Kávészünet Varsányi Áron vezetőedzővel

Edzőtársaival havi hetvenezer forinttal támogatják a boksz egyesületet . Négyéves korától Kőszegen él, itt volt óvodás, a Balogban iskolás. Szombathelyen az Orlayban elvégezte a szakácsiskolát. /KIss János bővített KÉSV cikke/

Kávészünet Varsányi Áron vezetőedzővel
Edzőtársaival havi hetvenezer forinttal támogatják a boksz egyesületet
Négyéves korától Kőszegen él, itt volt óvodás, a Balogban iskolás. Szombathelyen az Orlayban elvégezte a szakácsiskolát. Főállásban a szomszédos Pulyán űzi a mesterséget. Augusztusban lesz az esküvője. Néha a régi bokszbaráti összejöveteleken együtt van a csapat, szakács, felszolgáló, cukrász szinte mindegyikük. Viccelődnek is, akár ki is települhettek volna annakidején a teraszra vendégeket fogadni, annyi vendéglátós hódol az ökölvívásnak. Már az alsó tagozaton két és fél évet bokszolt Csizmadia Laci bácsi felügyelete mellett, Csingi bá’ akkor másodedzőként figyelte és segítette a tehetséges kis Áront, 10 és fél évig boxolt az ő irányításával. Egy kis vargabetű után történt mindez, 17 évesen kezdte újra. Szerényen úgy határozza meg magát, hogy inkább szorgalmas volt, mint tehetséges. Elszántan harcolt. Kétszer volt felnőtt magyar bajnok harmadik és tagja a válogatott keretnek. Mindent a szorgalommal kompenzált. Felnőttként kezdett boxolni, szeretett volna jobb eredményeket - de ahogy ő mondja- így hozta az élet. A sportnak köszönhetően járt Romániában, Olaszországban, Szlovákiában, Ausztriában, Németországban. Amióta edzőként dolgozik még több és távolabbi helyeken is megfordult. Ez meg egy sérülés következménye. A sport iránti olthatatlan szerelme nem hagyta, hogy eltávolodjon ettől a küzdősporttól. Az edzőit 2008-ban végezte el, azóta Törökország, Marokkó, Hollandia is kipipálható a bakancslistán, járt tanítványaival világversenyeken, nemzetközi versenyeken. Varsányi Áron „álláshalmozó”. Vezetőedző és elnök egyszemélyben az általa megálmodott egyesületben. Edzőtársai Gombai János és Finesz Ernő.
-Nagyszerű eredményeket ért el már eddig is edzőként, egyesületet is alapított.
-Eredményeket elérni az edzők, a szülők és a sportoló gyermekek közreműködésével lehet. Huszonhat évesen sérültem meg, előtte 13 évig boxoltam. Akkor egy világ omlott össze bennem. Azóta úgy érzem, - edzői pályafutásom alatt- visszakaptam a sorstól, amit valahol elvett tőlem. Amit sportolóként nem, azt edzőként sikerült elérnem. A realitás talaján maradva tűzi ki az ember a célokat, minden apró sikernek tudunk örülni. Az első évben az edzésekkel egyidőben elkezdtem a Fitt-Boksz Ökölvívó Egyesület létrehozását, ahol a sport, mint az egészség megőrzésére és testünk fittségének megtartására irányuló cél párosul az ökölvívás szeretetével és tiszteletével. Az egyesület hivatalos keretek között 2009 nyara óta működik, ugyanakkor a korábbi években már foglalkoztunk ökölvívással, utánpótlás keresésével és nevelésével az edzések mellett. 2010 szeptembere óta dolgozunk együtt a korábban Kőszegi SE néven működő szakosztállyal. Az egyesület versenyzői számos hazai,külföldi ökölvívó versenyen, valamint bemutató gálákon vesznek részt.
A különböző korcsoportokban és versenysúlyokban indulók eredményeikkel bizonyítják: a befektetett munka idővel megtérül, és komoly elismerést hoz mind az ökölvívó egyesület, mind a bokszolók számára.
-Hamarosan hozták az eredményeket is. Nézzük hogy lett fitt-boxból hagyományos ökölvívás .
