HANGZÓ VÁROSKÚT – JURISICS TÉR

Új funkcióval bővült a Jurisics téren 1776 óta álló Városkút. Ezen túl meghatározott időpontokban zenét szolgáltat. RÉSZLETES IDŐPONTOK ÉS LEJÁTSZOTT DALLAMOK A BŐVÍTMÉNYBEN.

VÁROSKÚT – JURISICS TÉR
Új funkcióval bővült a Jurisics téren 1776 óta álló Városkút. Ezen túl meghatározott időpontokban zenét szolgáltat:
11:03 Bárdos Lajos: Kőszegi ének
11:05 Laura Schönhofer: Herbstrosen
16:01 Vivaldi: Ősz
17:01 Scheer Uwe: Kőszegi Polgár induló
18:03 Supper Alfred: Kőszeg-Szombathelyi vasút induló
19:31 Pavetits Manó: Kőszegi vár őrség

A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) kutatóinak Mizsei Zoltánnak és Váczi Dánielnek ötlete és újszerű zenei koncepciója alapján Kőszeg Város Önkormányzata TOP-1.2.1-16-VS1-2017-00003 turisztikai projektjének keretében megújult és új funkcióval bővült a Jurisics téren 1776 óta álló Városkút.
A Városkútban elhelyezett zenélő szerkezet 30 behangolt kromatikus metalofon hanglapból áll. A hanglapok 10 mm vastag alumínium ötvözetből készültek egy 12 szegmensű 2,5 fordulatú spirálban elrendezve, s rezonátor csövek erősítik fel az alaphangokat. A verőket Arduino mikrokontroller vezérlésű szolenoidok (elektromágneses tekercs, mozgatható vasmaggal) mozgatják.
Mitől egyedi és világraszóló a kőszegi Hangzó Városkút? Bár a világban harangjátékok szerte jelen vannak egy-egy városi tér atmoszférájában, a kőszegi Hangzó Városkút világelső abban a tekintetben, hogy itt interaktív módon, többféleképpen is megszólaltatható a harangjáték. Másrészről a harangokkal szemben a hanglapok hangja sokkal tisztább, így összetett zeneművek lejátszására sokkal alkalmasabb. Kőszeg város zenei öröksége gazdag az ilyen „összetett” zeneművek tekintetében.

A Városkútról rövid filmriportot itt láthatnak.