Kávészünet Lajos Tiborné könyvtárvezetővel

A csodálatos fekvésű Velemben él családjával, férje szombathelyi, ma is ott dolgozik, de semmi pénzért nem cserélné vissza Kőszeg-hegyalját a megyeszékhelyre. Andiék 1992-ben házasodtak, akkoriban a környezetében nem volt annyira divatos, hogy meghagyja a saját nevét, de a bemutatkozásnál azt is hozzáteszi. Édesanyja a boltos Klárika, akit Törőcsik Mari is mindig szeretettel említ.

Kávészünet Lajos Tiborné könyvtárvezetővel
Stipsics Andrea 12 éve a Chernel Kálmán Városi Könyvtár élén

A csodálatos fekvésű Velemben él családjával, férje szombathelyi, ma is ott dolgozik, de semmi pénzért nem cserélné vissza Kőszeg-hegyalját a megyeszékhelyre. Andiék 1992-ben házasodtak, akkoriban a környezetében nem volt annyira divatos, hogy meghagyja a saját nevét, de a bemutatkozásnál azt is hozzáteszi. Édesanyja a boltos Klárika, akit Törőcsik Mari is mindig szeretettel említ. Édesapja a Kőszeg-hegyalja és Szombathely közötti vonalon volt buszsofőr. Sajnos, ő már nem lehet velük. Anna lánya 22 éves, a Soproni Egyetem természetvédelmi mérnök szakán harmadéves hallgató. Dániel 26 éves, gépészmérnök, Budapesten él. Anyuka és a két gyerek általános iskolába Kőszegszerdahelyre járt. A gimnáziumot Szombathelyen a Kanizsaiban végezte, kollégista volt, így mindenben részt tudott venni. A gimista kórusban énekelt, atletizált, rendszeresen korcsolyázott és minden kollégiumi sportversenyen indult. Matematika - orosz szakos tanárnak készült, azonban 1984-ben ez a szakpár nem indult, így az orosz mellé a könyvtár szakot választotta. A pedagóguspálya és az orosz nyelv iránti szeretetet Kórodi Sándorné, Margó tanárnőnek köszönheti. Mindig szeretett olvasni. 1988-ban diplomázott, majd 5 évig Gencsapátiban tanított. Gyermekei születése után megszűnt az orosz nyelv oktatása, igazából szeretett volna a pályán maradni, de az élet úgy hozta, hogy a könyvtárban tudott elhelyezkedni. Kőszegen többször is volt könyvtári gyakorlaton, ismerték a munkáját, a hozzáállását. 2002-ben, az éppen meghirdetett könyvtáros álláshelyre őt választotta Simon Gizella igazgatónő.

