Kávészünet Pusztai Tamás szakosztály elnök, vezetőedzővel

Kőszeg 2011-től a Birkózás Városa. Ezt az elismerést oklevéllel még 2011-ben Dr. Hegedűs Csaba a Magyar Birkózószövetség akkori elnöke adományozta Kőszeg Városának. Akkor már sok szép eredményt tudhattak magukénak.

Legeredményesebb nemzetközi szinten is jegyzett versenyzők: Dvorák László (2-szeres EB ezüstérmes, 3 olimpián vett részt), Marosvölgyi János (többszörös magyar bajnok és válogatott kerettag), de számos hazai szinten kiemelkedő versenyzőt nevelt az egyesület keretein belül Karner Péter, és Pusztai Tamás -mint például Zsótér Balázst, Prácser Attilát, Bartók Zsoltot, Bartók Sándort. Karner Péter nemcsak a birkózófogásokra tanította a gyerekeket, hanem az életben való helytállásra is. Ő indította 1974-ben a kőszegi birkózó sportot. Századik, jubileumi évfordulóját ünnepli idén a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ), mely ez alkalomból köszöntötte tagszervezeteit, és díjakat adott át azok képviselőinek. Szeptember elején került sor a Haladás Sportkomplexumban ünnepélyes keretek között -többek között a kőszegi egyesület- díjazására, elismerésére. A Kőszegi Birkózó Egyesületet Karner Péter, Pusztai Tamás a szakosztály elnöke, vezetőedző, valamint Pusztai Szilveszter képviselte. A sport, ezen túlmenően a versenysport mindig is közel állt a Pusztai családhoz. Az édesapa, Pusztai Szilveszter doktor úr bokszolt, fia, az ifjabb Szilveszter birkózik, Tamás a testnevelőtanár pedig szintén a birkózás mellett kötött ki, vezetőedzője a kőszegei SE Birkózó Szakosztályának. Pusztai Péter, unokatestvér is nagy kedvelője ennek a sportnak. Tamás Szombathelyen, a Hevesi Ákos Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskolában tanít, délutánonként pedig Kőszegen szervezi és vezeti maga is az edzéseket. Nagyon feszített a napi programja. A beszélgetésünket megelőző -október második- hétvégéjén Abonyban voltak a Diákolimpián, a Diák II-es korcsoporttal, ahol Tóth Ábel szerepelt kitűnően, szombaton pedig egy meghívásos versenyre Kaposvárra utaztak. Négy aranyat, három ezüstöt és három bronzot hoztak onnan is. Az országos ranglistán az e hétvégi eredménnyel a 36. helyen vannak. Jelenleg a Gábor Áron utcai egykori barakk épületekben van a főhadiszállásuk, edzőtermük. Működésükhöz sokat pályáznak, támogatja őket a SOSZ (Sportegyesületek Országos Szövetsége), de az önkormányzat is a Kőszegi SE-n keresztül. -Nagyon felfutott a birkózás iránti érdeklődés, rengeteg ovisunk is van. Az elmúlt hétvégén őket is beszámítva, 37-en voltak edzésen. Óvodások, aztán gyerek kategória a 8-9 éveseknek, a Diák II. (10-11. éves), a Diák I. (12-13 éves), a Serdülő (14-15 éves), a Kadett (16-17 éves), a Junior (18-20 éves) és a Felnőtt korúak 21 éves kortól vannak besorolva. Sajnos, a kadett korosztály után már nincs versenyzőnk, mert elmennek más városokba továbbtanulni.
-Én igazából 10 éve tértem vissza a birkózásba. Ekkortól alakítottam úgy az életemet, hogy legyen időm a birkózással foglalkozni.
-Szakosztály elnökként magam is vezetem az edzéseket, Karner Péterrel és az öcsémmel Szilveszterrel, valamint Ficsor Andrással. Dorner Ágostont is visszavárjuk egyetemi tanulmányai végeztével, ő is besegít majd. Rajta kívül fiam, Tomi, aki Szombathelyen a Neumannban tanít, is részt vállal az edzésekből. Igen jó a közösségünk, jó hangulatúak az edzések.
-Szívesen beszélek az ovis birkózásról, amit Magyarországon mi kezdtük el elsőként 5-6 évvel ezelőtt. Hetente egyszer a Közponi Oviba, a Felsővárosiba és az Alsóvárosiba mentünk edzést tartani. Vittük a birkózószőnyegeket és 35-40 perces előkészítő mozgásokat tartottunk a középső- és nagycsoportosoknak, akik jelentkeztek a foglalkozásokra. Az ovisok közül máris vannak versenyzőink, akik jövőre versenyezhetnek. A Birkózó Szövetség négy éve kezdte el ezt a programot, amit mi már korábban elindítottunk.
