Királyi Városnap

Kőszeg Város Önkormányzata tisztelettel meghívja a lakosságot a Királyi Városnap rendezvényeire 2019. november 6-án.

Királyi Városnap

MEGHÍVÓ

Kőszeg Város Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt a Királyi Városnap rendezvényeire 2019. november 6-án.

09.30 Chernel Kálmán Városi Könyvtár A Rákóczi-szabadságharc és Kőszeg - történelmi emlékülés
A Rákóczi–év ünneplése a Kárpát–medencében - Gaal Gergely, a Rákóczi Emlékév Tanácsadó Testület elnöke A Rákóczi-emigráció jelentősége és "kőszegi" vonatkozásai - Prof. Dr. Tóth Ferenc, történész (BTK Történettudományi Intézet) A Rákóczi-szabadságharc és Kőszeg - Simon Zsófia, régész (Kőszegi Városi Múzeum) Bezerédy Imre, a Rákóczi-szabadságharc vesztese - Dr. Bariska István, nyugalmazott főlevéltáros A Rákóczi-szabadságharc a képzőművészetben - Dr. Basics Beatrix, művészettörténész (Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria) A Rákóczi-szabadságharc emlékezete az ifjúsági regényekben - Dr. Bokányi Péter, irodalomtörténész (Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete) A Rákóczi-szabadságharc emlékezete népzenénkben és az európai műzenében – Paulik Ákos, karvezető (Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium)

15.00 temető koszorúzás
Chernel István, Kincs István, Székely László, Hauer Tamás, Kristóf Ágota, Dr. Gyöngyös Endre és Lóránt Gyula díszpolgárok sírjánál

16.00 Jurisics vár lovagterme
Ünnepi Képviselő-testületi ülés

Ünnepi előadások:
Rákóczi Ferenc és a Bezerédy-ügy – Dr. Bariska István nyugalmazott főlevéltáros
A Festetics-rejtély – Poczai Péter kutató, iASK


Jó tanuló, jó sportoló díjak átadása
Virilisek köszöntése
Városi kitüntetések átadása

SZABAD KIRÁLYI VÁROSNAP KŐSZEGEN
KÜLÖNLEGES HÉTVÉGI PROGRAMOKKAL

2019. november 2-10 között - a november 6-át övező hetekben

1648. november 6-án a Magyar Országgyűlés szentesítette Kőszeg város visszatérését a Szent Koronához. III. Ferdinánd megerősített Kőszeg évszázados jogait, és Vas megyében egyedüli városként, Kőszegnek Szabad királyi város jogot adományozott. Kőszeg városának hatalmas kincse ez a hamarosan 400 éves, sőt lassan 700 éves tradíció.
Kőszeg városa a Szabad Királyi Város kincseit szeretné megosztani vendégeivel.
Két hétvégén, és több napon át a város páratlan kincsei mintegy a város ajándékaként, ingyenesen is elérhetőek lesznek a kőszegi polgárok és a Kőszegre látogató vendégek számára. Az idei év különlegessége Szent Márton kőszegi jelenlétének kiemelt szerepe, valamint Rákóczi fejedelem és hadainak emléke a királyi városban.

• 2019. november 6-án szerdán, a Királyi Városnapon városi ünnepségre, kitüntetésekre, történelmi emlékülésre és fogadásra kerül sor. A történelmi emlékülés tárgyalja II. Rákóczi Ferenc fejedelem szabadságharcának Kőszeget érintő előzményeit, és eseményeit, valamint azok következményeit.
• November 2-án szombaton ingyenes vezetés lesz a Hősök tornya-Tábornokházban, és ingyenes audio guide használat a Jurisics várban. November 3-án vasárnap, 14.00-17.00 között ingyenesen lesz látogatható a Királyi városi rangot meghatározó emblematikus épületünk, a Jurisics vár és múzeum, benne a Királyi város számos meghatározó történelmi emlékével!
• A két hétvégén négy izgalmas, ingyenes városnéző sétát és előadást kínálunk a királyi város emblematikus történelmi időiből: Császárlátogatások Kőszegen, egy városépítő polgári család emlékei a királyi városban, a királyi város nevezetes épületei, és Rákóczi fejedelem hadainak emlékei a királyi városban tematikával.
• November 9-én Szent Márton Kőszegen címmel, Szent Márton jegyében a Jurisics várban gyűlnek össze a Vas megyei hagyományőrzők, és az 1532-es nagy ostrom fordulatát elhozó Szent-Márton jelenés emblematikus helyszínén, a Hunyadi Parkban megtörténik Szent Márton bronz lábnyomának ünnepélyes elhelyezése.
• November 9-én, szombaton a Jurisics várban nyilvános bemutatásra kerül a királyi város bora, míg a Bor-vár-udvarban a kőszegi borászok kínálják legjobb boraikat.
• A Kőszegi vendégfogadók Szent Márton-napi libalakomával várják a vendégeket már a Királyi városnapok idején is!

