Játék gyerekeknek, családoknak

A Szőlő Jövésnek Könyve hagyomány ápolása és minél több emberrel való megismertetése céljából hirdet játékot 2021. április 25-én, vasárnap, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház.

Kedves Gyerekek, Családok!


Minden év április 24-én, Szent György napján kerül bejegyzés a Szőlő Jövésnek Könyvébe. A városi ünnephez csatlakozva április 25-én, vasárnap, a következő játékkal várunk Benneteket a Jurisics Vár belső kapualjában 10-16 óráig:
1. Nézzétek meg a Jurisics téri Lábasház kirakatában látható A KŐSZEGI SZŐLŐ JÖVÉSNEK KÖNYVE ÉS HAGYOMÁNYA című kiállítást, melyről készítsetek fotót!
2. A vár belső kapujánál megtaláljátok a Szőlő Jövésnek Könyve digitális változatát. Lapozzátok át, tanulmányozzátok, közben pedig készítsetek egy szelfit magatokról, amin a gép is látszik és küldjétek el a varpenztar@gmail.com e-mail címre, vagy töltsétek fel a https://www.facebook.com/JurisicsVar oldalra!
3. A helyszínen kitölthettek tudáspróba totót, amit helyben le tudtok adni.
Aki mindhárom feladatot teljesíti, értékes jutalomban részesül.

A Szőlő Jövésnek Könyve és hagyománya:
Kőszeg városa egyedülálló hagyományt tudhat magáénak. Az április 24-hez, Szent György napjához kapcsolódó tradíció a bortermelő város jeles ünnepe. A kora újkortól e napon történt meg a tisztújítás, a városi tisztségviselők újraválasztása, s ehhez kapcsolódóan alakult ki egy helyi szokás. A városi elöljárók tisztújításával párhuzamosan a gazdálkodási év kezdetén a hegymesterek e nap hajnalán szőlőhajtásokat -melyeket régies szóval jövéseknek neveznek- hoztak le a hegyről és a következő évi termés ígéretét jelképesen bemutatták az újonnan választott városbírónak.
1740 óta ezeket a hajtásokat egy erre létrehozott könyvbe jegyezték, rajzolták be. A szőlőhajtások megörökítésének rítusa valószínűleg egy középkori jogszokásból alakulhatott ki, és maradt fenn egészen a mai napig. A már kétkötetes Szőlő Jövésnek Könyve értékes forrása a kőszegi szőlőtermesztésnek, de az időjárási viszonyok változása is követhető általa.
A néhány év kihagyásával folyamatosan vezetett kötet felbecsülhetetlen kultúrtörténeti értéket képvisel, jelenleg a múzeum őrzi. Mára már komoly ünnepség szerveződött a Szent György napi hagyomány és a könyvbe való bejegyzés köré, a könyv rajzolóit is tisztelet övezi.
A kőszegi Szőlő Jövésnek Könyve és hagyománya roll up kiállítás megtekinthető 2021. április 23-tól a Jurisics téri lábasház kirakatában.