-Először én egy bokszalapokra,aerob mozgásra épülő órákat szerettem volna tartani Fitt-Box néven,de jöttek a fiatalok,hogy versenyezni akarnak,ezért alapítottam egyesületet Első évben már volt két bajnokunk, a Szili István húga a juniorban, a Nemes Viktória és Hámori Ádám a serdülők között.Viki bajnoki címe után még komolyabban kezdtünk foglalkozni a női ökölvívással. Aztán 2010-ben egyesültünk a KSE-vel, Gombai János és Csingi bácsi edzőkkel. Nagyon sokan lettünk hirtelen. Nevünk maradt a Fitt-box. Az első nagy nemzetközi eredményünk 2011-ben jött meg, Hámori Ádám Junior Európa-bajnok lett, és világbajnok ötödik. Wurst Nikoletta 2013-ban lett ifjúsági Úniós Európa-bajnok, korábban már volt ötödik juniorban is. Ebben az évben Hámori Ádám ezüstérmes lett az ifjúsági EB-n, egy szoros mérkőzésen kapott ki a döntőben. A magyar ökölvívó egyesületek száma az elmúlt öt évben 150 körüli. Tavaly hetedikek lettünk. Az ötéves történetünk alatt háromszor voltunk benn az első tízben. Azért vagyunk erre büszkék, mert sokkal nagyobb települések, sokkal nagyobb egyesületei közötti ez a helyezés. A tavalyi évben 9 aranyérmet, egy ezüstöt, kettő bronzot és egy EB III.helyet szereztünk. Ez 12 magyar bajnoki érem, a versenyzők száma 15-20 fő, 35-40 azoké, akik bejárnak edzésre. Kevés fővel hozzuk össze a szép eredményeket. A lányoknál nagy áttörés volt, hogy tavaly már versenyezhettek, az idén már juniorok, ezért világversenyeken is indulhatnak. Tavaly 5 aranyérmet és két bronzérmet,és egy EB 5. helyet gyűjtöttek be. Az idén a diákolimpián hat junior versenyzőnk hat aranyat hozott. Az elszántság, az akaraterő megvan bennük. Kimagaslanak a magyar mezőnyből. Az idén az első akadályt jól vették, május végén Egerbe megyünk a Bornemissza Emlékversenyre. Abban bízom, hogy az idén világversenyre is kijutnak. A Radics Béla a Scoolboy’s (serdülő) versenyen bronzérmes lett. Hámori Ádámnak is van még esélye kijutni az olimpiára,bár jelenleg mégsérült, eltörött a sarokcsontja. Valószínű a második kvalifikációra rendbe jön Pusztai doktor úr hatékony közreműködésével.
-Úgy hallani, már kiléptek a városból, szakosztályt nyitottak Bükön.
-Így van, bár teremlehetőséget Csepregen kaptunk, ott fogunk edzeni. Horváth Róbert, a Büki Játszóház tulajdonosa ajánlotta fel. Igen jók a körülmények a munkához. Itthon Kőszegen meg az Ágyterítőgyár volt kultúrterme alsó szintjén van a főhadiszállásunk, itt készülünk a versenyekre. Elég szűkös a hely, de megoldjuk. A mérkőzéseket a Balog Iskola tornatermében rendezzük.
-Civil elfoglaltságából adódóan mennyire tud jelen lenni a távoli versenyeken?
-Egy versenyre, vagy edzőtáborba mindig szívesen mennék a saját nevelésű sportolóimmal, de egy-két hét olyan hatalmas kiesés lenne az edzői, ügyvezetői munkából, amelyet igen nehéz felvállalni. Ráadásul én vagyok a Nyugat-dunántúli Ökölvívó Régió koordinátora, három megye tartozik hozzám, Győr-Moson-Sopron, Zala és Vas. Ez nagy feladat az egyesület mellett. Tagja vagyok az ökölvívó edzői bizottságnak is. Szakácsként dolgozom 15 éve Felsőpulyán. Alapelvem, hogy csak jól szabad mindent csinálni, az energiák pedig végesek. Szerencsés vagyok, hogy a menyasszonyom is hasonló területen dolgozik, megérti az elfoglaltságomat és az ügyszeretetemet respektálja.
