Megyei kitüntetések a nemzeti ünnep alkalmából

Koczor-Scheck Enikő a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal munkatársa Vas Megye Szolgálatáért (Közigazgatási Tagozat) díjat, “Vas Megye Szolgálatáért Gyermek- és Ifjúságvédelmi Tagozata” elismerésben részesült Maurer Ildikó a Vas Megyei Gyermekvédelmi Központ Általános Iskola és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Kőszegi Leány Gyermekotthona pedagógia tanára, Bakos György Vas Megye Közgyűlése Elnökének Emlékérmét, Gayer Gyula Emlékplakett” kitüntetésben részesült Somogyi Györgyné Írottkő Natúrparkért Egyesület titkára, Tóthárpád Ferenc Kuntár Lajos sajtó-díjat kapott a Vas Megyei Közgyűlés döntése értelmében. Gratulálunk a kitüntetetteknek.

A továbbiakban a jelöléseket olvashatják:

Koczor-Scheck Enikő 1990. március 12-én kezdte meg a közigazgatási pályáját Kőszeg Városi Tanács VB Igazgatási Osztályán ügykezelőként. Ezen időponttól kezdve, megszakítás nélkül, napjainkig a kőszegi polgármesteri hivatal dolgozója.
Szakmai munkájával felettesei kezdettől fogva elégedettek voltak, így a leíró-postázó munkakört felváltva vezető titkárnői feladatokkal látták el. Ezt a munkakört éveken keresztül, valamennyi tisztségviselő megelégedésére, kiválóan látta el, hiszen nagyon jó kapcsolatteremtő képessége van.
Az okmányirodák létrejötte után, 2007-től okmányirodai ügyintéző lett, mert Koczor-Scheck Enikő az új feladatok iránt fogékony, szívesen néz szembe új kihívásokkal. A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal megalakulásával, valamint az okmányirodai feladatoknak a járási hivatalokhoz kerülésével párhuzamosan – azaz 2013. január 1-től – nem került át a kormányablakba ügyintézőnek, mivel az önkormányzat tisztségviselői továbbra is számítottak munkájára, valamint jókedvű, segítőkész személyiségére.
Koczor-Scheck Enikő 2016. május 1-je óta személyzeti és szervezési ügyintéző. Ennek keretében iktatja a személyzeti iratokat, kezeli a személyzeti irattárat. Előkészíti a képviselő-testület, a polgármester és a jegyző jogkörébe tartozó személyzeti intézkedéseket és döntéseket. Elkészíti a közszolgálati és közalkalmazotti jogviszony, munkaviszony keletkezésével és megszűnésével kapcsolatos iratokat, vezeti a közszolgálati nyilvántartást.
Feladata még a kőszegi képviselő-testület bizottságaival kapcsolatos tennivalók ellátása: az ülések megszervezése, a meghívók, az előterjesztéseknek az érintettekhez való eljuttatása, az ülés utáni tennivalók elvégzése.
Fentieken kívül bármilyen más, a hivatalban felmerült feladatot rá lehet bízni, mert kiemelkedő precizitással, szorgalommal látja el a munkáját. Segíti a jegyző, az osztályvezetők, továbbá a hozzá forduló köztisztviselők munkáját. Az együttműködés, a lojalitás és a kiváló szakmai munka jellemzi kapcsolatát az önkormányzat tisztségviselőivel, a képviselőkkel, a bizottsági tagokkal, a különböző intézményekkel, egyéb szervezetekkel, azok munkatársaival.
Koczor-Scheck Enikő számára a köz érdekében végzett, példaértékű, magas színvonalú munkája elismeréseként továbbá a közigazgatás szolgálatában eltöltött 30 éves jubileuma alkalmából Vas Megye Szolgálatáért – Közigazgatási Tagozat adományozását javasoljuk.

Gayer Gyula Emlékplakett” kitüntetésben részesült Somogyi György Józsefné Írottkő Natúrparkért Egyesület titkára
15 éve az Írottkő Naturparkért Egyesület titkára. Szervezi az egyesületi élet minden mozzanatát, a környezetvédelmi, természetvédelmi akciókat, a méltán híres Madarak és Fák Napját, a Hétforrás pikniket, az Éden-napot, az Írottkő Naturpark Ízei Orsolya Napi Vásárt. Az egyesület környezetvédelmi pályázatainak figyelője, írója és megvalósítója. Hatalmas empátiával, elhivatottsággal, szerényen végzi a hétköznapi feladatokat is. Mindemellett kiváló turisztikai szakember, nagyszerű idegenvezető.