• Különleges vendégcsalogató programjaink:
o a november 9-én, a legjobb kőszegi borászok közreműködésével megvalósuló Királyi Borudvar vár Kőszegen! program, amelyre a Szent Márton Kőszegen hagyományőrző ünneppel egy időben kerül sor, a Jurisics várban.
o a november 11-én sorra kerülő Márton-napi újbor kóstoló.
o a november 16-án, szombaton 19.00-kor, a Kőszegi Borbarát Hölgyek szervezésében megtartott, hagyományosan nagysikerű XVI. Kőszegi Borbál.
o miközben a Kőszegi vendégfogadók Szent Márton-napi libalakomával várják a vendégeket már a Királyi városnapok idején is!

A 2019. ÉVI KÜLÖNLEGES KIRÁLYNAPI HÉTVÉGI PROGRAMOKAT ITT OLVASHATJA RÉSZLETESEN:
2019. november 2. szombat:
10.00 - 12.00 Királynapi ingyenes vezetés a Hősök tornya és Tábornokház céhes és kézműves kincseihez
(Jurisics tér 6. belépőjegy megvásárlása mellett, 10.00 és 11.00 órakor)
14.00 – 17.00 Királynapi ingyenes audio guide használat a Jurisics várban (Belépőjegy megváltása mellett.)

2019. november 3. vasárnap:
14.00 – 16.00 Közép-Európa legnagyobb hadgyakorlata Kőszegen, és a résztvevő császárok emlékei a királyi városban – vezeti Dr. Lovassy Klára ny. múzeumigazgató (indulás: Fő tér 2, Tourinform elől)
14.00 – 17.00 Királynapi ingyenes látogatás a Jurisics várban – ennek részeként a királyi város évszázados emlékeinek bemutatása, valamint Concordia Énekegyüttes 160 éves történetét bemutató kiállítás megtekintése.
Szent Márton-napi Libalakoma a kőszegi éttermekben
(Arany Strucc, Bécsi kapu, Boszorkánykonyha, Kék huszár és más éttermek)

2019. november 6. kedd:
A Királyi Városnap ünnepi programjai

9.00 A Rákóczi szabadságharc és Kőszeg - történelmi emlékülés (koszeg.hu)
Levezető elnök: Söptei Imre (Magyar Nemzet Levéltár VaML KFL)
https://koszeg.hu/hu/aktualis/hirek/a-rakoczi-szabadsagharc-es-koszeg-12563.html

VÁROSI ÜNNEPI RENDEZVÉNYEK (koszeg.hu) https://koszeg.hu/hu/aktualis/hirek/kiralyi-varosnap-12565.html

