Kávészünet Szövényi Áron borásszal
A kőszegi borok kitörési pontja, a fajtákat nézve a blauburger lehet.
Nagyapja, Szövényi István muzeológus Kőszeg város köztiszteletben álló díszpolgára keltette újra életre a Szőlőjövésnek könyvébe történő hajtás bejegyzést. Követhette volna édesapját, Istvánt és választhatta volna az építész szakmát, de a kémia és biológia szeretete miatt jobban vonzotta nagybátyja, Szövényi Ernő hivatása.
Mivel nem csak borokat bírál, kóstol, hanem készít bort is, szőlőt művel, nagyon megfogta az alkotásnak ez a folyamata. Nagyon sokrétű a szőlészeti és borászati tevékenység, számos területen kell nemcsak szaktudásilag, hanem fizikailag és szellemileg is otthon lenni. A szőlő megtermelése, azután a bor elkészítése magas szintű hozzáértést követel és ezt probálja újabb és újabb ismeretanyagok elsajátításával évről-évre egyre magasabb szinten művelni.
A Műszaki Egyetem Vegyészmérnöki Karán kezdett, mivel a kémia nagyon érdekelte, de két év műszaki egyetemista-lét után inkább a hozzá sokkal közel álló Élelmiszermérnöki Kart és ezen belül a borászatot választotta nagybátyja bátorítására. Diplomamunkáját Olaszországban az Udinei Egyetemen írta, a hozzá szükséges préseléseket Prosecco vidékén végezte. 2000-ben házasodott, 5 gyermekük van, Dóra, Regő, Hunor, Zalán és Hajna. Zalán és Hajna ikerpár.
Közben 2002-ben végzett a Szent István Egyetem Élelmiszer-mérnöki Karán, erjedésipari szakirányon.
2004-ben került a Milánói Egyetem Szőlész-Borász mesterkurzusára, ahol olaszul tanult szőlészetet és borászatot. 2005-ben sikeresen lediplomázott Olaszországban is. 2006-ban indította el saját borászatát Etyeken az Anonym Pincét.
2006 és 2018 között építgette tartályról-tartályra, lépésről-lépésre növelve az éves palackszámot, ahogy a piaci igények kívánták. Ezen idő alatt a Kerttrade Kft. borászati szaktanácsadója volt, így gyakorlatilag a teljes magyar borász társadalommal megismerkedett.
-Jelenleg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) -régebbi nevén Szent István Egyetem- Budai Campusán dolgozom tanársegédként a Szőlészeti és Borászati Intézet Borászati Tanszékén. 2019 óta borászati technológiát oktatok, valamint érzékszervi bírálatot tanítok egyetemistáknak és felnőttképzésben résztvevő hallgatóknak. Emellett a szüretben szőlőfeldolgozási és borászati technológiai gyakorlatokat is tartok.
-Tanársegédi állásom mellett doktori képzésben veszek részt a MATE Kertészettudományi Doktori Iskolában. Témám: Növényi fehérje alapú kezelések hatása bio szőlőből készített borok minőségére, különös tekintettel az élettani hatású vegyületek képződésére.
-A kőszegi borok kitörési pontja, a fajtákat nézve szerintem a blauburger lehet, mivel egy olyan szőlőről beszélünk, aminek bora már az első évben, rövid érlelés után fogyasztható, megfelelően gyümölcsös, és mély színű. A másik lehetőség a gyümölcsös rozék és fehérborok készítése, amire egyre nagyobb piaci igény van. Ilyen borokat egyre nagyobb számban és egyre jobb minőségben készítenek a kőszegi borászok. Az utóbbi 2-3 évben ők is elkezdtek vörösborokat nem csak frissen, hanem érlelten fahordós, kisfahordós érleléssel a piacra hozni, ez a kategória korábban teljesen hiányzott a palettáról.