“Vas Megye Szolgálatáért Gyermek- és Ifjúságvédelmi Tagozata” elismerésben részesült Maurer Ildikó a Vas Megyei Gyermekvédelmi Központ Általános Iskola és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Kőszegi Leány Gyermekotthona pedagógia tanára
Két évtizede fáradhatatlanul és példamutató szorgalommal dolgozik a gyermekvédelmi szakellátásban. Kiemelt gondot fordít a gyerekek fejlesztésére, szabadidős tevékenységének izgalmassá, élményszerűvé tételére. Fontos feladatának tartja, hogy minden rábízott leány képességének figyelembe vételével irányítsa továbbtanulásukat, későbbi munkába állásuk, társadalmi beilleszkedésük érdekében.

Bakos György 1950. április 22-án született Kőszegen. Iskolái elvégzése után először a kőszegi Latex Bútorszövetgyárban helyezkedett el kertészként. 1973-ban a Művelődési Központba került először művészeti előadónak, majd 1978-tól 1984-ig igazgatta is az intézményt. Már ebben az időszakban is nagy hangsúlyt fektetett a városban működő amatőr művészeti csoportok felkarolására, segítésére. Aktív segítője volt a Kőszeg Együttesnek, a Concordia-Barátság Énekegyüttesnek, szívéhez azonban mindig is legközelebb Kőszeg Város Fúvószenekara állt. Az együttesbe 1960-ban nyert felvételt, melynek azóta is oszlopos tagja, tenorkürtöse. 1990-ben, miután az akkori elnök, Gintner József már nem vállalta az elnöki feladatokat, Bakos Györgyöt választották meg erre a posztra, melyet 30 éven keresztül, 2020. január 26-ig töltött be. A rendszerváltás után egy teljesen új gazdasági, társadalmi környezethez kellett alkalmazkodni az együttesnek. Megszűntek a KTSZ-ek, gyárak, melyek a zenészek nagy részét foglalkoztatták és ahonnan muzsikálni szinte bármikor elengedték a tagokat. Ezek a szervezetek egyben biztos anyagi hátteret is biztosítottak az együttesnek. A ’90-es években azonban keresni kellett az elapadó források pótlásának lehetőségét. Ennek érdekében Bakos György kezdeményezésére 1992-ben megalapították a Kőszeg Fúvószenekaráért Alapítványt, mely alapítása óta biztos anyagi hátteret jelent Kőszeg Város Fúvószenekarának működéséhez. A pénzügyi biztosítás megteremtése mellett több rangos rendezvény megálmodása is az ő nevéhez fűződik. Elegendő csak a Farsangi- és a Katalin bálra, a Kőszegi-hegységbe szervezett zenés főzésekre, térzenékre, ünnepi hangversenyekre gondolni. Munkássága során Kőszeg Város Fúvószenekara több rangos hazai és nemzetközi versenyen vett részt és szerzett rangos elismerést. Munkássága során nagy hangsúlyt fektetett mind a karnagy, mind a zenészek megbecsültetésére. Csárics Sándor 2008-as lemondásakor az ő közbenjárására érkezett Kőszegre Dohos László alezredes, a Magyar Honvédség Központi Fúvószenekarának nyugalmazott főkarmestere, aki 9 hónapon keresztül vezette az együttest. Közben folyamatosan kereste a karnagyi pozíció végleges betöltésére a megfelelő embert, akit végül 2009-bem Szilágyi Miklós személyében talált meg az együttes, egy a megyei napilapban megjelent interjú alapján. Elnöki tevékenységének csúcspontját jelentette a 2016-ban megrendezett „1000 fúják ezerrel” elnevezésű rendezvénysorozat, mely Kőszeg Város Fúvószenekarának 150 éves évfordulóját méltó módon hivatott megünnepelni.
Az elmúlt 30 évben Bakos György önzetlenül, anyagi ellenszolgáltatás nélkül, szabadidejét nem sajnálva szervezete, vezette Kőszeg Város Fúvószenekarát.

