Háztartási szennyvíz begyűjtése, szállítása és ártalmatlanítása

Kőszeg Város Önkormányzat Képviselő – testülete 2014. március 27-én tartott ülésén rendeletet alkotott a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséről és ártalommentes elhelyezéséről.

Háztartási szennyvíz begyűjtése, szállítása és ártalmatlanítása



Kőszeg Város Önkormányzat Képviselő – testülete 2014. március 27-én tartott ülésén rendeletet alkotott a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséről és ártalommentes elhelyezéséről.
A rendelet értelmében azon ingatlanok esetében, ahol a szennyvízcsatorna nem érhető el, vagy az ingatlant nem csatlakoztatták a hálózatra, a 12/2014.(III. 28.) önkormányzati rendeletben foglalt szabályok betartásával kötelesek elszállíttatni a keletkezett háztartási szennyvizet.

Ennek 4. §-a az ingatlan tulajdonosának kötelezettségét határozza meg. Ezek szerint:
„A tulajdonos köteles a közszolgáltatást szükség szerint, de legalább évente egy alkalommal igénybe venni úgy, hogy évente a tényleges vízfogyasztása legalább 60 %-ának megfelelő háztartási szennyvíz közszolgáltatóval történő elszállítását köteles számlával igazolni, kivéve ha a tulajdonos okirattal igazolja, hogy a tényleges vízfogyatásából szennyvíz nem keletkezett. Ez a szabály érvényes az üdülőingatlanok és az időlegesen használt ingatlanok tulajdonosaira is.”
A rendelet 2014. április 1-jén lépett hatályba.
A 2014. évben a tulajdonosnak a rendelet fenti kötelezettségét azzal az eltéréssel kell teljesítenie, hogy 2014. április 1. napja utáni tényleges, erre vonatkozó adat hiányában az időarányos vízfogyasztása legalább 60 %-ának megfelelő háztartási szennyvíz közszolgáltatóval történő elszállítását köteles számlával igazolni.
Az ingatlantulajdonos a számlát köteles 5 évig megőrizni, és ellenőrzés során bemutatni.

Ha az érintettek a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatban a jogszabálytól vagy a bejelentésben foglaltaktól eltérően járnak el, közszolgáltatási bírságot kötelesek fizetni, melyet a vízügyi hatóság szab ki, valamint vízszennyezés szabálysértés elkövetése miatt feljelentés tehető.

Kőszeg város közigazgatási területén a kötelező közszolgáltatást a Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft. (9730 Kőszeg, Kossuth L. u. 3.) jogosult és köteles ellátni.
A szolgáltatás megrendelése személyesen a Kft székhelyén, telefonon a 06/94/563-118-as telefonszámokon lehetséges, ahol szükség esetén az illetékes munkatársak részletes tájékoztatást nyújtanak.

A nonprofit kft. a szolgáltatást díj megfizetése ellenében végzi el.
A rezsicsökkentés szabályairól szóló törvény hatálya alapján természetes személy, költségvetési szerv ingatlan tulajdonos vagy bérlő esetében a nem közművel begyűjtött háztartási szennyvízre vonatkozó közszolgáltatás díja a 2014. évben 1.714,- Ft/m3 + Áfa.
Az rezsicsökkentés szabályairól szóló törvény hatálya alá nem tartozó igénybevevők a szolgáltatást idén 2.128,- Ft/m3 + Áfa díj ellenében vehetik igénybe.

Kérjük az érintett ingatlantulajdonosokat a fenti címen és telefonszámon tájékozódjanak, és jogkövető magatartást tanúsítva vegyék igénybe a kötelező közszolgáltatást.