Így döntöttek a képviselők

A 2016. március 8-i rendkívüli és a március 31-én megtartott rendes ülés döntéseiről informálódhatnak a bővítményben.

„Így döntöttek a képviselők a 2016. március 8-i rendkívüli és a március 31-én megtartott rendes ülésükön”

A képviselő-testület 2016. március 8-án megtartott rendkívüli ülésének összehívására két közbeszerzési eljárás megindítása indokolta.
Tavaly év végén a 2006/2015. (XII.29.) sz. kormányhatározat alapján Kőszeg Város Önkormányzata 100 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott több fejlesztési cél megvalósítására. Ezen összeget csak közbeszerzési eljárás lefolytatása után lehet felhasználni. Az első részbe az alábbi fejlesztések kerültek: az új egészségházat a Rohonci és Deák Ferenc utcával összekötő új gyalogos- és kerékpárút megépítése, a Temető utca középső szakaszának teljes útburkolatcseréje, a Jurisics Miklós Gimnázium és Kollégium multifunkciós kosárlabdapályája és vízelvezető árok felújítása.
A második eljárás keretében a Béri Balog Ádám Általános Iskola szennyvízelvezető rendszer és aljzat részleges felújítása, a Központi Művészeti Óvoda és Többcélú KIKI részleges (hátsó épületrész) felújítása. Ezen eljárás keretében lesz felhasználva a Központi Óvoda felújítására kapott, szintén vissza nem térítendő 30 millió Ft-os állami támogatás is.
A jogszabályok értelmében a becsült beruházások értéke a nemzeti közbeszerzési értékhatárt elérte, de a nettó 100 millió forintot nem, így mindkét eljárást le lehetett folytatni úgy, hogy az ajánlattételi felhívást közvetlenül négy ajánlattevőnek lett megküldve.

A harmadik napirendi pont keretében a képviselő-testület a Kőszeg Sportjáért Közalapítvány alapítójaként – egy korábban lemondott kuratóriumi tag helyére – Hani Tibort választotta meg, akinek nagy rálátása van a város sportéletére.

Végül a képviselő-testület még egy rendkívüli előterjesztést tárgyalt meg. Köztudott, hogy Kőszeg is tagja a Douzelage nemzetközi szervezetnek, amelynek jelenleg 28 város tagja. Közeledik a tisztújítás előkészítése, az alapszabály értelmében a jelenlegi elnök, Cezary Salamończyk két ciklus után nem jelölhető. Többek véleménye szerint is nagyon hasznos lenne, ha az elnöki pozíciót Kőszeg jelöltje töltené be. A választásra a május közepén tartandó Douzelage konferencián kerül sor. A megállapodás szerint az elnökjelölteknek szükségük van városuk önkormányzatának támogatására. A képviselő-testület a Kőszegi Testvérvárosi Egyesület javaslatát elfogadta és Rege Péter jelölését támogatta a Douzelage elnöki posztjára.

