Kávészünet Erdősi Attila kiskereskedővel

Édesapja tőzsgyökeres kőszegi volt. Az 50-es években jól menő kerékpárszervízt működtetett a városban. Hat gyermekük született. Édesanyja budapestei lévén, nem tudott megszokni az akkor bántóan csendes kisvárosban. Visszaköltöztek a fővárosba, de három gyermek –köztük Attila - itt maradt a nagymamával és az egyik nagynénivel. Így ő véglegesen kőszegi lett. Sohasem bánta, hogy nem ment fel Budapestre. Iskoláit itt járta ki, itt érettségízett a gimnáziumban.

Továbbtanulása a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán – ahogy ő mondja – a matek iránti érdektelensége miatt hiúsult meg. Nem is ment el felvételizni. Német nyelvű osztályban érettségizett, jól beszélte és értette a nyelvet. Úgy gondolta, míg kialakul a végleges pályaképe, átmenetileg a kereskedelemben helyezkedik el. Főnöke, a jó emlékű Szente Karcsi bácsi vette pártfogásba. Boltvezetői képesítést szerzett. A Fő térről átköltöztetett Vasbolt a jelenlegi helyén nyílt meg. Igen komoly mentorok mellett tanulta a szakma csínját-bínját. Gréczi Jóska, Kovács Zoli volt többek között a munkatársa. A vas és a műszaki szak kettéválása után a jelenlegi boltja helyén villamossági boltot létesített a Vasiker, ahová kinevezték boltvezetőnek. Egy év elteltével – eredményeik alapján – kitüntették a kollektívát. A privatizáció idején nyerte el a bolt tulajdonjogát. Eleinte egyéni vállalkozóként működtette, majd magáncéget alapított társával, Forgónéval. Jelenleg kft-ként működnek. Egy időben a forgalom folyamatosan emelkedett. Viszonylag gazdag árukészletük volt, értéke meghaladta a több tízmilliót. Ma ez nem mondható el. Beszélgetőpartneremnek három lánya van. A legnagyobb és a kisebb a pedagógus pályát választotta, a középső pedig a kereskedői vonalat viszi tovább. Felesége a Bútorszövetgyár nyugdíjasa. Erdősi Attilával arról beszélgettünk, a mai nehéz gazdasági helyzetben hogyan tud egy vállalkozás talpon maradni. Egyáltalán lehetséges-e?

- Hogyan érzi egy ilyen nagymúltu, a kezdetekben egyeduralkodó profilú cég a válságot a kisvárosban?
- Ez bonyolultabb, mint első látásra tűnik. A városban sokáig egyedül voltunk. Élveztük is ennek az előnyét. Amit a műszaki szakkifejezés takar, mindennel igyekeztünk foglalkozni. Ma a legnagyobb konkurenciánk a villamosság területén van. De azért ne feledkezzünk meg a Latex helyén nyílt multiról sem. Óriásiak a lehetőségei, beszállítói verhetetlen áron hozzák áruikat. Én az árut készpénzzel azonnal fizetem, a multik tág fizetési határidőt kapnak. A megmaradt termékeket visszaadhatják a szállítónak.

– Egy kisebb üzlet a fenntartási, működési költségeket is nehezebben termeli ki.
- Sőt, az internetet rendelt áru olcsóbb azért is, mert nincs helyigény, működési költség. Az persze más kérdés, hogy reklamálni nem nagyon lehet, sokszor, mire erre sor kerül, már nem is létezik a szállító. Nekünk akkor is konkurencia.

- Milyen a cégek fizetési morálja? A körbetartozás érinti-e a boltot?
- Igen jó vevőink voltak az iskolák, intézmények. Még a tartozásnál is rosszabb, hogy nem vásárolnak. Mióta megszűnt az önálló gazdálkodásuk, gyakorlatilag nem visznek semmit. Korábban a villanyégő, a kapcsoló és egyéb mindennapos dolgok rendesen fogytak.

- Az üzletek tartozéka lesz hamarosan az adóhivatallal összekötött pénztágép.
- Érzékenyen érinti a vállalkozásokat ezek beszerzése. Várjuk, hogy az ígért anyagi támogatás is megjelenjen.