-Remélem a kőszegiek azóta is úgy érzik, megérdemeltem a bizalmat. Minden tudásommal igyekszem a kőszegi és Kőszeg környéki polgárok olvasási- , program-, információigényét kielégíteni. 2006-ban az önkormányzat megbízott a könyvtár vezetésével. Kicsit tartottam a feladattól, úgy éreztem kevés tapasztalatom van még a könyvtári tevékenységben, de ekkor már igazgatóhelyettes voltam, így elvállaltam. Aztán 2007-ben beadtam a pályázatomat a meghirdetett igazgatói állásra és most már a harmadik ciklusban vagyok könyvtárvezető. Nehéz időszakok váltogatták egymást. Kőszeg akkori költségvetése miatt minden intézményben megszorító intézkedéseket vezettek be. A könyvtárban 4 főt le kellett építeni, az önkormányzat az intézmény több helyiségét is eladta. Ilyen körülmények között kellett megszervezni a munkát. Nagyon megviselt, hogy kimondjam, kik legyenek az elbocsátott dolgozók és a munka ugyanolyan színvonalon tudjon tovább folytatódni.
-Könyvtárunk heti 42 órában tart nyitva, mindenki számára kedvező időpontban. A többi Vas megyei könyvtárhoz képest nincs nyári szünet, a szabadságolásokat és az ügyeletet eddig jó megoldottuk. Esetleg felújítás miatt zárunk be pár napra. Csütörtökönként fél kilenctől este hétig vagyunk nyitva, szombaton is 13 óráig látogatható a felnőttrészleg. A gyermekkönyvtár keddtől péntekig 13-tól 17 óráig, szombaton 12-ig várja a gyerekeket. Ettől eltérő, rövidített nyitva tartás csak a nyári tanítási szünetben van.
- Mindenki megtalálhatja az őt érdeklő irodalmat. Könyvtárunk általános gyűjtőkörű, nyilvános közművelődési könyvtár, alapfunkciójából adódóan Kőszeg és környéke lakosságát hivatott irodalommal, szakirodalmi információval ellátni és tájékoztatni saját állományából, valamint szolgáltatni a számára elérhető dokumentumokat és információkat. Biztosítja a művelődéshez, szórakozáshoz, tanuláshoz szükséges magyar és részben idegen nyelvű szép- és szakirodalmat a helyben használat és a kölcsönzés feltételeinek megteremtésével.
-A gyűjtés elvileg minden ismeretágra kiterjed, tartalmi korlátai nincsenek, de figyeljük a helyi olvasói igényeket. Dokumentum típusonként különböző a gyűjtés mértéke, szélessége. A gyűjteményünkben nem található dokumentumokat könyvtárközi kölcsönzés útján szerezzük be az ország bármelyik könyvtárából, az olvasót csak a postaköltség terheli.
Megkülönböztetett figyelmet fordítunk a helyi általános és középiskolákban, a felsőoktatásban, a felnőttoktatásban és felnőttképzésben tanulókra. Olvasóink között tanulók, nyugdíjasok, értelmiségiek, ipari munkások, közalkalmazottak egyaránt megtalálhatók.
Korosztály szerint az óvodásoktól a nyugdíjasokig szintén minden réteg képviseli magát. Legtöbben a 14 év alattiak járnak könyvtárba, legkevésbé aktív a 18-29 éves korosztály. Mindent megteszünk, hogy ebből a korcsoportból is minél többen használják a könyvtárat. A felnőttrészlegben különgyűjteményt alakítottunk ki részükre TINISAROK néven.
-Jelenleg 4 fő dolgozik könyvtáros munkakörben, 1 segédkönyvtáros, 2 könyvtáros asszisztens végzi a könyvtári feladatokat. 1 gazdasági ügyintézőnk és 1 takarítónk van. Néha még őket is bevonjuk a rendezvények előkészületeibe és a könyvtártechnikai feladatokba. 720 m2 az olvasók által használt terület, 248 m2 raktározási helyünk van.
-Jelenleg 54731 darab a kölcsönözhető dokumentum (könyv, CD, DVD, diafilm, hanglemez, video). A folyóiratok korábbi számai is kivehetők, jelenleg 131 féle folyóirat áll rendelkezésre. Tavaly 43103 darab kölcsönözésünk volt.
Rendezvényünk is volt 80, melyeket több, mint 1900-an látogattak. Kínálatunkban könyvtárhasználati órák, baba-mama játszóház, mesefoglalkozás, kézműves foglalkozások zenés irodalmi műsor, író-olvasó találkozók, mesemondók előadása, versmondó verseny, olvasótábor, játékos vetélkedő, ismeretterjesztő előadások és egyéb programok (agykontroll, kézműves klub, nyitott könyvtárak éjszakája, könyvkóstoló teadélutánok, olvasóköri összejövetelek) szerepelnek. A könyvtár ma már nem az a csendes hely, ahol senki nem szól a másikhoz, csak suttogva beszélgetnek. A gyermekrészlegben egy digitális meseasztal is található. Több száz klasszikus és modern mesekönyv egyetlen tabletalkalmazásban.
-Regisztrált használónk 1632 fő volt 2018-ban, ami ténylegesen több, mert viszik a szomszédnak, családtagoknak is az olvasnivalót. Sajnos minden évben egy kicsit csökken a beiratkozók száma, de ez országos tendencia. Az viszont még messze van, hogy az e-book kiszorítsa a nyomtatott könyveket.
-Igyekszünk minél előbb beszerezni az újonnan megjelent irodalmat és filmeket. Kőszeg környék 14 településének az újdonságokat a Könyvtárellátótól szerezzük be, dolgozzuk fel és szállítjuk ki. Náluk a kölcsönzés heti 6 órában történik. Az állomány gyarapításuk tavaly több, mint 3, 2 millió forint volt, a Chernel Kálmán Városi Könyvtáré pedig 4,4 millió.
-A Kőszeg és Vidéke 1895-1939 közötti számainak elkészült és hozzáférhető a digitalizált változata. A könyvtárban 3 adatbázis (Nava, Arcanum Digitális Tudománytár, L’Harmattan Digitális Adatbázis) érhető el, ami otthon is kereshető, de a teljes tartalomhoz csak a személyesen regisztrált használók férhetnek hozzá. Nagy lehetőség ez a kutatóknak, felsőoktatásban tanulóknak és bárki érdeklődőnek.
-Nem működne ez a sokrétű feladat, ha nem egy megbízható „csapattal” dolgozhatnék együtt. Szabadidőmben túrázni és utazni szeretünk a családdal, és sokat sétálunk a kutyánkkal.


KÉSV - Kiss János