Kávészünet Móricz Imre igazgató-helyettessel

A Jurisichban tanult, a Jurisichban tanít

Pedagógus családban nőtt fel a Vas megyei Rumban. Édesanyja óvónő volt, édesapja 1944-ben képesítőzött Jenkei Ede osztálytársaként a kőszegi tanítóképzőben. Az iskolák államosítása ellen 1948-ban hangosan tiltakozott, így a rendszer nem nagyon kedvelte.

Bár Bárczi Gusztávval alapítója volt a rumkastélyi gyógypedagógia intézetnek, koholt vádakkal innen is eltávolították, saját falujában csak az 1967-es száj- és körömfájás karantén időszaka alatt taníthatott az általános iskolában. Imre számára mindezek ellenére egyenes út vezetett a kőszegi Jurisich Gimnázium német nyelvi speciális osztályába, ahol - milyen a véletlen! - Ede bácsi lánya, Rita osztálytársa volt. Az 1978-as érettségit követően, felvették a KLTE bölcsészkarára, amit 11 hónapos előfelvételis katonaság után kezdhetett el. Feleségével, Szecskó Ritával 1984-ben kerültek a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemről a Jurisich Miklós Gimnáziumba. Rita akkor ötödéves történelem-néprajz szakos hallgatóként, Imre már végzett történelem, német nyelv- és irodalom szakos tanárként. 1995-től 2003-ig egy vargabetűvel kipróbálta magát a versenyszférában, a kőszegi székhelyű Csiba Kft-nél dolgozott, rengeteget tanulva a műszaki pályáról a minőségbiztosításról és a faipari gépekről, ráadásul német nyelvtudását is kamatoztathatta és fejleszthette az ott töltött évek során. Két fiúk is a gimnáziumban végzett angol kéttannyelvű osztályban, majd a BMGE-n mérnök- informatikus diplomát szerezve Budapesten dolgoznak, ma már mindketten vezető beosztásban. Egy kétéves fiúunokájuk aranyozza be a nehezebb napjaikat. Pedagógus énje azonban felülkerekedett, és 2003-ban megpályázta a gimnázium kollégiumának megüresedő kollégiumvezetői állását. Ezen év augusztusától ismét a tanári pályán találta magát, teljesen új kihívásokkal. Aztán 2014-ben Keszei Balázs igazgató úr felkérte az igazgató-helyettesi feladatokra.
-Jelenleg 423 tanulónk van, ebből 193 kollégista. Intézményünket Vas megyében a legjobbak között tartják számon, a kéttannyelvű iskolák országos listáján évek óta az első hatban vagyunk. Ebben kiemelkedő szerepet játszik 11 fő angol nyelvtanárunk és az amerikai anyanyelvi lektor. A tantestületet a folyamatos megújulás jellemzi, keressük az innovatív megoldásokat. Ennek ellenére jelenleg is keresünk matematika szakos kollégát. A magyar köznevelés talán legsikeresebb programja, az Arany János Tehetséggondozó Program több mint 20 éve működik iskolánkban a kollégium szoros bevonásával. Az esetleges leszakadás kompenzálásában a sokat adó gazdagító programban kiemelkedő a hozzáadott érték, amelyet a rendszeres be- és kimeneti mérések alapján folyamatosan tudunk dokumentálni. Az ötéves képzés során a tanulók kollégistaként havonta ún. „bennmaradós” hétvégék keretében rendkívül gazdag programokon vesznek részt, bejárva a dunántúli nevezetességeket. Önismeretei és tanulásmódszertani órák segítik a sikeres főiskolai és egyetemi továbbtanulást. Így a szerényebb körülmények közül érkező tanulóink pályaorientációja teljesen megegyezik a többiekével, és remélhetőleg diákjaink sem éreznek semmiféle különbséget.
-Ki kell emelnem a Pénziránytű iskola címet, illetve a hozzákapcsolódó képzést. Kiss Zoltán kollégám áldozatos munkával fejlesztette sikerágazattá, ahol 2 csoportban tanórai keretek között sajátíthatják el az alapvető pénzügyi ismerteket, majd rengeteg szabadidőt rááldozva virtuális tőzsdézéssel és versenyekre való készüléssel foglalják el magukat. Az elmúlt 3 évben 24 országos döntőben vettek részt, ahonnan 31 különdíjat is elhoztak.
-Ezen kívül természetesen minden közismereti tárgyból választhatnak diákjaink nem kötelező tanórai foglalkozásokat (felzárkóztató és tehetséggondozó), külön kiemelve a műszaki fakultációt, ahol a műszaki pályára készülők ismerkedhetnek meg a rájuk váró kihívások alapjaival.
-Csoportbontásban tanulják diákjaink a matematikát, kémiát, biológiát, az angol célnyelvi civilizációt, az angol nyelvű földrajzot, testnevelést, nyelveket és a művészeti alapismereteket.
-A befektetett munka megtérülését mi sem mutatja jobban, mint a tavalyi tanév 92%-os továbbtanulási átlaga, amely a teljes felsőoktatási spektrumot lefedi.
-Régi hagyományokat követve működik iskolánkban a diákszínpad, színvonalas ünnepi műsorokkal kiegészítve egész éves tevékenységüket. Újszerű, de már sikereket és szép eredményeket tudhat magáénak az iskola kamarakórusa.
