Halottak Napjára rendezetten

A kőszegi temető kápolnájával szembeni út végén van egy sírkert, mely egykori vasutas árvák örök álmát őrzi. 1914 és 1945 között nyolcan hunytak el a kor jellemző betegségeiben, tüdőbajban, spanyolnáthában, hastífuszban és szívelégtelenségben.

A családoknak nem volt pénze hazaszállíttatni és otthon eltemetni őket. A „Magyar Szent Korona Országai Vasutas Szövetsége” Kőszegi Árvaháza gondoskodott végső nyughelyükről. Velük van közös sírban az egyéves kőszegi kisgyermek is, akinek az édesapja pályamunkás volt, és a Munkás utcában laktak. Egykori nevelőnőjük is itt pihen. A 2005-ben megszűnt MÁV intézmény óta nem volt, aki a sír gondját viselje, az idei Halottak Napjára azonban megszerveztük a felújítást. Hihetetlen összefogás eredménye, hogy újra méltó körülmények fogadhatták a sírkert látogatóit. A K és B Bioenergia Kft. Várkony Kornél irányításával Szombathelyről jött, hogy kivágja és elszállítsa a nagyra nőtt és tönkrement tujákat, ugyancsak Szombathelyről a Füvészkert Faiskola és Kertészet tulajdonosa kis méretű örökzöldeket ajándékozott. Tóth Zsolt, aki egykor a MÁV-ba járt birkózó edzésre a gyökereket szedte ki, a környéket tette rendbe, a kavicsot rendezte el, az elrozsdásodott lámpákat szerelte le. A Kőszegi TÜZÉP ügyvezetője Szárnyas Ferenc is adományként szállította a helyszínre a kavicsot. Az Önkormányzat a Városgondnokság segítségét adta a betűk újrafestéséhez. Szentgotthárdról Kollár Csaba, a Koll-Stein Kft-ből két kővázát adományozott. Schwahoffer Károly, Pusi a kőről a mohát távolította el. Rátz Antal pedig egy csodás sírtálat készített. Tóth Zsolt köszönetünkre annyit válaszolt: - nem kell köszönni, az itt nyugvó árvákért tettem. Nagyrabecsülésünk és köszönetünk minden segítőnek, támogatónak.
Kiss János – Pochán Ferenc
az intézmény egykori vezetői

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.