FELHÍVÁS

A Kőszegi Települési Értéktár Testület kéri a kőszegi polgárokat, civil és társadalmi szervezeteket, hogy a települési értéktárba felvételre érdemes értékeket gyűjtsék össze és javaslataikat terjesszék a Testület elé.

FELHÍVÁS

A Kőszegi Települési Értéktár Testület kéri a kőszegi polgárokat, civil és társadalmi szervezeteket, hogy a települési értéktárba felvételre érdemes értékeket gyűjtsék össze és javaslataikat terjesszék a Testület elé.
A szakmai testület örömmel fogad minden ötletet, elképzelést és köszönettel fogadja a támogató együttműködést. Kőszegi Települési Értéktár a város területén fellelhető nemzeti értékeket tartalmazó gyűjtemény lesz. A város közigazgatási területén fellelhető, illetve az itt létrehozott érték Kőszegi Települési Értéktárba történő felvételét bárki kezdeményezheti.
A Kőszegi Városi Múzeum honlapján, a www.koszegimuzeumok.hu/koszegi-ertektar oldalon megtalálható minden szükséges információ, illetve a javaslattételhez szükséges formanyomtatványok. A javaslatokat postai úton vagy személyesen a Kőszegi Városi Múzeumba (9730 Kőszeg, Jurisics tér 6.) vagy elektronikus formában a varosimuzeum@koszegimuzeumok.hu e-mail címre kérjük eljuttatni.
A képviselő-testület a települési értéktár működtetésével, adminisztrációs feladatainak ellátásával, az értékek feldolgozásával és nyilvántartásával a Kőszegi Városi Múzeumot bízta meg, mint olyan intézményt, amely régtől fogva a helyi értékek azonosítását, gondozását végzi.
A Kőszegi Települési Értéktár Testület munkáját a 2012. július 1-től hatályos magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény alapján végzi, melynek fő célja a magyar nemzeti értékek, és ezen belül a hungarikumok összegyűjtése, védelme, támogatása és megismertetése, ezzel is erősítve a nemzeti tudatot és gazdagságot. A törvény elfogadásával párhuzamosan országos, megyei és helyi szinten is szerveződik az a feltáró munka, amely a magyar értékek gyűjtését, megőrzését szolgálja. A települési értéktárak a nemzeti értékpiramis első lépcsőfokát alkotják.
A helyi értékek szakterületenkénti kategóriái:
a) agrár- és élelmiszergazdaság
b) egészség és életmód
c) épített környezet
d) ipari és műszaki megoldások
e) kulturális örökség lelőhelyek, nemzeti és történelmi emlékhelyek, világörökségi helyszínek.
f) sport
g) természeti környezet
h) turizmus és vendéglátás


Kőszegi Települési Értéktár Testület