Horváth János festőművész emlékére

A rossz hír előbb-utóbb megtalál bennünket. Horváth János festőművész, a kőszegi Tanítóképző egykori rajztanára december 15-én elment. Ellobbant élete lángja, már nem indult neki az új télnek. 1955-től tanított a Kőszegi Tanítóképzőben.

Horváth János festőművész 1930-2021
A rossz hír előbb-utóbb megtalál bennünket. Horváth János festőművész, a kőszegi Tanítóképző egykori rajztanára december 15-én elment. Ellobbant élete lángja, már nem indult neki az új télnek. 1955-től tanított a Kőszegi Tanítóképzőben. A tanári munka mellett bekapcsolódott a város életébe, az 1867-ben megszűnt, híres Rajziskola ma is működő, utód képzőművészkörét is vezette. A Szőlő Jövésnek Könyvébe 1957 és 1961 között ő rajzolta a Szent György napi hajtásokat. Szövényi Pista bácsi, a múzeum akkori megbízott igazgatója kérte fel, hogy a Könyvbe fesse bele a jövéseket, melyeket minden év április 24-én, Szent György napján hoztak be a különböző dűlőkből. Nagy feladat volt az 1740-ben megkezdett könyvbe belerajzolni, belefesteni, hiszen az akvarell olyan technika, amit nem nagyon lehet javítani. Annyira jól sikerült az első bejegyzés, hogy Pista bácsi továbbra is őt bízta meg a feladattal. Sőt, amikor 1958-ban Kőszegen a tanítóképzés megszűnt, azt követően is utána küldte a hajtásokat és a Könyvet egy cipősdobozban Szombathelyre, hogy örökítse meg azokat. A Tanár úr 5 bejegyzése az eddigi 281-ből csak egy töredék, de nevét örök időkre beírta a mára már Európa-szerte ismert, szép hagyományt őrző történetbe. Emlékét, kedves lényét nemcsak e Könyv, de barátai, tanítványai, tisztelői is őrzik.
Kiss János

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.