EDEN-díjas Írottkő Natúrparkosok az EDEN-díjas Đurđevac-ban!

A horvátországi Đurđevac meghívására a város legjelentősebb rendezvényén vett részt az Írottkő Natúrpark delegációja.

EDEN-díjas Írottkő Natúrparkosok az EDEN-díjas Đurđevac-ban!
A horvátországi Đurđevac meghívására a város legjelentősebb rendezvényén vett részt az Írottkő Natúrpark delegációja.
2008-ban a "Picokijada" szellemi kulturális örökség miatt kapta meg a nemzetközi – Kiváló Európai Desztináció - díjat Đurđevac. Az észak-horvát városkában minden év június utolsó hetében rendezik meg a "Picokijada", a Picoki Legenda történelmi játékot. A horvát történelem egyik legérdekesebb legendája a kakasokról (picokok) szóló legenda, amely Đurđevac lakóinak bátorságáról és leleményességéről regél. A helyiek annak idején meglehetősen furfangosan jártak túl a városukat hosszan ostromló törökök eszén. Történt ugyanis, hogy 1552-ben, miután Ulama bég rájött, hogy serege nem lesz képes egyetlen támadással bevenni Đurđevc erődjét, úgy döntött, hogy “türelmes” ostrommal, a település lakóinak kiéheztetésével kényszeríti ki, hogy feladják magukat. Amikor azonban a vár falai között – egy kakas kivételével – semmi ehető nem maradt, Đurđevac lakói “ördögi tervet” eszeltek ki. Úgy döntöttek, hogy utolsó megmaradt „élelmüket” ágyúból lövik ki a török seregre, azt a látszatot keltve, hogy még bővében vannak az élelemnek. Ulama bég be is dőlt a cselnek: abbéli meggyőződésében, hogy – lévén kakasokat lődöznek ki az ágyúból – a đurđeváciaknak még bőven van mit enniük, visszavonulót fújt... A đurđeváciak az “esemény” óta viselik a kakasosok (picokok) ragadványnevet. 1968 óta egyedülálló szabadtéri forgataggal ünneplik meg ezt a legendát, s az előadás évről évre egyre látványosabb. Az előadásra a várnál többszáz statiszta, lovas, amatőr és hivatásos színész részvételével kerül sor.
Az eseményen immár harmadik alkalommal vett részt a szintén EDEN-díjas Írottkő Natúrpark delegációja (2009-ben a „Legjobban fejlődő ökoturisztikai desztináció” címet kapta meg a térség), de vett már részt a kisváros gyümölcsfesztiválján is. A kapcsolatfelvétel óta hol natúrparki, hogy kőszegi ostromegyesületi delegációk cserélnek tapasztalatot és épül a kapcsolat a két város között.
Az Írottkő Natúrpark küldöttsége részt vett a felvonuláson, a történelmi programon, a térségi süteményfesztiválon, meglátogatta a «Đurđevački peski»-t, a „horvát Szaharát” (az európai sivatag a Đurđevachoz közeli, egyedülálló növény- és állatvilággal rendelkező mocsaras vidéken, a Borik Parkerdő zöldellő fenyveseinek kellős közepén terül el). Kirándultak a Dráva partjára, meglátogatták a működő vízimalmot Sveta Ana településen. A natúrparkosok meghívására a horvát kisváros az idén harmadszor lesz jelen a kőszegi Ostromnapokon.