-Horvátzsidányba is kijárok mozgásfejlesztő foglalkozásokat tartani az 1-4 osztályos diákoknak. Erre a kultúrházban kaptunk lehetőséget, a 25 résztvevőnek. A helyszínt az önkormányzat ajánlotta fel, amit külön köszönünk. Az első benyomásunk alapján hihetetlenül ügyesek a gyerekek. Lányok is járnak.
-A Bersek iskola tanulói a Diák II. korcsoportban indulnak a jövő januári Grundbirkózó Diákolimpián. A nevezések már elkészültek, le is adtuk azokat.
-Rendeztünk már Nyugat-Dunántúli Diákolimpiai selejtezőt is, azonban ehhez három szőnyeg kell, a helyszíneken, ahol ezt megtehetnénk -nincs a városnak sportcsarnoka- pedig csak kettő fér el, így ez a rendezvény elment Kőszegről. Pedig ennek ittléte tovább növelhetné a sportág ázsióját.
-Pillanatnyilag magában az egyesületben az edzőkön kívül a veteránokkal együtt 45-en vagyunk. Van még jó pár gyerek, akik még nem versenyzők, még nem dőlt el, hogy maradnak-e.
-Versenyeztünk már Németországban is Wendauban. Tavaly Prágába hívtak bennünket. A jövő évtől -terveink szerint - több nemzetközi versenyen is szeretnénk részt venni. Edzésekre is folyamatosan járunk Ausztriába, Steinbrunnba. Benne vagyunk az INTERREG-ben, a régiók közötti együttműködésben is Győr, Kőszeg, Steinbrunn, Körmend csapataival. Ahova tudunk, oda megyünk. A szülők segítsége nélkül ezek az utak nem valósulhattak volna meg, amiért külön köszönet illeti őket, hogy segítették az utazásainkat.
-Az idei évben van két magyar bajnokunk, a Pusztai Bianka, meg a Tóth Ábel. A Tóth Ábel még diákolimpiai bajnok is lett. Az eddig három aranyérem. A Somfai Cintia ezüst érmes, a Rába Noémi bronzérmes, a Polyák Anzelm pedig ötödik lett. Ezek az országos döntős eredményeink. Büszkeséggel tölt el bennünket a számtalan arany, ezüst, bronz érem, melyeket a régiós versenyeken szereztünk.
-Terveink között szerepel egy birkózóterem építése. Ez a projekt már 2019-ben kezdődött. A város adta a telket és az öltözőhelyiségeket. Elkészültek a tervek. Ötven millió forintot át is utalt az EMMI egy elkülönített számlára, azonban időközben az építőanyag árak emelkedése miatt ennek még a háromszorosa hiányzik. Októberben várható a közbeszerzés kiírása. Nyertes pályázat esetén indulhatna az építkezés. Szétszedhetnénk a korcsoportokat. Fiú, lány öltözők, edzői szoba, egyéb kiszolgáló helyiségek állnának a rendelkezésre a zavartalan felkészüléshez. Napelemek adnák az energiát, hőlégbefúvásos fűtést alakítanának ki. Aztán 12x12 méteres fix szőnyeg lehelyezése lenne a nagy álmunk. A hely a Petőfi téren lesz a Városi Fúvósok próbatermével közös épülethez csatlakozva. Megjelenésében is nagyon mutatós lenne a rengeteg érem és serleg mindjárt a fogadótérben.
-Év végén mindig tartunk egy közös ünnepi vacsorát, ahol ajándékot osztunk ki. Tavaly nagyon elegáns sporttáskát vihettek haza az érmesek. Van egyesületi pólónk, melegítőnk. Az idén is tervezzük az ünnepélyes évzárót. Nagyon bízunk abban, hogy már talán nem telik el hosszú idő az új létesítmény megvalósulásáig. Az egész közösség nem létezne a szülők közreműködése nélkül. Létünk nagyban nekik köszöntető, amit nem győzünk hangsúlyozni. A sportolni vágyó érdeklődő gyermekeket szeretettel és nyitott ajtókkal várjuk az edzéseken hétfőn, szerdán és pénteken 5-7-ig a Gábor Áron utcában.
Kiss János