A képviselő-testület március 31-én – immár évek óta hagyományosan – a Kőszeg város közbiztonságának helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedéseiről és az azzal kapcsolatos feladatairól szóló beszámolót tárgyalta meg. Stubán Tamás városi rendőrkapitány bemutatta a bűnügyi helyzet alakulását, Kőszeg város területén regisztrált, kiemelten kezelt bűncselekmények számának alakulását, értékelte a bűnüldöző munkát. Álláspontja szerint az elmúlt években sem történt olyan erőszakos vagy nagy kárt okozó bűncselekmény, ami jelentősen negatív irányba befolyásolta volna a lakosság közbiztonság érzetét. Ez pedig jó környezetet jelent a lakosságnak, az ide látogató turistáknak és a helyi vállalkozások számára, azaz: félelem-mentes életet biztosít.
Kiss Péter kérte, hogy a rendőrök a város területén is gyakrabban mérjék a sebességet, mert sok fiatal Forma 1-es pályának tekinti a Rákóczi utat. Sokszor gond van azzal is, hogy a gyalogátkelőn az egyik autó átengedi a gyalogost, a másik meg nem. Kérte, hogy a lomtalanításra is figyeljen majd a rendőrség.
Rába Kálmán minden rendőrségi dolgozó munkáját megköszönte ugyan, de kénytelen volt néhány dologra felhívni a figyelmet, mert ezek a kőszegiek és a turisták komfortérzetét mégiscsak befolyásolják. Azért azt látni kell, hogy 2015. évben több mutató is emelkedést jelez, bár ezek mértékén valóban lehet vitatkozni. Ezek az esetek 1-2 személyhez vagy családhoz köthetők. Egy bírósági tárgyalás vádiratából idézett, mely szerint „retardált, viselkedésproblémás vagy személyiségzavaros” személyekről van szó. Rába Kálmánnak az volt a véleménye, hogy amíg ilyen személyek „glasszálhatnak” az utcán, addig azt nem lehet elfogadni, hogy Kőszegen „félelem-mentesen” lehet élni. Nevetséges, hogy ha valaki ellop egy Jägermeistert egy áruházból, az nem követ el bűncselekményt, mert ötvenezer forint alatt van az értékhatár. Szerinte a zéró tolerancia elvét kellene ebben alkalmazni. Felhívta a figyelmet a drogokra is, mert bizony ez is előfordul Kőszegen. A turistákat szerinte elrettentik a Fő téri trafik mellett italozó, hangoskodó figurák, de az Apacs kocsma sem éppen vendégcsalogató.
Terplán Zoltán az informatikai bűncselekmények felderítéséről érdeklődött. Dr. Kordé Csaba városi vezető ügyész az ügyészséget érintő szakmai felvetéseket válaszolta meg. Ő is azonosulni tud azzal, hogy ha valaki bármilyen csekély összeget vesz ki a becsületkasszából, akkor az is lopás, de a jogszabályok értelmében, ha ez nem párosult erőszakkal, akkor nem bűncselekmény. A gyors bírósági döntések meghozatala érdekében a jelenlegi határidőknek a betartása, az új jogszabályoknak való megfelelés óriási kihívást jelent a rendőrségnek. Plechl Tibor kérte, hogy a rendőrség az elkerülő úton is végezzen sebességmérést. Básthy Béla elmondta, hogy a megyei önkormányzat közbiztonsági bizottsága a rendőrség Söptei úti hívásfogadó központjában tett látogatást, amely tanulságos volt a számára is. Ezt a látogatást ajánlja iskolai osztályok számára is megszervezni, mert a gyerekeknek is izgalmas lehet. A napirend végén dr. Tánczi Tibor r. ezredes más rendőrkapitányságokkal való összehasonlítás szempontjából kivételesnek és magas színvonalúnak értékelte a kőszegi rendőrkapitányság munkáját és megköszönte mindenkinek a segítségét, aki ebben őket segítette. A beszámolót a képviselő-testület 9 igen, 1 nem szavazattal fogadta el.

Ugyancsak a közbiztonság témaköréhez tartozik a polgárőr egyesület éves beszámolója, amit Méhes Lajos egyesületi elnök foglalt össze. Megköszönte az önkormányzat anyagi támogatását, mert ez a pénzügyi helyzetüket nagyon megsegíti. A jövőbeni terveik közül kiemelte, hogy amennyiben tudnak pályázaton támogatást nyerni, egy újabb, online gépjármű-rendszám felismerő rendszert szeretnének beszerezni, amely már a lejárt műszaki vagy a lejárt biztosítás felismerésére is alkalmas.

Harmadik napirendi pontként a képviselő-testület a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2015. évi tűzvédelmi tevékenységéről szóló tájékoztatót hallgatta meg. Göncz Szabolcs tűzoltóparancsnok elmondta, hogy parancsnokságuk 58 település tűzvédelmi feladatait látja el. Kőszeget tekintve tavaly összesen 60 káreset, esemény történt: ebből 25 műszaki mentés, 19 tűzeset és 16 téves jelzés volt. A hatósági tevékenységük során a kéménytüzek és a szénmonoxid mérgezések megelőzésére fordítják a legnagyobb figyelmet. Kiemelte, hogy a kőszegi önkéntes tűzoltó egyesülettel az együttműködésük olyan kiváló, hogy országos értekezleteken már példaként emlegetik.
Kiss Péter kérte, hogy a Kőszeg és Vidékében jelenjen meg a lakosság számára az fontos információ, hogy milyen eljárás után lehet külterületen száraz növényzetet égetni. Lakatár Gábor, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője tudatta, hogy az égetéshez a szükséges formanyomtatvány kitöltése, 3000 Ft illetékbélyeg és a tulajdoni lap másolata szükséges. Minden szerdai napon Kőszegen a tűzoltóságon is átveszik a dokumentumokat, nem kell ezért Szombathelyre utazni. Huber László polgármester is elismerőleg szólt az önkéntes tűzoltók munkájáról. Az önkormányzat előtt álló nagy feladat lesz még a tűzoltóság székhelyének az áthelyezése a Liszt Ferenc u. 30. alá, amelyet jó lenne a mentőszolgálat új bázisának a kialakításával is összekötni. Így egy helyen lehetne a két fontos pont, de ez komoly beruházást fog jelenteni a városnak. A képviselők a tájékoztatót egyhangúlag fogadták el.

