IGEN tanulmányút

Az alábbiakban a sajtó részére hirdetett IGEN tanulmányútról olvashatnak. Határtalan természet, ezeréves kultúra – így szól a natúrpark ismert szlogenje, de ott tartózkodásunk idején megtapasztaltuk, hogy helytálló lenne „a határtalan látnivalók, ezeréves vendégszeretet” kifejezés használata is a Kőszeg környéki térségben, a határ mindkét oldalán.

Határtalan természet, ezeréves kultúra
Írottkő-Geschriebenstein Natúrpark!

Határtalan természet, ezeréves kultúra – így szól a natúrpark ismert szlogenje, de ott tartózkodásunk idején megtapasztaltuk, hogy helytálló lenne „a határtalan látnivalók, ezeréves vendégszeretet” kifejezés használata is a Kőszeg környéki térségben, a határ mindkét oldalán.

Április 24-én Szent György napján érkeztünk Kőszegre, ahol nem mindennapi rendezvényen, a Szőlő Jövésnek Könyve Emlékünnepségen vendégeskedtünk. A kőszegiek méltán büszkék egyedülálló könyvükre, melybe 1740 óta minden esztendő április 24-i napján bejegyezik a szőlőhajtások „aznapi állapotját”. A Szőlő Jövésnek Könyve Emlékünnepség 2013-ban felkerült a szellemi kulturális örökség nemzeti listájára.

A belváros kincseinek felfedezése után Léka várát „hódítottuk vissza” a sógoroktól néhány órára. A Geschriebenstein Natúrpark által létrehozott interaktív Denevér kiállítás igazi kuriózum a térségben. Természeti élményeinket továbbgazdagítva az 504 méter magasan található Margit-kilátóból tekintettünk körbe, csodálatos panoráma tárul az ember szeme elé mind a Schneeberg, mind a Fertő-tó irányába tekintve.
Az Írottkő-Geschriebenstein Natúrpark területén járva vétek lenne kihagyni Óhodász (Althodis) legjelentősebb látnivalóját, a Lombkorona tanösvényt, melyet Ausztria 20 legszebb témaútja között tartanak nyilván napjainkban. A lombkoronák közötti kellemes séta során tanösvény táblák és játékok szolgálják ismereteink bővítését. A tanösvény megalkotásakor nem hagyták figyelmen kívül a mozgás-, valamint látássérültek igényeit sem, ugyanis alapvető cél volt, hogy mindenki külső segítség nélkül járhassa be a tanösvényt.
A Geschriebenstein Natúrpark információs irodája melletti Bach-féle terápiás parkban elsősorban a különböző virágfajták jótékony hatásaival ismerkedtünk Reni Gossi és Sonja Krammelhofer natúrparki munkatársak kalauzolásában. A rohonci natúrpark iroda munkatársai szívesen válaszoltak kérdéseinkre a magyar-osztrák együttműködéseket, és az Osztrák-Magyar Együttműködési Programban határmenti natúrpark modell létrehozását megcélzó IGEN projekt - a magyar-osztrák kooperációt jelentős mértékben fejlesztő IGEN (a mozaikszó jelentése: Írottkő-Geschriebenstein Natúrpark) fejlesztéseit illetően.
Határtalan kalandok várnak minden látogatóra az Írottkő-Geschriebenstein Natúrparkban!