter nagyságú lakás megüresedését jelezte. Az önkormányzat előzetesen értékbecslési szakvéleményt kért, amely 8 millió forintban állapította meg a lakás forgalmi értékét.
A képviselő-testület módosította a Justfood Kft.-vel kötött, közétkeztetésre vonatkozó szolgáltatási szerződést. Ennek részeként szükségessé vált a szolgáltatási szerződés kiegészítése a gluténmentes diétával. Kőszeg Város Önkormányzata közbeszerzési eljárás keretében még 2016. november 15-én kötött szolgáltatási szerződést a JustFood Kft.-vel a közétkeztetési feladatok ellátására. A szerződés értelmében a cég kötelezettséget vállalt arra, hogy biztosítja a diétás étkeztetést: diabetikus, epe-, májkímélő, fehérjementes és tejcukormentes, tej, tojás, ezek kombinációja: tej-tojás diétát, valamint igény esetén további diétás igényeket is kielégít az önkormányzattal egyeztetve. Az elmúlt időszakban két gyermek vonatkozásában jelentkezett igény gluténmentes diétára. Ezért vált szükségessé a szerződés kiegészítése.
Az általános iskolai körzethatárokkal kapcsolatban a testület egy kormányhatározat előírásainak tett eleget. E tervezet elkészítéséhez 2017 novemberében a kormányhivatal már megkérte a kőszegi városháza javaslatait, s ekkor jelezték is az új utcák iskolai felvételi körzetbe sorolásának szükségességét.
A jelzéseket beépítve a tervezet tartalmazza a teljes kőszegi lakóterületet, így az újonnan elnevezett közterületeket is, mint a Malom utca, Libaszőlő út, Poncichter út és Kenyérhegyi út.
A képviselők tárgyalták a Kőszegi Városi Múzeum intézményvezetői pályázati felhívását is. Az állás betöltésére kötelezően kiírandó pályázatot jóváhagyta a plénum. A jelenlegi igazgató megbízatása május végén lejár.
Kőszeg Város Önkormányzata fenntartásában lévő intézmények közül a Kőszegi Szociális Gondozási Központ, Központi Óvoda és Bölcsőde Többcélú Közös Igazgatású Köznevelési Intézmény és az Újvárosi Óvoda feladataira igényelt támogatás 351.4 millió, a költségvetés azonban tartalmazza az intézmények normatíva feletti támogatásának átadását is a feladatellátási megállapodásnak megfelelően megosztva.

Az eredeti előirányzatként megállapított központi támogatások a minimálbér emelkedésének fedezetét nem tartalmazzák. Előzetes információk alapján a későbbiekben kiegészítő támogatás formájában érkezhet támogatás ezen összegekre is.

Turbók Attila