A következő napirendi pontban a köztemetőkről és a temetkezésről szóló önkormányzati rendelet módosításáról tárgyaltak a képviselők. A módosítást az indokolta, hogy a temetkezési ágazat önkormányzati szinten jelenleg veszteséges. Természetesen a temetési szolgáltatás után keletkezett teljes bevétel nem a várost illeti meg, ennek csak azon része, amely az önkormányzati rendeletbe van belefoglalva. (1., 2/A és 3. melléklet – ezek közül a lakosságot a megváltási helyek díjai érintik a legjobban.) A jelenlegi díjak már régóta hatályban vannak. A temetkezési kft. megküldte emelési javaslatát, amely mintegy 20%-os emelést jelentett volna. A díjak emelésével az is célja az önkormányzatnak, hogy az urnás temetés felé terelje a lakosságot, hiszen tele van a temető, koporsósra alig-alig van hely. A hivatal más településektől is kért be összehasonlításul adatokat. Az előterjesztés az egyes és kettes sírhelyek megváltása tekintetében 140%-os emelést tartalmazott. Sas Norbert jelezte, hogy a pénzügyi bizottság ezt teljes mértékben elutasította. Huber László polgármester a 140%-os emelésre vonatkozóan módosító javaslatot tett és végül ezek 80%-os emeléssel lettek jóváhagyva. A sírbolthelyek 50%-al, az urnafülkék és az urnasírbolt díjai 20%-al emelkednek.

Az 5. napirendi pont keretében a jelenlegi legrégebbi önkormányzati rendelet módosításáról döntöttek a képviselők: az önkormányzati tulajdonú lakások és nem lakás céljára szolgáló bérlemények víz- és csatornadíjának elszámolásáról. A rendelet szabályozza a mellékvízmérővel rendelkező vagy nem rendelkező bérlemények után a víz és csatornadíjak fizetésének rendjét.

A 6. napirendi pontban a közterület-használatról szóló rendelet módosítását tárgyalták meg a képviselők, amely több részből tevődött össze. Leegyszerűsödtek az önkormányzati rendezvények szervezői és az önkormányzat közötti elszámolás szabályai. Tóth Gábor képviselő még tavaly év végén egy önálló képviselői indítványt nyújtott be, amely arra irányult, hogy Kőszeg is tartson lépést a fejlődő és modern városokkal ezért a helyi lakosok és a turisták számára ingyenes, teljes értékű WIFI hálózat kiépítését javasolta a vár és a Jurisics tér területére. Ennek kiépítési költsége egy bekért ajánlat szerint 270 ezer Ft lenne, az üzemeltetés havi 13 ezer Ft-ba kerülne. Ennek ellentételezéseként a belváros I. és II. zónájában (a történelmi belváros és a Fő tér) a vendéglátóipari előkertekre vonatkozó közterület-használati díj kis mértékű (100 Ft/m2-rel) emelését tartalmazta az anyag. Az ajánlatot adó cég képviselője szóban is tájékoztatta a képviselőket erről az internet szolgáltatásról. Básthy Béla módosító indítványt tett arra vonatkozóan, hogy az ingyenes WIFI megvalósítása ne önkormányzati pénzből, hanem majd TOP pályázati támogatásból legyen megvalósítva és ezzel a képviselők többsége egyet is értett. Végül a rendelet módosítást is jóváhagyták a képviselők, 8 igen, 2 nem szavazattal. Rába Kálmán nehezményezte ezt az emelést, mert szerinte nem volt egyeztetés a közterület-használati díjak emeléséről, meg méltánytalan is, hogy egy majdani fejlesztést a vendéglátóhelyekre terheli rá a város.

A rendeletmódosítások sorát a behajtási és a parkolási rendeletek változatásai zárták. A behajtási rendelet főbb változatásai az alábbiak: a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének dolgozói a Zwinger és az Európa-ház közötti területen valamint a Győry János utcában, az Írottkő Natúrparkért Egyesület dolgozói a Csónaktömbben lesznek jogosultak behajtani és várakozni kedvezményes éves bérlet birtokában. Az alkalmi behajtási valamint az alkalmi behajtási és várakozási engedélyek parkolójeggyel vagy parkolóbérlettel együtt lesznek érvényesek. Ennek érdekében a Rajnis – Táblaház utca sarkára felszerelésre kerül egy parkolóóra. Megszűnik a történelmi belvárosban lakók közeli hozzátartozóinak korábbi kedvezménye. Fontos változtatás, hogy az összes, 2016. május 1. előtt kiadott engedély hatályát veszti 2016. augusztus 31-én. Az érintetteknek 4 hónap áll majd rendelkezésére az új engedélyek beszerzésére. Erről a hivatal több hirdetményt fog közzé tenné.

