Kávészünet Horváth Márta táncpedagógussal

Mazsorett, reneszánsz- és tűztánc a BE-JÓ Táncegyüttes repertoárján.
Márta visszaszármazott Kőszegre. Tatabányán született, édesanyja odavalósi lévén, kőszegi gyökerű édesapja odanősült. Ott gyermekeskedett, de a szüneteket szeretett nagyszüleinél töltötte Kőszegen, a városi mozival szemben lévő házukban.

Oly mély nyomokat hagyott benne az évi 2-3 hét, már alig várta a nyarakat, hogy újra jöhessen. Nagyapja, Horváth István (Pista bácsi) meghatározó alakja volt a Fúvószenekarnak, dirigense, de szórakoztató zenészként is ismert volt, szaxofonozott. A Kőszeg és Vidéke történetében is nyomott hagyott, kiadóként egykoron a vezércikkeket írta. Márta édesapja, Ernő fafúvósokat oktatott, történelem- és ének szakos tanárként is dolgozott, édesanyja pedig hegedűtanár volt. És akkor még nem említettük világhírű klarinétművész nagybátyját, Lászlót. Ma már -sajnos- nem köti semmi Tatabányához, szülei néhány éve mindketten elmentek… A szülők próbálták a komolyzenét kislányukkal is megkedveltetni, ez sikerült, de a középiskolában már egyértelműen elmozdult a tánc felé. Persze van polgári foglalkozása, 1991-ben diplomázott az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán orosz-történelem szakon. Szombathelyen hozzávette a tánc- és dráma szakot, de történelemből a mesterképzőt is elvégezte. Jelenleg a Bersek József Általános Iskola pedagógusa. Nagy lökést adott neki, amikor 1992-ben Kőszegre került és felnőtt fejjel kezdett el mazsorettezni Füle Magdolnánál. Tervezgette, hogy jó lenne saját mazsorett csoportot is indítani pár év múlva. Tulajdonképpen a BE-JÓ elődje a MÁV Gyermekintézmény és a Herman Iskola mazsorett csoportja volt. Az volt a Hermazsi. Akkor már városi gyermekek is jártak oda és a központosítás időszakában- a Bersek iskolába kerülve - született meg a BE-JÓ Táncegyüttes, 1995-ben. Akkor a Bersekben dr. Schrott Géza volt az igazgató, akitől maximális támogatást kapott. Kapja a mostani iskolavezetéstől is. Kezdetben a tornateremben voltak az órák, azután nagy előrelépés volt, amikor tükrös táncterem épült az iskolában. El tudták helyezni a kupákat és a rengeteg fellépő ruhát. Közel húsz éven keresztül mazsorett szakkörként működtek, 2016-ban alakultak egyesületté. A Bersek iskola azóta, és továbbra is egyértelműen az anya – és bázisiskolájuk.
- A BE-JÓ Táncegyüttes három az egyben. Mazsorett és színpadi látványtáncok, történelmi társastáncok és zászlóforgatás, valamint tűztánc. Kezdtük a mazsorettel, aztán folytattuk a látványtáncokkal. 2005-ben -valószínű azért is, mert történelem szakos tanár is vagyok, és igencsak hiányoltam, hogy nincs Kőszegen egy reneszánsz táncegyüttes, megszerveztem a Bersek iskolában a társastáncos tanulókból a BE-JÓ Történelmi Táncegyüttest. A mazsorettes lányokból a zászlóforgatókat tudtam kinevelni. Gyorsan felfutott, látszik, hogy van rá igény. Nagyon sok helyre hívnak már bennünket közel és távolabb, számos városnak van történelmi fesztiválja. Akár 1 órás műsorral is fel tudunk lépni bárhol és bármikor. A korhű XV-XVI. századi angol, francia és itáliai reneszánsz táncok mellett már a show elemek is megjelennek előadásainkban: például kardtánc és fáklyástánc. A 2008-as „Reneszánsz év”-ben meghívást kaptunk Egerbe, Kecskemétre és Szombathelyre is. Óriási megtiszteltetés volt, amikor 2009. február 7-én Budapesten a Budai Vigadóban a Reneszánsz Kavalkád Országos Gálaműsorán léphettünk fel a BE-JÓ Történelmi Táncegyüttes bogyó- és zászlóforgatóival, táncosaival alig 3 éves működés után! A 2010-es Félhold-Telihold Ostromnapokra 2 újabb formációval egészült ki a BE-JÓ Történelmi Táncegyüttes műsora: a tündérszárny-táncosok és a tűztáncosok debütáltak a kőszegi ostromtanács tagjai és az érdeklődő közönség előtt. Tüzes műsorunk a Kőszegi Ostromnapok Egyesületnek köszönhetően komoly eszköztárral bővült: angyalszárnyakkal, tüzes poikkal, legyezőkkel, kéztüzekkel, karikával, swingpálcákkal, levi stickkel. Évről évre új műsorral készülünk a Félhold és Telihold Kőszegi Ostromnapokra, hiszen alapító tagok vagyunk, én pedig a Kőszegi Ostromnapok Egyesület titkáraként 2011-től a szervezésben és a lebonyolításban is aktív szerepet vállalok.