-A 193 kollégista a felújított kollégiumi épületekben kapott megfelelő elhelyezést: számukra rengeteg hagyományos és megújult program biztosítja a tanulás mellett a kulturált szórakozás lehetőségét, többek között kollégista avató, éjszakai túrák, májusfa állítás, kollégiumi karácsony és ballagás.
-Intézményünk minden városi rendezvényen és ünnepségen képviselteti magát valamilyen szinten. Erre kötelez minket a bencés múlt is, hagyománytiszteletünk. Már 2005-ben sikerült a díszteremben található Szent-Imre üvegképet felújíttatni, azóta eredeti pompájában vigyázza tanulóifjúságunkat. A tavalyi tanévben került vissza a díszterem ajtói közé, eredeti helyére az intézmény híres diákjait, tanárait, továbbá az első világháború hősi halottait felsoroló felújított márványtábla is, amit az államosításkor menekítettek el a gimnáziumból. Kétoldalt elhelyezett tablókon pedig a hősök fényképe is látható.
-Iskolánkban több mint 20 éve kiemelt helyet kap a külföldi projektekben - mint az Erasmus+ - való részvétel. Tanárok és diákok, sokszor egész osztályok kapnak lehetőséget a kölcsönös ismerkedésre. Európa szinte minden országát fel lehetne sorolni, ahol több tanévre átnyúló programokon voltak a jurisichosok: Portugália, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Németország, Hollandia, Ausztria, Csehország, Lengyelország, Románia, Svédország…
-Jelenleg 4 olasz cserediák van intézményünkben, a mieink 2023 februárjában utaznak, a jövő héten pedig a V-4-ek projektben lengyel diákok és tanárok érkeznek.
-A saját projekteken kívül a Kőszegi Testvérvárosi Egyesület szervezésében és segítségével szintén, sok diákunk és tanárunk vett és vesz részt külföldi projektekben.
-Természetesen ezen túl is fontosak az iskola széleskörű városon túlnyúló társadalmi kapcsolatai: itt nincs lehetőség ezek felsorolására, a sok személyes kapcsolaton túl egyet kiemelnék: az Arany János Tehetséggondozó Program Iskoláinak Egyesületét: itt az országban 23 iskolapár - gimnázium és kollégium - kiemelkedő minőségű együttműködése valósul meg a tehetséggondozó konferenciák megrendezésétől a könyvkiadáson keresztül a jógyakorlatok kicseréléséig. Az egyesület önfejlesztően és egymást kölcsönösen segítően működik.
-A régi tanítványokkal nem csupán az ötévente megrendezésre kerülő érettségi találkozókon -- nem ritka a 60 éves sem - tarjuk a kapcsolatot, hanem nagyon sokan előadásokat is tartanak. Ilyen volt az Akadémia Alumni programjában Görög Sándor akadémikus, Forgách Tamás nyelvészprofesszor, a diáknapok keretében dr. Nógrádi Gergely főkántor, operaénekes, vagy a bencés múltra emlékezve Solymos Szilveszterről szervezett előadást dr. Maitz Péter a berni egyetem nyelvészprofesszora, akinek mellesleg osztályfőnöke voltam a gimnáziumban. Külön ki kell emelni az AJTP csoportokban végzettek rendszeres visszatérését az alma materbe, diáknapokra.
-Hagyományaink közül ki kell emelni a Madarak és Fák Napját, amikor végzőseink a kollégium parkjában egy facsemete elültetése után az Ó-ház kilátónál búcsúznak a természettől és az alsóbb évfolyamoktól. Továbbá a Rénavatót Mikuláskor, ekkor lesznek a kilencedikesek teljes jogú JMG-polgárok, a Szalagavatót, a Diákhetet, Ballagást, amikor a Jurisics téren a várostól is búcsúznak végzőseink.
-Az ésszerű takarékoskodás mellett arra törekszünk, hogy diákjaink érdekei ne sérüljenek, jelenleg a korszerű napelemek elegendő villanyáramot termelnek.
-A kőszegi Darabontok 2008-ban alakultak, 2009 óta vagyok én is tagja a csoportnak. Tulajdonképpen a polgárosodás első csíráját véljük benne meglelni, hiszen városőrségként és nem várőrségként láttak el rendvédelmi funkciót. 2008-tól veszünk részt az Ostromnapokon, 2016-ig folyamatosan bővültünk, a családtagok is csatlakoztak. Minden jelentősebb városi ünnepségen igyekeztünk részt venni, a Szőlőjövésnek Ünnepségétől Kiss János altábornagy dec-8-i megemlékezésével bezárólag. 2010-től más hagyományőrző rendezvényeken is részt vettünk: Gyulakeszi, Körmend, Sárvár, Kapuvár. 2012-ben Tóth Botond kollégám kezdeményezésére alapító tagként részt vettünk Vas Vármegye Vitézlő Rendjének megalapításában, karöltve a sárvári Nádasdy- és a körmendi Batthyány-bandériummal. 2016-ban a 450. évfordulón képviseltük Kőszeg városát a Szigetvári Napokon. 2017-ben jelentős változás történt a 2009-ben alakult Ostromegyesület vezetőségében. Ekkortól 2 évig az egyesület elnöke voltam. Azóta is elnökségi tagként igyekeztem segíteni a közös munkát.
A Covid sokat ártott az egyesületnek és a Darabontoknak is, de továbbra is működünk, tesszük a dolgunkat.
Kiss János
Fotó: Kámán Zoltán