A következő napirendi pontban a Chernel utca Várkör és az Európa-ház közötti szakaszának a kétirányúsítását hagyta jóvá a képviselő-testület, amely már korábban felmerült, de az utca műszaki állapota ezt nem tette lehetővé. Az utca felújítása után viszont ez már megvalósítható, ezzel ugyanis elkerülhető, hogy túl nagy forgalom vezessen végig a történelmi belvároson.

Az önkormányzat jelenleg hatályos közbeszerzési szabályzata 2015. január 1-el lépett hatályba. Mivel a közbeszerzési törvény ismét módosult, ehhez kellett igazítani a helyi szabályozást tartalmazó közbeszerzési szabályzatot is. Az egyik lényegi változás az, hogy bizonyos közbeszerzéseknél az önkormányzat számára kötelező lesz közbeszerzési szaktanácsadót igénybe venni.

2016. február 19-én a lengyelországi Jarosławban megalakult a Rákóczi Európai Kulturális Útvonal. A kezdeményezés tagjai olyan települések, amelyek Rákóczi Ferenc életéhez szorosan kapcsolódnak, a kulturális útvonal célja pedig elsősorban a turisztikai és a kulturális együttműködés. Mivel a fejdelem bécsújhelyi börtönből való kiszabadulását elősegítő Lehmann Gottfried kapitány a kőszegi temetőben nyugszik (legalábbis egy része) Kőszeg is meghívást kapott a kulturális útvonalban való részvételre. Az alakuló ülésen Pócza Zoltán, a művelődési központ igazgatója képviselte a várost. Az alapítók között vannak önkormányzatok (Sárospatak, Jarosław, Miskolc, Szécsény) intézmények és egyházak. Az útvonal létrejötte után várhatóan komoly pályázati lehetőségek is megnyílnak Kőszeg előtt, hiszen az EU támogatja a határon átívelő kulturális kapcsolatokat. A képviselő-testület kinyilvánította szándékát a Rákóczi Európai Kulturális Útvonalban való részvételre és egyben biztosította a Kőszegre eső évi 500 eurós tagdíj elkülönítését.

A 11. napirendi pontban a képviselő-testület ismét a Lóránt Gyula Sportpályával foglalkozott. Mivel a tekepálya büfé jelenleg be van zárva, megszűnt az a lehetőség, hogy sportrendezvények esetén a látogatók a mellékhelyiséget használhatják. Amikor ez a probléma felmerült, akkor a városüzemeltető kft. egy mobil nyilvános WC-t helyezett el a sporttelep udvarán, ami azóta is ott van. A Kőszegi Futball Club a pályához tartozó mellékhelyiséget majd pályázati forrásból kívánja felújítani. A probléma megoldása érdekében az az elképzelés körvonalazódott, hogy a sportesemények alkalmával a KSE lehetővé tenné a KFC-nek a tekepálya mellékhelyiségeinek használatát: ekkor a nyitás-zárás, a takarítás és az őrzés a KFC feladata lenne. Bár elkészült ennek a megállapodásba történő foglalása, végül egyik bizottság sem értett ezzel egyet, majd a képviselő-testület sem támogatta ezt a megoldást, mert bizonyára számtalan probléma forrása lehet. Akkor lehet majd a büfében lévő mellékhelyiségeket újra használni, ha a létesítménynek újra lesz bérlője és erről a vele való megegyezés is létrejön.

A 13. napirendi pont keretében Huber László egy, Kőszeg számára nagyon kedvező elképzelésről tájékoztatta a képviselőket. A Magyar Kézilabda Szövetség Magyarország Kormánya támogatásával kézilabda munkacsarnokok építését tervezi 60 településen. A szövetség tavaly év végén határozott a lehetséges helyszínekről és a várható beruházások egyike Kőszeg városában lenne. Erre a legmegfelelőbb területként a Jurisics Miklós Gimnázium és Kollégium területe jött szóba. A helyszín kiválasztásánál az is fontos szempont volt, hogy a megépülő sportlétesítmények a mindennapos testnevelés helyi infrastrukturális biztosítását is szolgálhassák – ahol ez jelenleg nem megoldott. A kézilabda szövetségtől kapott tájékoztatás szerint méretben és nézőszámot befogadó létszám vonatkozásában, háromféle kézilabda csarnok megvalósítása közül lehet választani: 150, 300 és 800 nézőszámot befogadó munkacsarnok közül. A városfejlesztési és a humánerőforrás is egyöntetűen a 300 nézőszámot befogadó csarnok megvalósítását ajánlotta elfogadásra, amit a képviselő-testület jóvá is hagyott, egyúttal elvi hozzájárulását adta az elképzeléshez. Szima Andrea főépítész tájékoztatta a képviselő-testületet arról is, hogy a településrendezési eszközök következő módosítása során a gimnázium területe olyan építési övezeti előírást fog kapni, ami lehetővé teszi a fejlesztés megvalósítását. Keszei Balázs köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki az elképzelés kidolgozásában eddig részt vett és kérte az önkormányzat további támogatását is.