Tóthárpád Ferenc
A Kőszeg és Vidéke újraindításától (1988) fel-feltűntek írásai a lapban. (Korábban a LATEX HÍRADÓ-ban jelentek meg cikkei, de a Köznevelésben is publikált.)
2003-tól lett a Kőszeg és Vidéke munkatársa, majd 2006 szeptemberétől főmunkatársa egy éven át. Ezt követően 2007 októberétől a Kőszegi Hírmondó alapító főszerkesztője a lap megszűnéséig (2008. ápr.). Ekkor a Kőszeg és Vidéke felelős szerkesztői munkáival bízták meg. Lapkészítő tevékenységét 2015 decemberéig (8 évfolyam) tudta vállalni, de továbbra is a havilap szerkesztőségi munkatársa maradt napjainkig. (Sajtókutatási területe: Az „újkori” Kőszeg és Vidéke története.)
Több alkalmi újság létrehozója, szerkesztője: Vadóc, SOS Híradó, Hétfőiek Lapja, iSi-reader.

Újságírói tevékenysége mellett jelentősnek mondható irodalmi munkássága. Kötetei, szerkesztői munkái között találhatunk irodalmi, kultúraelméleti és helytörténeti kiadványokat is. Színdarabot is ír. Vadalma című drámáját 2016-ban műsorára tűzte a Soproni Petőfi Színház és 2017-ben a Kőszegi Várszínház. Műveit verséneklők, kórusok, magyar nóta énekesek egyaránt felhasználják, írásairól számos festmény, művészeti alkotás is készült. Versei CD és DVD-n is hallhatók a rádiók és a televízió is műsorára tűzte egy-egy versét, meséjét.
Írásainak jellemzőit Bakó Endre irodalomtörténész két szóval foglalta össze: „Műgond és a modernség”. A klasszikus értékek és formák képviselője. Nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a határon túli magyar gyerekekhez (és felnőttekhez) eljusson a kortárs irodalom. Versei, prózái megtalálhatók az Óperencia Magazinban (USA, Colorado), az Amerikai Magyar Naplóban és a Panorámában (Új-Zéland), a Kispajtásban és a Fürkészben, a Cinkenapsiban (Erdély), a Jó Pajtásban és a Mézeskalácsban (Szerbia), stb. Idehaza a Tappancsban és a Nők Lapjában, a Breki Magazinban, a Mini Manóban, a Rejtvényiskolában, a Dörmögő Dömötörben, a Tatuban olvashatnak tőle a gyerekek. Felnőtteknek szánt írásaiból a régiós kiadványok mellett a Duna-part, a Szókinondó, a Látóhatár, a Magyar Múzsa, a Hitel, a Partium és az Előretolt Helyőrség, valamint a Magyar Műhely is többször közölt. (Kutatási területe: Kristóf Ágota versei.)

Jelentősebb dolgozatok, közlemények
(vastagon szedve a helyi témájú munkák)

1. A KULTÚRA KŐSZEGI (FELLEG)VÁRA! Egy kisváros művelődéstörténetéből. Kőszeg, 2019, Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház. 215 o.
2. Csupa kék szomorúság (Kristóf Ágota költészetéről) – Magyar Műhely, 187. sz. 2019/1. 56-57. o.
3. Kristóf Ágota a titkolódzó költő
https://koszeg.hu/hu/aktualis/hirek/kristof-agota-a-titkolodzo-kolto-12192.html (2019. jún. 12.)
4. Szent Flórián kőszegi katonái – Vasi Szemle, 2018. 1. sz., 69-74. o.
5. Ahogy műveled a kerted, úgy terem (Adalékok a kőszegi művelődési házak történetéhez) – Vasi Szemle, 2018. 4. sz., 469-480. o.
6. „… Az igazról, a szépről, a jóról…” (A kőszegi művészeti egyesület története) – Vasi Szemle, 2016. 3. sz. 287-296. o.
Önálló kötetek, kiadványok, szerkesztői munkák
(A felsorolás nem tartalmazza a filmeket, riportokat, hangzó anyagokat. Vastagon szedve a helyi témájú munkák)

