„Igazság és következmények – A hibrid kockázatok generációk közötti perspektívái”

A kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete 2022. február 21-25. között rendezi meg az UNESCO MOST 4. Téli Iskolát a fenti címmel.

Az UNESCO Téli Iskola – A Kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetével (FTI-iASK), a Társadalmi és Európai Tanulmányok Intézetével (ISES) és a Pannon Egyetemmel, illetve a kőszegi UNESCO Tanszékkel együttműködésében valósul meg.
Több mint húsz országból közel hatvan jelentkező jelezte részvételi szándékát, akik közül végül negyvenen vehetnek részt az FTI-IASK Téli Iskolában.
A politikai, gazdasági és éghajlati válságoktól sújtott (poszt)Covid-19 és igazság utáni világban, valamint a hibrid élethez való alkalmazkodás megköveteli a régi fogalmak és megközelítések újragondolását az egymástól függő globális kihívások tekintetében.

A geopolitikai rendben bekövetkező változások, a globális gazdaság és a társadalmi terek átrendeződése, az újszerű politikai lehetőségek megjelenése, valamint a migrációs hullámok és a környezeti vészhelyzetek növekedése együttesen olyan újszerű, egymástól függő és hibrid kockázatokat jelentenek, amelyek megterhelik a ténylegesen létező demokráciákon belüli társadalmi-politikai rendeket.

Határozott meggyőződésünk, hogy a jelenkori történelmi pillanat olyan unortodox és innovatív megközelítéseket igényel, amelyek képesek felvállalni a jelenlegi komplexitásunkat és bizonytalanságunkat, ezért a 4. UNESCO MOST Téli Iskola célja, hogy generációk közötti eszmecserét folytasson a jövőnk átalakításáról.





A Téli Iskola az alábbi témákkal foglalkozik részletesen:

- Hibrid jövőnk: Digitális újrahuzalozás, társadalmi eltávolodás és újra definiált életmódok a Covid-19 után.
- Itt az ideje pánikba esni? Kormányzás az éghajlati vészhelyzetekkel szemben
- Hogyan mondjuk el az igazságot? Kommunikáció a tudomány, a politika (szakpolitika) és a - társadalmak között válság és változás idején
- Kihívásokkal teli demokráciák: Régi értékek lebontása, új szövetségek létrehozása és a társadalmi bizalom (újra)építése (poszt)világjárványos időkben
- Európa és geopolitikájának újragondolása a jelenkorban
- Délkelet-Európa geopolitikai válaszúton: Kína, Oroszország és az európai álom között
- Kik vagyunk mi? A modern identitás átalakulása a migráció, a modern életmód, a technokultúrák, a közösségi média és a felgyorsult feltételezés hatására: generációk közötti perspektívák

A 2022. évi Nemzetközi Téli Iskola online előadásai, szakmai vitaműhelyei és egyéb eseményei angol nyelvűek lesznek.

Az előadásokart közvetítjük az FTI-IASK Facebook-oldalán: https://www.facebook.com/iask.hungary

A viták és a panel-beszélgetések pedig zártkörű Zoom-platformon lesznek követhetőek.
Külön kérésre meghívót küldünk a ZOOM-platform eléréséhez.
Jelentkezés: info@iask.hu
Jelentkezési határidő: 2022. február 17.