Lóránt Gyula 100 Emlékévet hirdetett Kőszeg város és az Aranycsapat Testület

Az Aranycsapat legendás középhátvédje Kőszegen látta meg a napvilágot 1923. február 6-án Lipovics Gyula néven, később Lóránt Gyulaként az egész futballvilág megismerte. A centenáriumot a város egész éven át tartó programokkal szeretné megünnepelni, ehhez a szándékhoz csatlakozott az Aranycsapat Testület is.

A részleteket sajtótájékoztatón ismertették.
Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke kiemelte: Kőszeg méltó módon ápolja Lóránt Gyula emlékét, örökségét. Az ő életművének ünneplése azonban a városon túl kell, hogy nőjön. Ő nemcsak a magyarságnak volt kiemelkedő sportembere, hanem a Kárpát-medence, és Európa több országa is sajátjaként tiszteli, hiszen ott is komoly sikereket ért el. Az Aranycsapat Testület maga is bekapcsolódik a szervezésbe. A centenáriumhoz kapcsolódik két 70. évforduló is, hiszen Lóránt Gyulával a védelem közepén 1953. május 31-én Olaszországot 3:0-ra legyőzve Európa Kupa nyertes lett, ugyanabban az évben november 25-én 6:3-ra diadalmaskodott Londonban az Aranycsapat. Lóránt Gyula 1952-ben olimpiai bajnok, 1954-ben világbajnoki ezüstérmes lett a magyar válogatottal. Később pedig edzőként is jelentős eredményeket ért el.
Kőszegen békeidőben is születtek hősök, ilyen hős Lóránt Gyula – mondta Básthy Béla. A polgármester kiemelte, a városban mindig aktívan emlékeztek a kiváló sportemberre. A sporttelep 1996-ban vette fel a nevét, kemény fegyelmezettségére utalva szikla őrzi emlékét, szülőházára 1997-ben került emléktábla, 1998. óta posztumusz díszpolgára Kőszegnek, 2004-től utca viseli a nevét. 1981 május 31-én Görögországban a kispadon érte a halál, Németországban temették el, de 2011-ben hazakerültek hamvai, s azóta díszhelye van a kőszegi temetőben.
A Lóránt Gyula 100 Emlékévet 2023. február 6-án, a legendás sportoló szülőházánál tartott ünnepségen emléktáblájának koszorúzásával nyitják meg. A tervek között szerepelnek múltidéző vetítések, emlékfa ültetés, labdarúgótorna, és a Királyi Városnapnak is fontos témája lesz az Aranycsapat középhátvédje. A szervezők bíznak abban, hogy az emlékévhez további Lóránt Gyula és az Aranycsapat kultuszát fontosnak tartó szervezetek, sportegyesületek is csatlakoznak.
A sajtótájékoztatón Neudl Gábor, a kőszegi Lóránt Gyula FC elnöke az egyesület utánpótlás nevelésben elért eredményeit hangsúlyozta. Elmondta, igyekeznek a névadóhoz méltó munkát végezni.
Az Aranycsapat Testület elnöke, Kőszeg polgármestere és a futball legenda nevét viselő klub vezetője megállapodásban rögzítette együttműködését a Lóránt Gyula 100 Emlékév szervezésében.
Beszámolók az eseményről:
https://www.vaol.hu/.../lorant-gyula-100-emlekevet...
https://www.nemzetisport.hu/.../emlekezes-emlekevet....