Közlemény

Kőszeg Város Önkormányzata Rába Kálmán január 10-én 11 órai kezdettel a kőszegi városháza előtt megtartott sajtótájékoztatója kapcsán az alábbi tényekről tájékoztatja a város és a sajtó közönségét.

Közlemény
Kőszeg Város Önkormányzata Rába Kálmán január 10-én 11 órai kezdettel a kőszegi városháza előtt megtartott sajtótájékoztatója kapcsán az alábbi tényekről tájékoztatja a város és a sajtó közönségét:
A kőszegi Bálházra vonatkozó képviselő-testületi döntések a nyilvánosság előtt, a képviselő testület széles körű egyetértésével születtek. A 2002. júniusában készült adásvételi szerződés a felújításra vonatkozóan egyértelmű garanciális feltételeket szabott. 5 évre alapított opciós visszavásárlási jogával a város akkor élhetett volna, ha nem valósul meg a teljes felújítás. A felújítás megvalósulását a vevő a használatba vételi engedély megszerzésével tudta bizonyítani. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal 2006. június 28-án keltezett határozatában kiadta a Kőszeg, Schneller u. 2. sz. 1808-1809 hrsz. Bálház használatbavételi engedélyét, melynek indoklása leírja, hogy „az épület és helyiségei rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmasak, a használatba vételi engedély megadása ellen műemléki, építésrendészeti, tűzvédelmi és műszaki szempontból kifogás nem merült fel”. A Bálház tehát megnyitásra alkalmas állapotba került, ami a szerződésben rögzített módon igazolást nyert. Ezt megelőzően a képviselő-testület már 2005-ben is megállapította, hogy jelentős értéknövekedés történt, és a szerződéses feltételek teljesültsége magas szintű. A beruházás folytatásának érdekében történt meg az épületre bejegyzett elidegenítési tilalom törlése már 2005. februárjában. Rába Kálmán állításaival ellentétben 2007-ben az Önkormányzatnak semmilyen jogalapja nem volt a visszavásárlási opció érvényesítésére. A magántulajdonba került ingatlan hasznosítását az önkormányzat nem korlátozhatta, így jelzáloggal való megterhelése is kizárólag a tulajdonos és a hitelbiztosító bank ügye volt. A fenti tényeket igazoló dokumentumokat az Önkormányzat bármely érdeklődőnek bármikor köteles és kész is rendelkezésére bocsájtani. Kőszeg Város Önkormányzata értetlenül áll a tény előtt, hogy egy önmagát felelősnek minősítő közszereplő a hivatalos tájékoztatás igénybevétele helyett ismeretlen, és általa fel nem derített eredetű dokumentumok alapján téves információkra épülő, a város korábbi és jelenlegi vezetését is gyanúba keverő, a város rossz hírét keltő sajtótájékoztatót tart. Elvárjuk, hogy miután személyesen is megbizonyosodik állításai hamisságáról, a gyanúba kevert érintettektől hasonló módon, nyilvánosság előtt kérjen bocsánatot!
Kőszeg, 2014. január 11.
Huber László Básthy Béla
polgármester alpolgámester