Emlékmű avatás

A kőszegi Munkaszolgálatos Emlékmű ünnepélyes átadására került volna sor 2020. március 26-án, csütörtökön. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum egy később egyeztetett időpontra halasztja el az átadást.

L. Kiss Csaba és Horváth Ferenc helyi kutatásainak, valamint Dr. Vadász Gábor - egykori, tragikus sorsú munkaszolgálatosok leszármazottjának - aktív közreműködésének köszönhetően a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum 2019 tavaszán helyszíni bejárást és megbeszélést kezdeményezett Kőszeg Város Önkormányzatával a II. Világháborúban Kőszegen munkaszolgálatosként szenvedő és elhunyt, az egykori téglagyár feletti hegyoldalban jeltelen tömegsírokban méltatlan körülmények között 75 éve nyugvó áldozatok emlékének méltó megőrzése, a történtek tárgyilagos bemutatása céljából.
A Kőszeget keleti oldalról határoló Guba-hegyet a történelmi emlékezet és a tudományos kutatás is az 1944–1945-ben itt életüket vesztett zsidó munkaszolgálatosok és civil személyek elföldelésének helyeként tartja számon. A tömegsírok ma egy több száz méter hosszú földúton közelíthetőek meg. Az 1947-ben exhumált tömegsírok és a munkálatok során keletkezett meddők napjainkban is jól azonosíthatóak a fákkal és bokrokkal benőtt terepen. Az elmúlt évek kutatásai bebizonyították, hogy az exhumálás nem volt teljes körű, a föld továbbra is emberi maradványokat rejt. A temetési hely tágabb környezetében jó állapotban fennmaradt – a munkaszolgálatosok által épített – zegzugos vonalvezetésű lövészárok és egy széles harckocsi árok is található. A munkaszolgálatos tragédia emlékére 1985-ben egy emlékpark került kialakításra a 87. számú főút mentén, az egykori téglagyár mellett, melynek középpontjában a munkaszolgálatos-emlékmű áll.
Többszöri helyszíni bejárást, valamint egyeztetést követően a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és Kőszeg Város Önkormányzata az említett útvonalon emlékút kialakítását határozta el 4 információs tábla felállításával, az emlékmű és környezete felújításával, valamint a főút mellett biztonságos közlekedést biztosító gyalogjárda megépítésével.
Az együttműködő felek megállapodtak abban, hogy a terület jogi rendezetlensége, valamint a tömegsírok kiterjedésének és a még nem exhumált holttestek számának pontos ismerete nélkül egy, a tömegsírok helyén kialakítandó emlékpark megvalósítása szakmailag jogilag és pénzügyileg is kockázatos és időben elhúzódó lenne. A zsidó közösség képviselői - vallási szempontokat is figyelembe véve – úgy nyilatkoztak, hogy a holttesteket az elhantolás helyén kell „békében” hagyni, az exhumálást nem támogatják.
Az Együttműködési Megállapodás értelmében Kőszeg Város Önkormányzata az emlékpark rendbetételét (Emlékpark kavicsos sétányának felújítása, növényzet karbantartása, részleges megújítása), valamint az Emlékpark és a Kórház utca közti 90 méteres járdaszakasz felújítását vállalta. Ennek 1.2 millió forintos költségét az Önkormányzat 2020. évi költségvetésben biztosította.
A Hadtörténeti Intézet és Múzeum az emlékmű felújítását és az emléktábla felújítását (új emléktábla új szöveggel kerül elhelyezésre), az információs táblák szakmai és grafikai anyagának elkészítését, míg a MAZSIHISZ az információs táblák tartószerkezetének elkészítését, telepítését és a táblák nyomdai kivitelezésének költségeit vállalta.
A GesztenyeKék Természetbarát Egyesület az emlékparkba tavaly ősszel egy tölgyfát ültetett, valamint az emlékúthoz kapcsolódóan 3 önálló, illetve 4 az információs táblákhoz kerülő útba igazító tábla elkészítését és telepítését végzi el az ünnepséget megelőzően.
A felújított emlékpark és a Munkaszolgálatos emlékút átadására 2020. március 26-án kerül sor. Az emlékmű ünnepélyes felavatását követően lehetőség nyílik az emlékút bejárására is.