- 2009-től kezdtünk el táncversenyekre járni. Akkor már azon a szinten voltunk, és igényünk is lett arra, hogy ne csak itthon, a városi művészeti szemlén méressük meg magunkat.
- Törekszem arra, hogy azok a koreográfiák, melyeket kitalálok, európai mércével is megállják a helyüket. Hatszor voltunk már Európa Bajnokságon, egyszer kijutottunk Szlovákiába is úgy, hogy a szombathelyi Elektromol Kft. finanszírozta teljesen a versenyünket. Huber László polgármester úr éveken át a saját keretéből is támogatta táncversenyeiket. Ezúton is köszönjük. A 2017-es évtől egyesületként már támogatási szerződésünk van Kőszeg Város Önkormányzatával. A Jurisich-vár Művelődési Központ és Várszínház 2014-es nyertes KÖ-KÖZ-MŰ pályázatának köszönhetjük legújabb csodaszép reneszánsz ruháinkat.
- A BE-JÓ Táncegyüttes 2018. szeptemberétől 4 mazsorett korcsoportban működik mintegy 30 fős tagsággal, az alsó tagozatosokkal kezdve, a huszonéves éves, már dolgozó lányokkal bezárólag. A legkisebbek is igazán ügyesek, lelkesen gyakorolják a játékos formába öltött mozdulatok tanulását, a lépések összehangolását, a mozgáskoordinációs feladatokat. Ebben az évben már ők is megmérették magukat országos versenyen, nagy sikerrel. Már 3 korcsoportunk "dolgozik" 2 mazsorett bottal.
- Elsődleges célja a BE-JÓ Táncegyüttesnek, az iskolánkban folyó táncoktatásnak, hogy minél fiatalabb korban elkezdve ezt a fajta mozgást, láthatóvá váljon, hogy az évek múlásával milyen óriási fejlődésen mennek keresztül az egyes táncosok, mind önnön maguk értékelésében, mind a magabiztosabb fellépés kialakulásában, mind a mozgáskultúra, az esztétikai érzék, mind az együtt táncolás, az együttlét örömének értékelésében.
- Éves szinten 50-60 fellépést vagy versenyt tudhatunk maguk mögött a különböző korcsoportokkal. Ezek iskolai programok, városi és megyei rendezvények, szüreti felvonulások, hagyományőrző fesztiválok, sportrendezvények, falunapok, valamint Zuglói Országos Amatőr Táncfesztiválok, Crystal Kupák, Klauzál Kupák, és a Magyar Látványtánc Sportszövetség területi, országos és nemzetközi versenyei. Több alkalommal voltunk láthatók az országos hatáskörű televíziók különböző adásaiban is: így a Duna Televízió Táncvarázs című műsorában a Bajnokok Gálájáról, és a Magyar Televízió szerkesztett műsoraiban a kőszegi Félhold és Telihold Ostromnapok szereplőiről, rendezvényeiről. Forgattunk a Travel Chanel Világjáró magazinjának remek humorú műsorvezetőjével, Ian Wright-tal is 2012. nyarán. 2016-ban a Hagyományőr magazinban mutatták be munkásságunkat.
- A rengeteg különdíjas kupára, kitüntetésre mind büszkék vagyunk, kiváltképpen Kőszeg Város „Jó tanuló, jó sportoló” többször is kiérdemelt városi elismerésre.
- Táncosainkkal a nyár a második műszak, hiszen ilyenkor gyűjtjük össze az őszi táncversenyek igen magas összegű nevezési díjait, buszköltségét. Bármikor mozgósíthatók vagyunk, bizony, van olyan táncosunk, aki 14 órás munka után is hajlandó átöltözni és szerepelni. A szervezésben, ügyintézésben nagy segítséget jelent a Facebook-os zárt csoportunk, ahol áramlanak az információk.
- Büszkék vagyunk két remek énekesünkre, Tolnay Veronikára és Kumánovich Katára, akikre alapozva minden évben készítünk ének és tánc koreográfiát, melyek nagy sikert aratnak a különböző táncversenyeken. Nemcsak idehaza és a városkörnyéken, de Vas, Győr-Moson-Sopron, Zala és Veszprém megyében is állandó fellépők vagyunk már, sőt, hívtak Szegedre is!
- Sok segítséget kapok a szülőktől is, főleg a tűztáncos fellépéseken, versenyeken és az évadzáró műsorok lebonyolításakor. 2020-ban ünnepli a BE-JÓ Táncegyüttes fennállásának 25 éves évfordulóját, a következő tanévben erre is készülünk nagy erőbedobással a fellépések és versenyek mellett. Sok szeretettel várjuk a régi és új tagokat, elsősorban az ifjú, ovis új táncosokat is sorainkba a 2019-2020-as tanévben.
Foto: Németh Iván Kiss János