1. Vadalma (Dráma hét képben) – Szülőföld Kiadó, 2019.
2. Flórián katonái – A Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület története 1868 – 2018. Kőszeg Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete, Kőszeg, 2018.
3. A végtelen fragmentuma – 10 év 60 válogatott verse. Szülőföld Kiadó, Szombathely, 2018. febr. (Illusztrálta S. Horváth Ildikó)
4. Dőzsöl az égen a Hold – Estéli versek és versdalok CD és kottamelléklettel. Szülőföld Kiadó, Szombathely, 2017. dec. (Zeneszerző Dala József, a Rózsabors együttes (Nagy Krisztina, Dala József, Magyar Marcell, Kendik Péter, Papp Róbert, Scheer Uwe/ dalaival. Rajzolta T. Takács Tibor.)
5. ITT-HON – Szülőföldem, otthonom, Vas megyei versek antológiája. Szülőföld Kiadó. 2017. (Illusztrálta Kamper Lajos)
6. Kíl, a kajla kiscsikó, mese, Szülőföld Kiadó, Szombathely, 2017. húsvét.
7. Tücsök Ede óvodába megy, verses mese, Trixi könyvek, Szilágyi Lajos, Bp., 2016. (Illusztrálta Kállai Őszi Zoltán)
8. Mi lehet – Kitalálós könyv, versek, Trixi könyvek, Szilágyi Lajos, Bp., 2016. (Illusztrálta Kállai Nagy Krisztina)
9. Mikromesék sorozat (Kőszeg / magánkiadás) - Az élet kútja (2015), Jurisics vére (2015), A kincset rejtő Óház (2015)
10. Fordul az ég, versek, Szülőföld Könyvkiadó, 2013
11. Kőszeg 1532, verses mese, Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház, 2013 (Rajzolta Dalos Flóra)
12. Szüretelnek Tücsökfalván, verses mese, Trixi könyvek, Szilágyi Lajos, Bp., 2013 (Illusztrálta Őszi Zoltán)
13. Nyílj, Meseország! versek, Trixi könyvek, Szilágyi Lajos, Bp., 2013 (Illusztrálta Kelemen Czakó Rita)
14. Színre visszük a nyarat - A Kőszegi Várszínház első harminc éve. Jurisics-vár Műv. Közp. és Várszínház, 2012
15. Olimpia Tücsökfalván, versek. Trixi könyvek, Szilágyi Lajos, Bp., 2012 (Illusztrálta Őszi Zoltán)
16. BIM-BAM-BUSZ, versek, mondókák, Unicus Műhely, Bp., 2011 (Diós Gabriella rajzaival)
17. Cserkész 5., DVD, Környezetismereti oktatófilm. ReflektorFilm, 2011
18. A Mikulás Tücsökfalván, verses mese, Trixi könyvek, Szilágyi Lajos, Bp., 2011 (Illusztrálta Őszi Zoltán)
19. Húsvéthétfő Tücsökfalván, verses mese, Trixi könyvek, Szilágyi Lajos, Bp., 2011. (Illusztrálta Őszi Zoltán)
20. Éltető mesék, Corvin Kiadó, Déva, 2010 (Illusztrálta: Szabó Erzsébet)
21. Tücsök Prücsök tüzet ugrik, verses mese, Trixi könyvek Bp., 2010 (Illusztrálta Őszi Zoltán)
22. Tücsök Prücsök, a csónakos, verses mese, Trixi könyvek, Bp., 2010 (Illusztrálta Őszi Zoltán)
23. Óarany ének, versek, gyermekversek, Kőszeg, 2009 (Illusztrálta Varga Nárcisz)
24. Álomba ringató, gyermekversek, Trixi könyvek, Bp., 2009 (Illusztrálta Kállai Nagy Krisztina)
25. Szivárványból vánkost, gyermekversek latin betűkkel és rovásírással, Bp., 2008 (Illusztrálta Varga Nárcisz)
26. Hajszálrepedések, versek, Bp., 2007, Unicus Műhely (Illusztrálta Pállay-kovács Szilvia)
27. Történelmi És Művészeti Antológia plusz (szerk.: Tóthárpád Ferenc, a borítón Tornay Endre András bronzplakettje látható) Kőszeg, Városkapu Kiadó, 2007
28. Párversek, Vas megyei költők antológiája (szerk. és előszó: Tóthárpád Ferenc, 1-től a 100-ig számozott pld.) Kőszeg, Városkapu Kiadó, 2005. (Borító: Kamper Lajos művének felhasználásával Kamper Zsolt munkája)
29. Csillagigéző, gyermekversek Sarkady Sándor utószavával, Kairosz, Bp. 2005 (Illusztrálta Pápai Éva – Bolognai Nemzetközi Illusztrációs Kiállítás és Gyermekkönyv vásár, 2006)
30. Szentjánosbogár - "Szemelvények" Lovassy Andor életéből. A kötet anyagát válogatta, szerkesztette és a bevezetőt írta Tóthárpád Ferenc, Kőszeg, 2004. Borítóterv: Gy. Lovassy Klára.
31. Kútkávára magot teszek. Versek és mondókák madarakról, Illusztrálta Pápai Éva, Kairosz, Bp., 2005. A Bolognai Nemzetközi Illusztrációs Kiállítás és Gyermekkönyv vásáron (2006) szereplő könyv.
32. Madárszárnyon. Gyermekversek, Illusztrálta Pápai Éva, Bíró Family, Bp., 2003.
33. A Kőszegi Kaszinó 170 éve. Adalékok a Kőszegi Kaszinó(k) történetéhez (1832-2003)
Kőszeg, 2003, Kőszegi Várszínházért Alapítvány. Borítóterv: Trifusz Péter.
34. Versus. Versek és egy novella, Györgypál Katalin előszavával. Borítóterv: Trifusz Péter, Uránusz, Budapest, 2001.
35. Pilletánc. Gyermekversek, llusztrálta Markovics Ágota, Bába és Társai, Szeged, 1997, 2006.
36. Történelmi És Művészeti Antológia (Kőszegről) I-III.
Írta és szerkesztette Tóthárpád Ferenc. A borítón Tornay Endre András bronzplakettje látható.
37. TÉMA I.
Megjelent a honfoglalás 1100. évfordulója alkalmából. Kőszeg, 1996, Kőszegi Várszínházért Alapítvány.
38. TÉMA II.
Megjelent az 1948-49-es forradalom és szabadságharc 150. évfordulója alkalmából. Kőszeg, 1996, Kőszegi Várszínházért Alapítvány.
39. TÉMA III.
Megjelent a magyar királyság ezer éves évfordulója alkalmából. Kőszeg, 2000, Kőszegi Várszínházért Alapítvány.
40. Szemben a halállal. Versek, Kőszeg, 1994, De Colores Alapítvány. A rajzokat Kovács Zoltán készítette.
41. Festett versek. Gyermekverses kifestőkönyv, Kőszeg, 1991. A kép, illusztráció a kiadványból. A rajzokat Kappel Gyula készítette
42. Szívtöredék. Versek, illusztrálta Német János, Borítóterv Németh Márta, Kőszeg, 1989.