- Aki fenn akar maradni, nem bóbiskolhat, figyelni kell a változásokat, a kereskedelem folyton változik.
- Igyekeztünk követni a megváltozott helyzetet, sőt előtte járni. A lakótelepen nyitottunk egy konyhafelszerelési szaküzletet. Kezdetben beépíthető műszaki cikkeket forgalmaztunk, tűzhelyet, mosogatógépet, szagelszívót, mindent, amire a konyhában szükség van. Volt egy partnerünk, aki a beépítésükkel foglalkozott, de beszüntette a tevékenységét. Így nekünk is a profilváltáson kellett gondolkoznunk. A városban hiány volt mezőgazdasági jellegű készülékekből, növényvédő szerekből. Erre álltunk rá. Bár a hely kiesik a városban lakók vonzásköréből, de megtalálnak bennünket. A hétvégi ház és kiskert tulajdonosoknak pedig útba esünk.

- Kőszegen nincsenek távolságok, ez mégis gond?
- Kényelmi okai vannak, azt mondják, messze van. Viccesen megszoktam kérdezni: - a nagy áruház nincs messze? Visszatérve a növényvédő szerekre, az külön engedélyekhez, vizsgázott eladóhoz kötött, így azok csak nálunk kaphatók, egy szabadpolcos, konténeráruházban nem szabad tartani őket. Így ezekért a dolgokért hozzánk térnek be, hiszen szaktanácsadást is kapnak az áru mellé. Aki bejön, meglát ezt, azt és megveszi, mert jók az áraink, sajátunk az üzlet is, tehát már nem kell a fenntartási költségeket beépíteni az árba.

- A profilváltás a szakképzett eladók újraképzését is jelenti, hiszen a villanykapcsoló, a húsdaráló meg a rovarirtó, vagy lemosó permetszer nem ugyanaz a kategória.
- A kollégáim velem együtt, a különböző termékeket forgalmazó cégek által szervezett továbbképzéseken sajátítják el az áruismeretet, a marketingfogásokat, ismerik meg a gépek, anyagok tulajdonságait, hogy szakszerű ismereteikkel segítsék a vevőket a választásban. Bea lányom vezeti a mezőgazdasági boltot, neki ezen ismeretei a mezőgazdasági technikumban alapozódtak meg. Betegség, szabadnap esetére is gondolnunk kellett, még egy munkatársunk is elvégezte ezen képzéseket, hogy a vevők ne szenvedjenek hiányt a szakértelem terén.

- Kik a legjobb vásárlók?
- Humorosan azt mondhatnám, aki nálunk költi a pénzét. Kőszegi törzsvásárlóink vannak. A városnak alig van körzete. A hegyaljáról járnak hozzánk többnyire. Korábban nagyon sok volt az osztrák. Ma már csak elemet, izzót, edényárut visznek. Néha még akad nálunk is a régi típusú izzó. Érdekli őket. Ami igazán fogy, azok a szezonális cikkek. A növényvédő szerek. Gyakorlatilag a lakótelepi üzletünk segíti fenntartani a villamossági üzletet.

- Min töri mostanában a fejét Erdősi Attila?
- A televíziózás digitalizálása újabb kihívás. Az UPC-nek műholdas szerződéseket kötünk, a műholdvételre alkalmas antennák szerelését Kőszegen és környékén egy erre kiképzett kollégánk végzi. Ez most egy újabb lehetőség a fennmaradásunkhoz. Gondolkoztunk a bővített nyitva tartáson is, de ennek annyi vonzata van túlóra tekintetében, hogy elálltunk tőle. Eggyel kevesebben is dolgozunk, de a járulékok miatt a bérköltség semmivel nem csökkent. Mint kiskereskedő a mikrovállalkozásával elég kiszolgáltatott helyzetben leledzünk. A vállalkozást működtetni sem könnyű, de abbahagyni sem egyszerű. Bízunk a beígért gazdasági fellendülésben, s akkor optimistán tekinthetünk a kiskereskedők jövője felé.

Kiss János