-Egyetemi munkám mellett saját borászatom az etyeki Anonym Pince mindennapi teendőit is végzem, ami nem csak a cégvezetést jelenti, hanem a napi szőlészeti és borászati munkákat is. Feleségemmel és egy állandó alkalmazottal végezzük a munkákat, valamint a borok értékesítését segítjük borkóstolók tartásával. Első évjáratunkban 2006-ban palackban erjesztett, érlelt pezsgőt készítettünk chardonnay és pinot noir fajtákból. Kezdetben Szövényi Ernő borász nagybátyám szőlőiből készítettünk bort sauvignon blancból, chardonnayból, és pinot noirból. 2010-ben a halálát követően átvettük etyeki területeit, ami akkoriban 2 hektár szőlőültetvény volt. A következő évtől mi magunk műveljük a szőlőket, és jelenleg már 4,5 hektár ültetvényről szüretelünk. Első nagy sikerünket 2011-ben értük el zenit és szürkebarát házasításából készült Egyből kettő borunkkal, amely nevét ikreink születése miatt kapta. Abban az évben a Magyarországi Újbor versenyen az Egyből kettő borunk elnyerte a Magyarország legjobb újbora díjat. Évjáratról évjáratra a fogyasztói igények növekedése miatt egyre több területet vettünk birtokba, így mára már 25.000 palack bort készítünk. Csak palackozottan értékesítjük, főleg budapesti éttermeknek, szállodáknak, borbároknak. Etyeken a palackban erjesztett pezsgőknek nagy reneszánsza van, mi 2006 óta készítünk pezsgőt, jelenleg 4-5.000 palackot évente. Oszlopos tagja vagyok az Etyeki Pezsgő eredetvédelem csoportnak, akikkel 2016-2020 között létrehoztuk Magyarország első pezsgő eredetvédelmét az Etyeki Pezsgőt, amelynek első palackjait reményeink szerint 2 éves érlelést követően 2023-ban már kóstolhatnak a hozzánk látogató vendégek.
-Borászati szaktanácsadó időszakombant kerültem szoros kapcsolatba a kőszegi és csepregi borászokkal is, akiknek éves szinten tartottam szakmai előadásokat. 2013 óta a nagybátyám által létrehozott Vas megyei és kétévente Vas megyei- és Nemzetközi borverseny szakmai elnöki posztját is betöltöm.
-A kőszegi borászokkal még Szövényi Ernő nagybátyám ismertetett meg, és azóta is jó kapcsolatot tartok fent velük. Nagybátyám a rendszerváltást követően őket is ellátta korszerű feldolgozó gépekkel. A Vas megyei borversenyeket követően a borok értékelése során technológiai tanácsokkal is ellátta őket. Úgy gondolom, hogy megteremtette a stabil alapot, eszközöket adott a borászok kezébe, amivel jó borokat tudnak készíteni. Az én feladatom a finomhangolásban van, amióta szakmai tanácsokkal segítem őket, illetve a borverseny aktív résztvevőjeként bírálom a kőszegi borokat a borok minőségi szintjének emelkedése évről-évre tetten érhető. -Tapasztalataim szerint a blauburger szőlő Kőszegen találta meg igazi hazáját. Ezenkívül a kékfrankos fajta minden évjáratban jó minőséget ad és egyes kiváló évjáratokban a cabernet fajták is kiváló minőséget tudnak nyújtani. -A kőszegi szőlőkben évekkel ezelőtt elkezdődött a régi ültetvények cseréje és a gazdák alkalmazzák a modern szőlészeti technikákat is. A borkészítés során a borászati technológia fejlődése legjobban a rozé, valamint a fehérborokon érhető tetten, mivel a korszerű, reduktív szemlélettel elkészített borokhoz korszerű technológiára és megfelelő borászati felkészültségre van szükség.
-Az idén a szőlők fakadása Magyarországon a megszokotthoz képest 2 hetet késett, ami előnyös volt a késői fagyok szempontjából, mivel a zord télies időjárás így nem tudott kárt tenni a termésben. A késői fakadás miatt a szüret későbbi időpontra tolódására számítunk. A már kifejlődött hajtásokon megjelentek az első virág kezdemények, amikből a jövendő fürtök alakulnak majd ki, egyelőre jó termés ígérkezik, de ahogyan mondani szoktuk sokat alszik kint még a szőlő a szüretig.
-A kőszegi borászok szakértelme úgy gondolom megfelelő. Folyamatosan találkoznak és együtt kóstolnak, amivel fejlesztik tudásukat. Ezt tovább segítendő a Vas megyei borversenyt megelőzően nyílt borbírálatot szoktunk rendezni, ahol a problémás borokat kóstoljuk, kielemezzük, hogy egymás, vagy az évjárat hibáiból tanulhassunk.
-A vörösborok fogyasztása napi szinten jótékony hatással van a szívre- és az érrendszerre, ennek fényében napi 2-3 pohár bor csökkenti az elhízást, valamint a vörösborok rezveratrol tartalma miatt csökkenti a szívkoszorúér problémák okozta halálozás kockázatát. A vörösborok tele vannak fenolos vegyületekkel, melyek természetes antioxidásnként működnek és megkötik a szabad gyököket.
-Mivel nem Kőszegen élek, nem tudom megmondani mennyire tudatos borfogyasztók
a kőszegiek. Amit a helyi borászok által szervezett rendezvények alapján látok, hallok, hogy egyre többen érdeklődnek a minőségi palackos borok iránt és az is látható, hogy már nem csak az aktuális évjárat vörösboraira van igény, így a borászok korábbi évjáratokat is kínálják palackozott formában.
Kiss János