A 14. napirendi pontban a képviselő-testület a 0205/82 hrsz-ú ingatlan belterületbe vonását támogatta, a 15. napirendi pontban pedig az SOS Gyermekfalu Alapítványával kötendő együttműködési megállapodást hagyta jóvá, amely alapján az alapítványnak a „Védőháló a családokért” elnevezésű, a családi kohézió erősítését szolgáló programban való részvételre nyílik lehetősége.

Ezt követően a március 8-i rendkívüli ülésen elindított két közbeszerzési eljárás eredményhirdetésére került sor.
Az „Egészségházhoz vezető gyalog- és kerékpárút építése, Temető utca középső szakasz felújítása, Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium multifunkciós kosárlabdapálya felújítása, vízelvezető árok átalakítása” tárgyában kiírt közbeszerzési eljárás 1. és 2. közbeszerzési részének a nyertese a BIT-ÉP Építőipari és Kereskedelmi Bt. lett.
A „Béri Balog Ádám Általános Iskola szennyvízelvezető rendszer és aljzat részleges felújítása és Központi Művészeti Óvoda és Többcélú KIKI részleges (hátsó épületrész) felújítása” tárgyában kiírt közbeszerzési eljárás 1. és 2. közbeszerzési részére a Szárnyasép Kft. tette a legjobb ajánlatot. Az eljárás során kiderült, hogy 2. részajánlat esetében a 30 millió Ft-os pályázati támogatás és az idei költségvetésben szereplő 5 M Ft önrész nem elegendő a munkák elvégzéséhez, szükség van további 2.470.720,- Ft saját erő biztosítására is, amelyet a képviselő-testület a tartalékkeret terhére azonnal jóvá is hagyott és csak ezután szavazta meg a nyertes ajánlattevőt.

A 18. napirendi pontban Révész József múzeumigazgató előterjesztését tárgyalta meg, majd fogadta el a képviselő-testület, amely a Kubinyi Ágoston Programra való pályázat benyújtását jelenti. Az igazgató úr a Fekete Szerecseny Patika új állandó kiállításának előkészítését illetve elkészítését szeretné a támogatásból megvalósítani. A szükséges 2 millió Ft önrészt a múzeum pénzmaradványa terhére biztosítható.

Rendkívüli előterjesztésként tárgyalták meg a képviselők a Szociális Gondozási Központ pótelőirányzat kérését, mert az intézmény első részének (konyha, igazgatás, idősek klubja, család- és gyermekjóléti szolgálat és központ) fűtését biztosító kazánok működésképtelenné váltak. A kazánok javítására 807.112 Ft+áfa összeget biztosított a képviselő-testület.

A nyilvános ülések végén három vagyonügyet tárgyalt meg a képviselő-testület. Mivel a 4186 és a 4185 helyrajzi számú területekre vételi szándék érkezett, a képviselők a liciteljárás keretében történő eladás mellett döntöttek. Visszavontak egy, a tavalyi évben hozott döntést is egy Kelcz –Adelffy u. 5. alatti helyiség eladásáról. Végül az egészségház melletti, 2975/101 hrsz-ú, beépítetlen területnek – szintén liciteljárás keretében – történő eladását is jóváhagyták.


A nyilvános ülésen megtárgyalt napirendek után a képviselők zárt ülés keretében folytatták a munkát. A Kőszeg és Vidéke lap felelős szerkesztői posztjára kiírt pályázat elbírálásáról döntöttek. A kőszegi újság új felelős szerkesztője Kámán Zoltán, eddig mb. felelős szerkesztő, a lap tudósítója lett.

A képviselő-testület fenti két ülésén tárgyalt valamennyi döntésre vonatkozó előterjesztés – a zárt ülés kivételével – mellékletekkel együtt, megtekinthetőek itt:

http://www.koszeg.hu/hu/onkormanyzat/testulet/ulesek/ules.php?id=238&ev=2016

http://www.koszeg.hu/hu/onkormanyzat/testulet/ulesek/ules.php?id=239&ev=2016