-Ez annyi feladat, hogy érdemes lenne főállásban végezni.
-Nem tudják megfizetni. Nincs rá keret. Szeretnék sportvezető lenni, még olyan áron is, hogy feladnám a kinti állásomat, nem zavarna, hogy kevesebb lenne a jövedelmem. De keveset sem tudnak fizetni. Nem elnök akartam lenni, hanem edző, de elnöknek sem jelentkeznek az emberek. Így minden rám marad. A legnagyobb ellenségem a papírmunka. Edzőtársaimmal havonta mi teszünk be az egyesületbe 70 ezer forintot, hogy ezt az eredményességet fenn tudjuk tartani. Fő támogatónk a kőszegi önkormányzat. A kőszegi vállalkozóktól is kapunk támogatást, meg az 1 %-ot is megajánlják néhányan, amit nagyon szépen köszönünk. De sajnos hozzá kell járulnunk saját zsebből is. Nem fizetünk bérleti díjat, a rezsit kell kigazdálkodnunk és az utazáshoz a költségeket. Meg kell gondolni, hogy hány főt küldünk a versenyekre és hány napra. A szövetségtől is kapunk most egy kisebb támogatást, mivel benne vagyunk az első tízben. Így jövünk ki nullszaldóra.
-Itthon is vannak fellépéseik.
-Kettő nagy nyilvánosság előtt zajló megjelenésünk van, az egyik a Jótékonysági a boxgála, a másik az Ostrombox. Ez Magyarországon a legnagyobb nézettségű és legjobban rendezett gála lett. Az idén már kétnapos lesz. Valószínű a török, magyar U21-es válogatott is fellép. Ami a támogatókat illeti még a szombathelyi Epcos-t kell megemlítenem, meg a győri székhelyű Borsodi Fémmegmunkáló Kft-t, egyik sportolónk, Pék Gábor ott dolgozik.
-Mivel motiválják a gyerekeket?
-Az elszántságunkkal, jó példával. Nem követelünk sokat, csak magunkra szeretnénk formálni őket, mi is a szorgalommal értünk el szép eredményeket. Megtanítani őket arra, hogy akkor is dolgozzon, ha nem figyelek oda. Eljön hozzánk a Szili Pista, élménybeszámolót tart. Az ilyen alkalmak is nagyon fontosak az elszántsághoz. Gyakran utazhatnak, sok élménnyel trének haza. A büki szakosztályban Csingi bácsi –mint nagy szakmai tekintély - is részt vesz edzőként, unokájával Nemes Erikkel. Gyakran benéz itthon is az edzésekre. Az egyesületünk megalakulásával beolvadt a KSE hozzánk és mint jogutód mi búcsúztattuk el őt, a mi örökös tagunk, mert a múlt kötelez bennünket. Igen jó a kapcsolatunk, számítunk rá. Azt tudni kell, hogy ez egyéni sportág, ezért nem egyszerű a motiválás. Itt több munkát kell befektetni az eredményesség érdekében. A labdajátékoknál a csapatmunka sokat segít a motiválásban. Az a jó, hogy a fiatal lányok is hozzák az eredményeket, lassan világversenyeken is meg tudják mutatni oroszlánkörmeiket. A fiuk Kaposváron, a lányok Törökországban. Az is motiválja őket, hogy több kisebb rendezvényt is itt bonyolítunk le, és bejárhatják a világot.
-Gondoskodni kell a folyamatos utánpótlásról is, őket buzdíthatják a versenyeredmények.
-A sok kicsi közt megemlíthetem a Búza ikreket, vagy a Lakotár Benedeket, kinek nővére, a Hanna is nálunk sportol. Igéretes versenyzők, de idő kell nekik. De jó lenne az is, ha olyan támogatót találnánk, aki stabillá tudná tenni az egyesület helyzetét. Eddig négy világversenyről hoztunk érmet. Európa-bajnoki címet, Ifjúsági Európa-bajnok címet, Unios Európa-bajnoki aranyérmet, Serdülő Európa-bajnoki bronzérmet,ami nagyon szép eredmény. Majdnem minden hétvégén verseny van. A három edző is rendesen be van fogva.
Kiss János