Antológiák
1. Üzenetek, vallomások, strófák. Spangár-antólógia, Rétság, 2017.
2. Medvecukor óvodás. Novum Impex, 2016
3. Vándor a dallam. OMLIT, 2015.
4. Édesanyámnak. Graph-Art, 2014.
5. A képzelet világa. Apáczai K. 2013.
6. Magyarok vagyunk Európában. Corvin Kiadó, Déva, 2013.
7. Peti és barátai. Szent István Társulat, 2013.
8. Medvecukor. Novum, 2013.
9. Sokunk karácsonya. Napkút Kiadó, Bp., 2011.
10. Jó kis hely az óvoda. Trixi Könyvek (Válogatta Brückner Judit, rajzolta Kállai Nagy Krisztina, 2010.
11. Farsang az óvodában. Trixi Könyvek sorozat (Rajzolta: Kállai Nagy Krisztina, 2010.)
12. Soproni füzetek. 2000-től évente. Szerkesztette: Sarkady Sándor, Sopron.
13. Verses húsvéti színező, Trixi, 2011.
14. Tarkabarka húsvét. Corvin Kiadó, Déva (2011) Húsvéti kifestőkönyv
15. Óvodai ünnepek. TKK,Debrecen, 2008.
16. Évnyitótól évzáróig. TKK, Debrecen, 2008.
17. Álommanók jönnek. TKK, Debrecen, 2008
18. Útnak indult Télapó. Corvin Kiadó,Déva, 2009.
19. Csillog-villog karácsony. TKK, Debrecen, 2009.
20. Télidő. Trixi Könyvek (2010.)
21. A tél ajándéka. TTK, Debrecen, 2010. Illusztráció: Bálint Mariann
22. Süssünk, süssünk valamit... Trixi Könyvek (Rajzolta: Kyrú, 2010.)
23. Négy évszak. TKK, Debrecen,2003.
24. Karácsony fényében. Bp., Uránusz, 2003.
25. Idézetgyűjtemény. TKK, Debrecen, 1999.)