2019. november 9. szombat:
10.00 – 12.00 Egy városépítő polgári család fiának emlékei a királyi városban - séta a kőszegi kötődésű neves építésszel, a 80 éves Prof. Dr. Müller Ferenccel. A sétát eső esetén is megtartjuk, ez esetben Fő-téri és Jurisics-téri épületek védett helyiségeiben kerül sor Müller Ferenc előadására. (indulás: Fő tér 2, Tourinform elől)
9.00 – 16.00 Szikla-forrás Túra (közepesen nehéz túra, 18 km, 7 óra)
(vezeti: Hegyvári Ferenc, indulás: Fő tér 2, a Tourinform elől)
14.00-17.00 SZENT MÁRTON KŐSZEGEN – a Vas megyei hagyományőrzők és a kőszegi darabontok Szent Márton találkozója és ingyenes bemutatói Kőszegen
14.00 órakor Szent Márton bronz lábnyomának elhelyezése a kőszegi Hunyadi parkban, utána bemutatók, játékok és fellépők a Jurisics várban
16.00 A Magyarpalatkai Banda játszik a Jurisics várban!!
16.00 Rövid ingyenes városnézés a királyi város nevezetes épületeihez (indulás a Jurisics Elővár kapujából)
14.00 - 18.00 KIRÁLYI BORUDVAR VÁR KŐSZEGEN!
A Kőszegi Borászok legkiválóbb boraikkal fogadják a vendégeket:
A Jurisics-vár Elővárban várja Önt:
• az Alasz Pince, a Frank Borászat, a Kampits Családi Pince, a Láng Pincészet, a Mándli Borház, a Stefanich Pincészet és a Tóth Pincészet. Kőszeg királyi város borának bemutatása a Várkapuban (Jagodics Pincészet)

Szent Márton-napi Libalakoma a kőszegi éttermekben
(Arany Strucc, Bécsi kapu, Boszorkánykonyha, Kék huszár és más éttermek)

2019. november 10. vasárnap:
Szent Márton napi búcsú Kőszegfalván
14.00 – 16.00 Rákóczi fejedelem hadainak emlékei a királyi városban– vezeti Simon Zsófia régész, Kőszegi Városi Múzeum (indulás a Jurisics Elővár kapujából)
Szent Márton-napi Libalakoma a kőszegi éttermekben
(Arany Strucc, Bécsi kapu, Boszorkánykonyha, Kék huszár és más éttermek)

Kapcsolódó novemberi programok:
2019. november 11. – Szent Márton lampionos felvonulás az Árpádházi Szent Margit Általános Iskolától (koszeg.hu)
2019. november 11. 18.00 Márton-napi újbor kóstoló – Jurisics vár lovagterem
2019. november 16. 19.00 XVI. Kőszegi Borbál a Kőszegi Borbarát Hölgyek szervezésében, Jurisics Vár
MINDENKIT SZERETETTEL VÁRUNK!

Itt olvashat többet a Királyi városnap programjainak történelmi háttérről:

Hosszú, 200 éves osztrák zálogbirtok-lét után, 1648-ban III. Ferdinánd Habsburg császár és magyar király megerősítette Kőszeg város évszázados jogait, és Vas megyében egyedüli városként, Kőszegnek Szabad királyi város jogot adományozott. 1648. november 6-a volt a nap, amikor a Magyar Országgyűlés szentesítette Kőszeg városnak a Szent Koronához való visszatérését. Kőszeg ezt a jogot 1871-ig meg is tartotta, emlékét pedig ma is ápolja. Kőszeg királyi városi rangja ráadásul ennél még három évszázaddal korábbra nyúlik vissza. 2028-ban lesz 700 éve, hogy Anjou Károly Róbert magyar király 1328-ban királyi kiváltságlevelet adott Kőszeg városának, és Kőszeg ezzel évszázadokra királyi várossá lett.
A királyi városi rang mindig is a polgári fejlődés nyugodt évszázadainak garanciája volt Kőszegen. A hamarosan megépült Városháza díszes épülete mindig is a helyi városi közösség otthonaként szolgált. A városháza pincéjében őrizték a város borát, innen szállították azt a királyi udvarba és Európa számos országába. Kőszeg város az adóját is borban fizette.
A Hősök tornya elődje, az un. Alsó-kaputorony védte az egykori déli városkaput. A Tábornokházban és a vele egybeépített Hősök tornyában a Kőszegen élő kézművesség és az évszázados polgári céhes hagyományok páratlan tárlata található.
A Jurisics-vár várkiállításán látható a királyi kiváltságlevél, csakúgy, mint a középkori város számos emléke, így pl. az az irat is, amely tanúsítja, hogy Kőszeg városát két évszázadra osztrák zálogbirtokba adták. A 200 éves zálog-birtok lét lejárta végén, 1648-ban került véglegesen megerősítésre a szabad királyi városi jog, méghozzá Vas megye egyetlen szabad királyi városaként!